/**/
Subscribe Twitter

Street Art Dan Nasi Kandar Line Clear, Pulau Pinang




Jom keliling bandar cari lukisan...


Pagi ni aku gerak jam 1130 pagi. Meh la kita ronda ke Penang Street Art kat George Town pulak.

Korang boleh muat naik turun peta jalan-jalan Penang Street Art ni kat Tourism Penang. Waktu operasi 24 jam dan harga tiket adalah percuma. Haha of course la FOC kan sebab kat tengah-tengah bandar tu. Kawasan terdedah. Hehe..

Tapi kalau korang sewa basikal uncle yang jaga tu akan bagi korang peta, jadi jangan risau sangat la nak bawak peta bagai ya. Aku bagi ni just untuk menyenangkan korang so tak terhegeh2 decide nak pergi mana dulu bila dah sampai sana nanti.



Korang study kat sini dulu so tak terkial2 kat sana nanti...


Lukisan ni dibuat oleh anak muda bernama Ernest Zacharevic (seorang artis yang cukup hebat dan berbakat), Loius Gan (pelukis pekak dan bisu) dan kumpulan pelukis 101Lostkittens, menurut uncle yang aku jumpa kat situ la masa sembang-sembang. Sila google sendiri la ya kalau nak tengok wajahnya macam mana..ensem ke idok..huhu.



Sampai sudaaaa...


Jam 12 tghr aku sampai kat situ. Sewa basikal sorang RM8 utk 5 jam. Double seat RM16. Motor RM20 utk 1 1/2 jam. Aku decide naik basikal ja la sebab dah lama rasanya tak bawak basikal. Jom kita mengayuh. Ronda tengah bandar plak tu. Syoknya.



Hepi giler dpt nek beskal...


Tengah-tengah panas terik, jerebu lagi, bole kan aku ronda dengan basikal semata-mata nak bergambar dengan hasil lukisan siapa ja entah punya idea buat macam ni. Dah la bawak basikal terhuyung hayang. Jalan sempit giler wei. Kiri kanan kereta bas bagai. Redah ja la.



Tengok gelagat org...huhu..


Aku sarankan korang jangan la jalan kaki kat sini sebab tempat lukisan-lukisan tu bersepah bukannya satu tempat. Aku kat sini je ada la dalam 3 jam untuk snap gambar semua yang ada berpandukan pada peta yang dibagi penyewa basikal.

Lagi 1 pesanan penaja korang harus lah pakai kasut yang sesuai. Tak yah nak bergaya sangat dengan high heel bagai nanti kaki ko melecet, lutut sakit, aku tak jamin. Better pakai kasut rendah je atau selipar pergi pasar. Kaki tak sakit, hati senang, bergerak lancar je macam mesin. Wakakakaa...













Mata kena liar mencari pelbagai lukisan di pelusuk dinding. Gambar Bruce Lee sepak kucing ada kat lorong tepi mural budak atas motor. Lorong tu macam ke belakang sikit. Tu pun aku jumpa secara tak sengaja. Siap panggil pelancong minah salleh suruh datang situ. Hahaha...



Watchaaa...



Blkg blok ni la ada gmbr Bruce Lee...










Betapa gighnya aku tau semata-mata nak mengabadikan diri bergambar. Untuk tatapan dan panduan korang jugak kalau berhajat nak ke Pulau Pinang nanti, jadi takda lah terkial-kial macam aku nih. Jiwa kental hokay redah panas terik berpeluh bagai. Haha..



















Aku nasihatkan kalau nak tengok pergi la sekarang sebab kebanyakan mural dah ada yang hilang gambar dan warna. Dinding pun dah nak reput dan ada yang berlumut. Ada 2 ke 3 mural yang aku tak sempat cari sebab jauh. Penat dah aih...

Kaki dah tak larat nak kayuh. Banyak lagi tempat yang perlukan kaki ni nak gerak. Jalanraya pun dah sesak dengan kenderaan. Cuaca panas terik lagi. Tekak haus. Perut mintak diisi. Jom beredar segera.

Kalau dalam kereta nanti ternampak atau terlalu kat 2 gambar tu kalau rajin aku turun la kejap berposing.







Dah penat pusing-pusing, perut pun dah kuarkan lagu keroncong nak mintak isi, so jam 2 tengahari aku gerak ke Restoran yang aku terbaca kat satu blog ni cakap sedap makanannya.

Nama Restoran Tajuddin Hussain tapi jumaat tutup dari 1 tengahari hingga 2.15 petang.

Masuk restoran, tokey kedai kata tak da nasi kandar kat situ, yang ada nasi briyani dan nasi biasa-biasa ja. Huh...

Masa nak blah tu ada la sorang India ketuk cermin kereta dan minta duit sikit nak makan. Demand plak tu siap cakap nak RM5. Nak tak nak aku bagi la. Haish macam-macam adooo.





Dek kerana perut dah berkeroncong meh la kita gerak ke restoran popular lagi satu katanyer.

Gerai Nasi Kandar Line Clear, bertempat di Lebuh Chulia atau Jalan Penang berdekatan dengan KOMTAR, Pulau Pinang.

Mula beroperasi sejak tahun 1947. Dibuka 12 tengahari sampai 2 ke 3 pg kalau tak silap aku. Wow...



Mak ai beratur beb nak beli nasi. Nasib baik kebetulan aku sampai situ gerai tu baru buka so dapat la depan sekali.

Kalau tengok dari segi tempat dan kebersihan, buweeek...tak sanggup aku nak makan. Bau longkang dan tak terurus. Bersepah sana sini, duduk pun tak selesa.




Tapi nak cuba punya pasal, aku layankan je la. Siap sorang makcik tu kata kalau awak nak makan kepala ikan ni kena hati-hati nanti depa sembelih (kira mahal) sebab tengok dan loghat awak bukan orang Penang. So terencat la aku nak makan kepala ikan beso tu. Waa makcik pandai la macam tau-tau je saya nak makan kepala ikan tu. Huhu...

Aku tengok keliling memang rata-rata gambar artis yang datang situ. Tapi aku dapat rasa la yang diaorang tu akan datang sekali ja kot sebab keadaan kat situ tak berapa selesa sebenarnya. Senang citer tokey jual nama artis la sebagai salah satu tarikan berniaga. Maaf la ya tokey saya cerita berdasarkan apa yang saya nampak bukan suka-suka nak menjatuhkan orang lain atau mengampu.

Kalau kat sini mesti diaorang dah fikir macam-macam. Napa orang ramai datang sedangkan tempat tu mengembangkan tekak. Tak pa lah masing-masing punya persepsi sendiri so let it go je la benda tu. Jangan semakkan kepala nak pikir hal-hal macam tu. Bhahahha...






Hari tu aku try makan nasi kandar dan ikan RM7.50. ABC RM2.50. Cendol RM2. Memang la ikut hati tak leh nak telan air tu semua sebab tengok yang buat pun hmmmmm....tapi nak cuba punya pasal..telan la...telan la...hahahha.




Aku harap satu hari nanti tokey tu akan buka mata dan minda dia untuk ubah sikit tempat tu jadi lebih baik. Tak boleh nak marah diaorang jugak kan sebab orang kata hidung depa tu dah alah dengan bauan kat situ. Hehe...



See..malas study peta..camni la jadinyer...huhu

Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Padang Kota Lama, Pulau Pinang




Fuyooo...Sana sini 3D manjang...

Bersambung dari entry sebelumnya lepas turun dari Kek Lok Si Temple untuk mengisi tangki perut yang dah mula nyanyikan lagu keroncong. Kih3..

On the way cari jalan ke tempat makan, lalu la kat 1 tempat ni, namanya Fort Cornwalis. Masuk pukul 6 petang sampai 10 malam. Bayaran adalah RM10. Tapi masa nak beli tiket tu sorang kakak tu kata tak payah masuk la.. bazir ja, ada padang kosong dan sikit-sikit senjata macam meriam dan lain-lain.




Ada mamat sorang tu suruh aku pergi naik cruise. RM10 ja entry. Waa...teruja.. tapi bila dengar hanya ada library @ pesta buku so tak jadi la. Memang dasar malas membaca. Tak pa mana tau lepas busy menulis ni terus jadi habit suka membaca. Haha doakan ja la ya.

Akhirnya sampai la ke Padang Kota Lama. Tempat makan fofular katanyer kat sini. Kereta punya la banyak. Tak da parking so kena la berhenti jauh dan sila lah menapak ye.

Tapi terlekat pulak kat tengah padang sebab ada show robot transformer siap kereta dan gambar 3D lagi. Ramai betul budak sekolah datang agaknya ada program kat sekolah sini kot.












Setel semua aku ke kedai makan Padang Kota Lama. Owh lupa masa ni lalu tepian pantai. Tengok ombak datang, pasir bergerak. Masa ni la teringat pepatah orang kata, sekali ombak datang, sekali pantai berubah. Ok nanti ada masa aku kupas la pepatah plak. Cewah semangat gitew, maklum semangat sehati sejiwa 1 Malaysia. Haha...



Tengok pasir tuh...berubahkan???


Sampai tempat makan niat hati nak ngap laksa penang, sekali non ado yoo. Jadi oder la char kuay tew. penjual tu bagitau ABC special kat situ sangat sedap. Hmmm dah makan no komen la ya. Harap boleh di baiki.

Meliar mata cari makanan. Tetiba tekak cam rasa nak makan pasembor tapi ya la tak tau cara makan camna. So aku pun pilih la udang besar 1. Sotong 1. Cucur udang 1. Kentang 1. Ketam filet 1. Sekali dah letak kuah mak aih banyak nya. Ala-ala rojak mamak la kalau kat Johor ni.

Harga? Korang bole agak tak berapa? Cepat teka.. sapa dapat aku bagi hadiah.

Ko tauuu...RM18 dok harganya..Fuhhh....

Ok la dah beli maka ko hadap la makan sengsorang meed. Padan muka lain kali tanya dulu harga sebelum beli. Sib baik sedap dan tekak bole terima. Lain kali sila ambil pengajaran ya...!


Makan sampai kembung...kih3


Ok la sampai sini ja. Sambung esok plak. Dah ngantuk esok nak kuar awal banyak tempat plan nak pergi. Ceh pagi la sangat kan. Kita tengok esok pukul berapa keluar bilik. Haha.



Hambik ko...nak tanya sangat kan...haha...
Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Kek Loke Si Temple, Pulau Pinang




Jom kita mendaki lagi...


Sambungan dari turun Bukit Bendera pada hari yang sama.

Plan ke Kek Lok Si Temple pulak. Dah jam 4 petang masa tu. Hmmm...sempat ke ek? Tak pa la redah je la sebab tutup pukul 6.30 ptg katanya.

Sebelum sampai atas tu kami lalu tepi jalan yang banyak deretan patung yang sedang di buat. Patung-patung Budha, apa lagi wat la terejal sikit tiru aksi dan gaya. Jom la kita naik ke atas lagi dengan kereta. Redah je la.





Nk belajo ke nk tido nih...hehe...


Sampai je ada rasa takut nak tengok or masuk sekeliling tapi hati membuak nak tengok. Pikir punya pikir buangkan rasa takut, lagi pun masa kat Bangkok dah pernah masuk so ok kot.





Cantik ukiran siling temple tu...






Kasi cucuk sket...hoho...




Kek Lok Si Temple ni dibina pada tahun 1893. Budha yang terbesar iaitu Kuan Yin dibuka untuk umum pada tahun 2002.

Lepas dah pusing satu kuil aku naik ke atas lagi. Ke kanan Pagoda bole jalan kaki je. Kalau ke kiri akan ke kuil Yuan iaitu patung budha terbesar di Pulau Pinang tu. Tapi perlu naik cable car @ tren. RM6 turun naik selama 3 minit camtu la.

Sepanjang jalan ke atas nampak la pengemis2 tua kat situ. Nak menuju ke tren pun kena mendaki. Kiranya aku ni kalau nak kuar peluh meh la pergi melancong baru la gagah diri tu nak berjoging ala2 mendaki. Huhu.

Sepanjang jalan nak ke tren @ lif tu, kena lalu di tokong budha masa tu diaorang tengah sembahyang dan ngaji kot.











Yey...aku segak katanyer...



Give me 5...huh...



Tik Tok...






Uncle yang jaga lif tu peramah. Banyak jugak la dia celoteh. Sampai je atas tu tengok cam biasa ja tak ada la apa yang menarik sangat cuma bole ambil gambar ala2 over d sea gitew. Meh kita tipu konon-konon sedang berada di negeri China. Heee.

Dalam 15 minit ja aku lepak kat atas tu sebab tak berapa nak best, lagi pun tutup jam 5.25 petang. So sila turun segera ya. Ops sempat singgah beli cenderahati fridge magnet RM8.

Masa nak keluar dari tokong tu ada 1 patung lilin tapi serius nampak macam orang betul. Bole lawan Madame Tuso kat Bangkok nih. Ko pandang dia macam dia lawan pandang ko balik. Real weyyy. Seram pun ada kalau tenung lelama. Dasar penakut gini lah gamaknya. Kih3..



Cam real kan pakcik dlm tuh...




Mulanya nak mendaki Pagoda tu pulak tapi dah tak larat nak naik. Moh la kita turun. Dah berpeluh dah ni.

Masih awal lagi kaki pun ok lagi nak merayap. Perut pun dah bunyi mintak di isi. Tengok peta masih sempat nak ke satu tempat ni tutup pukul 7 malam tapi tiket last pukul 6 petang. Penang Time Tunnel nama tempat tu.

Pusing punya pusing ikut waze aku tertipu salah tempat di bawaknya aku. Cis...

Apa pun aku terpikir macam mana la kalau dulu-dulu sebelum waze ni ada, kalau nak pergi mana-mana, jalan tak tahu macam mana agaknya, dengan signboard yang fail tak tentu arah, agak-agak bole sampai tak? Kalau aku, confirm berhenti tanya orang. Ya la malu bertanya sesat jalan. Setuju tak?

Jalan jem yang amat. Sampai je dah tutup, walau lewat 5 minit sebab guard tu kata mesin sudah tutup. Kalau tak saya bole bagi u masuk. Hmm..nak wat camna kan. Redha ja la.

Meh la kita cari makan plak. Nantikan sambungan tempat makan dalam entry seterusnya. Tataaaa....



jangan tiru aksi ini yer...heee..
Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak