/**/
Subscribe Twitter

Kebakaran Di Kilang Taman Universiti


Tebalnya asap...


Waktu keluar lunch semalam ternampak asap hitam berkepul dari area deretan kilang-kilang di kawasan taman perumahan aku.

Dengan kepohnya aku dan geng bas sekolah siap singgah dulu kat situ sebelum pergi memenuhkan perut.




Pada mulanya aku ingat kilang air batu yang terbakar. Rupanya kilang sebelahnya. Kilang komponen komputer kot kalau tak silap aku.

Kalau kilang air batu apa susah kan? Terus lah simbah je dengan air batu tu tak payah panggil bomba. Wakakaka...




Masa tu dah ramai pak kepoh dari kilang berdekatan datang menjenguk jugak. Siap naik basikal lagi semata-mata nak tengok lebih dekat.

kenderaan lain jangan citer la dah beratur dah nak mengepoh jugak. Huhuhu...

Geng-geng ajak pergi dekat lagi. Aku cakap tak nak la. Bahaya la korang. Nanti meletup ke apa ke sapa yang susah?

Tapi macam biasa la geng-geng aku yang lain semua memang degil nak tengok jugak. Aku layan kan ja la kan at least dapat snap gambar.




Masa tu bomba dah datang dan kelam kelibut buat apa yang patut. Orang keliling dah ramai berhimpun. Last sekali bomba dan polis tak bagi kitaorang dan semua kereta lalu depan kilang tu sebab keselamatan.

Nak tak nak lalu sebelah je la. Tu pun dah rasa bangga sebab dapat tengok kebakaran dari dekat.




Masa makan tu heboh kat meja makan sana sini orang cerita tentang kebakaran tu. Kepochi sangat kan? Huhuhu...

Setel makan nak balik ofis tengok asap hitam makin tebal. Maksudnya tak setel lagi la kan? Hmmm...

Padahal masa tu hujan turun rintik-rintik tapi tetap tak nak hilang jugak.




Malam pulak aku dan famili keluar la pergi pesta konvo untuk bershopping. Lalu depan kilang tu lagi. Masih berasap lagi.

Aku cerita la dengan anak-anak yang kilang tu terbakar sejak tengahari. Bomba dekat sangat dengan tempat tu malah masa lalu tu ada 3 biji kereta bomba datang menolong. Tak kan tak setel lagi?




Anak-anak bagitau la mesti ada peralatan yang diaorang kena jaga tak boleh kena air dan sebagainya.

Biasa la mak-mak ni kan mesti nak menang je. So aku jawab la. Apa susah jirus je la dengan air bomba tu kan senang terus padam api tu.

Barang yang rosak tu nasib la, tu kan risiko pada pengilang tu. Beli ja la yang baru. Claim la dari insuran. Pentingkan keselamatan pekerja dan orang keliling.

Anak-anak jawab, mana boleh macam tu ibu. Mesti ada benda yang diaorang kena selamatkan tu. Kami bertiga ni ambil subjek bomba untuk kokurikulum sekolah so kitaorang tau la sebab dah di ajar dan di bagitau kenapa tak bole jirus terus.




Gitew...jawapan mantap anak-anak. Bagus, tak sia-sia hantar sekolah sebab semua ilmu melekat di dada. Ok bagi respek sikit. Ibu belanja korang lebih sikit shopping nanti !.

Ok la ni ja nak celoteh untuk kejadian semalam. Kalau rajin, nak pergi jenguk hari ni nak tengok apa jadi dengan kilang komponen tu. Kepochi sangat ni. Uwaaa....!


Nak makan ke nak main api ek?



Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Review Swiss Inn Hotel, Batam


Rekomen hotel nih...

Untuk review hotel kali ni rasanya macam tak banyak sangat aku nak bebel.

Semuanya memuaskan hati. Layanan staf tip top dan tempat pun kemas, bersih, mewangi gitew. Huhuhu...

Hotel yang aku tempah kali ni adalah Swiss Inn Hotel beralamat seperti di bawah.


Swiss Inn Hotel
Komplek Villa Idaman Baloi, Jl. Pembangunan,
Kepulauan Riau, Indonesia

Tel: 62 778 457500



Aku memang suka tempah hotel tengah-tengah bandar kalau pergi melancong tak kira dalam atau luar negara. Memudahkan nak bergerak sana sini sebab aku jarang gunakan khidmat agen.

Memanglah mudah bila guna agen ni cumanya aku tak suka sebab akan terikat dengan jadual. Rasa terkocoh kacah dan tak relax, lagi la kalau tempat yang nak dituju tu adalah shopping kompleks.

Korang tau la kan berapa lamanya masa kalau orang perempuan ni berbelanja. Kuang-kuang.




Macam biasa masuk je hotel aku akan cek semua. Hair dryer penting, sebab tak suka pakai tudung bila rambut basah. Tak bagus untuk kesihatan rambut tau uolls. Heee...




Strika disediakan di bilik. Suka sangat ni sebab tak payah call atau keluar bilik nak menggosok segala benda.

Tapi still macam biasa la perangai aku. Bukan tau duduk melepak diam kat hotel dulu, mesti terus gosok semua baju gantung siap-siap.

Senang nak pakai. Balik merayap penat-penat terus tido esok terus capai baju. Tak berebut-rebut nak guna strika.

Kalau beg tak penuh aku siap bawak hanger so tak payah berebut guna dengan geng yang lain. Bole camtu kan ek? Huhuhu...

Hose jamban pun ada. Suka la aku kan. Bole bersenang-senang. Lajunya air dalam bilik air ni. Berendam bagus sangat ni. Entah-entah air laut diambilnya kot. Kui-kui...




Katil besar dan bilik pun luas. Pemandangan ke arah laut. Memang santai habis tapi aku tak pernah rasa nak melepak kat beranda. Malas dan tak cukup masa sebab dah balik terus nampak katil nak baring berehat.







Makanan kat coffee house hotel ni pun sedap. Berbaloi la dengan harga.




Aku memang rekomen la korang stay sini kalau ke Batam. Tak menyesal, inshaallah.

Okay ni je la kekawan review untuk hotel di Pulau Batam ni. Jumpa lagi di lain siaran. Babai...!



Lagi cerita jalan-jalan di Batam :

Bertolak, Batam Center, Plaza Top 100, Plaza Nagoya, Kompleks Ramayana
DC Mall, Pusing-pusing Ronda Batam
Review Swiss Inn Hotel, Batam




Di kelilingi Plaza tu...!

Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Meronda DC Mall Dan Sekitar Batam


Bye bye Batam...


Lepas sarapan pagi aku plan nak ke shopping kompleks yang terkenal kononnya la.

Tahu pun dari blog-blog semua iaitu DC Mall. Berapa banyak Mall daaa. Ramai sangat ke rakyat nya dan kaya ke nak berbelanja di mall jer. Huhuhu...

Aku check out hotel dan naik teksi ke DC Mall tambangnya RP40,000. Sampai je depan Mall sekali lagi rasa hampagas (hampa la...). Yuhuu...







Semua sama jer cumanya kat sini ada la sikit nampak jual telekung, tudung dan sebagainya. Tapi harga tak la murah macam sepatutnya.

Dalam pada mahal tu sempat jugak merembat beberapa helai pakaian dan perhiasan. Walla...










Sebelum ronda lagi aku decide nak makan so oder la nasi goreng kunyit lagi. Tak berani nak oder sup soto bagai, nanti tak bole telan macam masa bercuti kat Medan, Indonesia hari tu. Hehehe...

Makan kat situ RP30,000 dan ayam KFC RP26,000. Offer katanya. Bantai ja la labu, kui2...







Kat sini pun tak belanja apa sebab malas nak pusing-pusing dan tak da yang menarik. Decide nak balik ke Jeti terus balik ke Johor.

Masa tu jam 2 ptg. So naik teksi RP70,000. Sebelum sampai sempat la pemandu teksi tu ajak round dan bergambar sekitar bandar Batam.

Aku up sikit bayaran dalam RP75,000 jer dan sampai la ke terminal feri untuk balik ke Malaysia (cewah macam la jauh sangat kan padahal Johor je). Hahaha...










Dalam terminal tu aku dilarang ambil gambar dan ditegur oleh pihak kastam. Nasib baik kamera tak kena rampas (masa ni masih pakai kamera tak pakai handphone untuk ambil gambar. Kamera canggih present dari orang tersayang katanya).




Maklum kali pertama sampai jadi tercengang2 la bila kena tegur macam tu. Lagi la tengok orang ramai beratur panjang, apa kejadah ni?.

Pergi ke kaunter tiket untuk confirm pukul berapa bertolak. Aku dikehendaki beratur panjang untuk ke kaunter pemeriksaan kastam. Feri aku jam 4.45 ptg.

Bila hampir sampai ke pintu imigresen, tiba-tiba keadaan menjadi kelam kabut apabila barisan beratur jadi hiruk pikuk. Orang ramai bertempiaran ke depan, adoyai tak da sivik langsung, dasar negara mundur. Huhuhu...




Tepat jam 4.45 aku menaiki feri. Tapi tunggu punya tunggu penumpang semua naik sampai la jam 6.30 ptg baru feri bergerak.




Selang setengah jam feri bergerak tiba-tiba aku rasa melambung-lambung. Adoyai dah macam rasa nak muntah pun ada. Terus tutup mata. Agaknya ni la namanya mabuk laut. Ngeh-ngeh...

Apa punya teruk la naik feri nih. Besar dan lawa jer tapi hampeh. Agaknya laju sangat kot?.

Melambung-lambung satu hal, ke kiri ke kanan plak tu, adey...teruk sangat pengalaman ni.

Naik feri kecik hari tu lagi best. Steady ja feri bergerak. Ni nak salahkan air laut ke atau pemandu feri ni? Haish...







Yang best plak selama aku ke indon tak pernah ada hati nak rasa maggi cup yang diaorang makan.

Tapi masa tu tetiba jer terbau ala-ala chikadees yang kita makan waktu zaman kecik-kecik dulu. Apa lagi nak cuba la sebab macam sedap jer. Hehehe....




Aku beli la maggi cup perisa kari ayam RP10,000 dan kacang goring RP5,000. Bole la dimakan. Sodap yooo....nyum...nyum...

Next time aku nak makan lagi tak payah sibuk-sibuk beratkan beg nak bawak maggi bagai dari Malaysia ni. Kui-kui...










Kacang pun sedap. Tapi bila dah last-last nak habis makan tu, aku nampak ada ulat goring dalam tu. Uuwek, rasa nak termuntah kan balik kacang tu semua. Tobat...ya ampun pak, tak kan ku beli lagi kacang kamu itu...

Bila dah kenyang nak la pulak tengok suasana laut di waktu malam.

Apa lagi aku pun ke belakang dan tingkat atas feri dan wow bestnya, laju, melambung-lambung dan cantik pemandangan malam sebab berbagai api nampak di atas kapal besar yang duk di perairan laut.




Siap mengendap sampai ke bawah enjin tu. Nampak air dah masuk dalam feri. Huh takutnya...




Dalam setengah jam jgak la aku berkampung kat luar tuh. Dah bosan aku masuk semula ke feri.




Dalam 830 malam feri pun tiba ke pelabuhan. Hmm...sampai lebih awal dari waktu pergi hari tu (2 jam perjalanan je lebih kurang).




Sampai di jeti aku terus naik dan ambil kesempatan untuk bergambar dalam suasana malam pulak.

Lepas tu aku meronda dalam kompleks zon bebas tu tapi dah tak best dan tak meriah kompleks tu sebab pusat beli belah parkson grand kalau tak silap aku dah tutup.




Percutian kali ni memang beri pengalaman baru sebab aku menaiki feri. Tapi suasana di Pulau Batam tu buatkan aku rasa aku tak akan pergi lagi kot sebab nothing special bak kata orang putih. Gitew...

Bandar dan shopping kompleks nya sama je dengan Johor atau di mana-mana tempat so tak berbaloi nak pergi selalu. Tempat bersejarah pun kurang.

Tak faham kenapa orang lelaki suka pergi Batam atas alasan nak mengurat awek. Aku rasa cantik lagi orang Malaysia ni. Hehehe....

Ok lepas ni aku rasa aku akan naik flight pulak untuk percutian seterusnya. Adakah Bali, Lombok, (Indon lagi, huhu) atau pun ke negara Cina.

Tuuunggguuuu.....kisah seterusnya....daaaaa..!!!



Lagi cerita jalan-jalan di Batam :

Bertolak, Batam Center, Plaza Top 100, Plaza Nagoya, Kompleks Ramayana
DC Mall, Pusing-pusing Ronda Batam
Review Swiss Inn Hotel, Batam




Seb baik tak jumpa makhluk ni kat laut hari tu...huhuhu...

Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Meredah Lautan Bercuti Ke BATAM


Batam...aku datang...hehe!

Jumpa lagi kekawan...!

Selalunya bercuti menaiki kapal terbang. Tapi kali ni nak cuba pulak naik kenderaan lain.

Perjalanan kali ni menaiki feri ke Pulau Batam melalui terminal feri di Kompleks Zon Bebas Cukai Stulang Laut, Johor Bahru. Walau pun sebelum ni aku selalu ke kompleks zon ni tapi tak pernah terdetik nak pergi ke Batam.

Ya la...fikir2 nak buat apa kan ke sana...biasa dengar orang lelaki je suka ke sana. Fuuh..

Ok la aku akan ceritakan pengalaman aku kali ni untuk jalan-jalan percutian ke Batam ya. Dah lama tu tapi tetap segar dalam ingatan. Gitew...!.




Nak ke Batam ni tak payah join apa-apa pakej pelancongan pun, sendiri-sendiri je. Aku menaiki feri ke Batam jam 1.40 ptg. Perjalanan memakan masa 1 jam 15 minit tapi aku rasa macam lambat je feri ni bergerak...hehe...

Tambang feri adalah RM125 seorang. Tunjuk passport lepas tu diminta duduk sampai nama di panggil. Fuyo..itu macam ka?.

Semua orang boleh dengar dan tau nama setiap individu...siapa yang nak berkenalan bole la ya..cewah.




Selepas passport dicop tiba masa untuk ke pemeriksaan kastam, lebih kurang sama la cara menaiki kapal terbang cuma tak perlu berjalan jauh untuk ke pelabuhan.




Sampai je di jeti dah ada feri dari syarikat Citra Mas menunggu. Hmmm...kecil je ferinya...bole sampai ke ni? Dalam hati berkata tapi tak terucap di mulut. Nak tak nak naik ja la kan.

Selalu aku naik feri besar atau kapal besar kalau nak ke pulau-pulau ni. Tapi tak pa la pasrah ja la ya...mudah-mudahan selamat sampai.

Jangan la jadi macam nak ke Tioman, feri kehabisan minyak di tengah-tengah laut. Adoyai tuhan je tau semua perasaan penumpang masa tu. Gamat sekejap....







Feri bergerak perlahan....aku seperti biasa kalau ada rasa cuak dalam hati mesti aku akan berdiam diri tak bole berkata apa2. Borak jauh sekali. Dah sampai nanti baru bole ketawa dan sewaktu dengannya.

Dalam perjalanan tak berhenti berzikir...gitew....!. Aku rasa seronok naik feri ni mungkin pemandu nya bagus. Tak terasa pun terlambung2 dan sebagainya. Best sangat.

Cumanya aku tak keluar tengok ke arah laut sebab malas nak berjalan dan merayap, lagi pun tengah hujan. Takut jugak tu sebab feri kecil jer.

Sempat la habis tengok movie yang ditayangkan. Berbaloi la.











MISTERI Tasik Danau Toba, Medan TERBONGKAR !!



Aku tiba di Jeti Batam jam 3.40 ptg. Sepatutnya 1 jam perjalanan tapi lewat sedikit dari jangkaan. Tak apa yang penting dah selamat sampai.

Check in seperti biasa. Kat sini tak dibenarkan ambil gambar ya kawan-kawan. Pihak imigresen marah silap-silap diambilnya kamera korang. So tak yah la sibuk-sibuk nak bergambar bagai. Ngeh2...







Dah setel semua aku tak terus ke hotel tapi berjalan ke shopping kompleks yang berdekatan. Hypermarket Matahari atau Batam Center namanya.

Perut dah lapar, apa lagi santap dulu la ya. Aku makan KFC je walau tau sosnya mesti tak sedap. Harga RP39,000 jer.







Lepas makan, round sekejap sekitar kompleks. Ala-ala Plaza Angsana ja gamaknya, nothing special.

Dah bosan round, aku plan nak check in hotel terus. Tambang teksi dari kompleks tu ke hotel Swiss Inn adalah RP70,000. Malas nak nego-nego dengan pemandu.

Tau harga tambang, naik, jalan, tak sabar nak melandingkan badan. Huhuhu...




Sampai di hotel, lepak sekejap dalam setengah jam lepas tu aku decide nak ronda kompleks sekitar hotel jer.

Aku berjalan kaki ke Plaza Top 100. Dalam blog semua kata bagus Plaza ni tapi bagi aku, sama jer dengan shopping kompleks yang lain, nothing special jugak.




Dalam setengah jam dah bosan kat situ aku plan ke Nagoya Hill Plaza yang orang kata patut pergi. Masa tu dah pukul 7 mlm lebih kurang.

Lupa nak bagitau waktu Batam lewat sejam dari waktu Malaysia yer.







Tambang teksi dari Plaza Top 100 ke Plaza Nagoya tu RP40,000.

Pusing-pusing sekitar, pun aku rasa nothing special, tapi sempat la rembat 2 balangkon (songkok jawa) yang pengantin lelaki jawa pakai, hadiah untuk pakcik ku dan shawl sehelai.







Aku beli juga bantal donut yang selalu aku berangankan yang beharga RP60,000. Dan souvenir sikit iaitu key chain Batam. Fridge magnet memang tak da ya...sungguh kasihan.
















Lepas tu aku gerak ke kompleks satu lagi yang menurut pemandu teksi disana murah sedikit berbanding yang lain. Namanya Kompleks Ramayana. Tambang ke sana RP50,000 dari kompleks Nagoya tadi.




Sampai je kat kompleks tu, adoi lagi la malang, ntah apa-apa aku rasakan kompleks ni. Hidup segan mati tak mau gamaknya.

Tapi ada juga pakaian macam baju kot lelaki yang memang murah la. Baju batik pun murah. Tapi aku mcm tak tertarik pun nak membeli.




Pusing sekitar situ dan di sebelah Plaza Avava plak. Sebelah lagi Plaza Robinson. Berapa banyak plaza daaa....

Semua plaza jual barang yang sama jer. Bosan dong.




Berdekatan plaza tu ada pasar malam (pasar jodoh namanya) tak tau la kenapa nama tu di pilih. Agaknya jalan-jalan, gesel-gesel, banyak dapat jodoh kat situ. Huhuhu...

Aku malas nak pergi sebab dah letih berjalan so decide nak balik hotel. Perut pun dah nyanyi lagu keroncong.

Tambang dari Plaza Ramayana ke hotel aku adalah RP40,000. Sampai je kat hotel, apa lagi oder la makan kat coffee house hotel sebelum naik bilik.

Ada offer bulan ni iaitu nasi goring kunyit dan sate sotong atau sate ayam dan free ice lemon tea harga RP65,000 je. Aku tambah fries so malam tu harga makanan aku adalah RP135,000.




Dah kenyang je apa lagi naik bilik, mandi, tengok cerekarama, tido la...zzzzz.

Citer hari pertama ni tak menarik so sambung esok pulak ya. Daaa....!



Lagi cerita jalan-jalan di Batam :

Bertolak, Batam Center, Plaza Top 100, Plaza Nagoya, Kompleks Ramayana
DC Mall, Pusing-pusing Ronda Batam
Review Swiss Inn Hotel, Batam




Dah lapo..bantal pun nak makan..huhu...

Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak