/**/
Subscribe Twitter

Buka Puasa Di Alibaba Karaoke & Restaurant, Giant Tampoi, Johor Bahru


Makan ala-ala di padang pasir...


Semalam habis masa dipenuhi dengan penghantaran stok pada agen-agen sampai tak sempat nak masak. Apa lagi, call la satu tempat ni dan booking untuk buka puasa.




Alibaba Karaoke & Restaurant
B17 & 18, Lot 54, Jalan Skudai, Tampoi
Johor, 81200 Johor Bahru

Tel :+60 7-239 1888

Web: www.diva.com.my





Ini adalah tahun ke 2 aku berbuka puasa di sini. Mula-mula terfikir jugak eh ok ka nak buka puasa kat tempat macam ni? Maklum dah nama karaoke (tempat hiburan).

Tapi ya la apa yang penting adalah niat kita. Datang nak makan bukan nak karok. So lantak la apa orang nak fikir tentang benda negative ni.

Tambahan pulak tempat makan adalah di luar bilik karaoke bukannya bilik tu terpampang depan lalu lalang orang ramai.

Aku suka tempat ni sebab persekitaran ala-ala di padang pasir dan alunan muzik Arab tu yang memikat hati. Selain semua tersusun kemas, replika unta, pohon tamar, hiasan tembaga dan lampu-lampu yang gemerlapan begitu memukau kalbu. Cewah gitu Pn Blog berangan sampai ke Oasis padang pasir. Kih-kih..




Aku tak masuk pun tempat karaoke ni cuma dimaklumkan oleh staf pusat karaoke tu ada dua tingkat dan ada 52 bilik dengan 3 kategori standard. Juga tanpa hidangan alkohol sebab pemilik adalah orang islam.

Camna rupa bilik tu aku tak tau dan tak nak ambil tau sebab datang situ nak makan. Kalau korang nak detail bole la call or datang terus ke situ tinjau-tinjau tempat tu eh.

Harga ikut keluasan bilik dari serendah RM19.90 hingga RM109.90 bagi tempoh 1 - 3 jam. Buka dari jam 11 pg sampai 3 pg. Kalau korang nak oder makanan Asia Barat, Western dan Melayu boleh la kat situ ya. Jangan sampai tercekik sebab makan sambil menyanyi sudah la ya.




Ok meh aku citer bab makan plak sebab datang sini nak makan kan? Hari yang aku booking tu menunya adalah masakan melayu. Menu bertukar setiap hari. Jadi korang kena alert la ya.




Walau pun nampak lauk pauk macam biasa-biasa je tapi berbaloi la dengan bayarannya. Itu pun aku rasa murah sebab kalau korang ambil ikan bakar kat luar sekor ja dah berapa ringgit kan?




Patut ada ikan pari tapi masa tu ikan pari tak berapa elok katanya so diaorang tak keluarkan. Tak pa la janji ada ikan bakar. Ikan Caru bakar pun aku bedal sampai 2 ekor. Korang mampu makan macam aku ke, main telan semua benda? Hehehe.




Apa pun makanan memang sedap la. Lauk ayam, ikan, sayur semua boleh masuk kat tekak aku.







Mee hoon dan mee goreng kasar memang tip top. Sedap sangat sampai aku tambah 2 kali. Pelahap sangat nih. Hehehe...

Laksa Penang kurang wow dan ulam-ulam plak macam biasa aku tak sentuh. Kui-kui.










Tapi bubur kacang hijau dan kuih-muih sedap. Bertambah jugak aku makan bubur ni.







Buah-buahan pun manis. Cumanya yang sedikit ralat sebab tak da pencuci mulut macam puding yang aku suka tu. Uwaaaa..

Air teh panas, air blackcurrant dan air pandan. Yang klasiknya minum dalam cawan ayan. Teringat zaman kecik dulu makan dan minum dalam pinggan ayan sebab takut jatuh dan pecah.




Dari segi rasa masakan kat sini memang aku puji la. Terbaik dan korang tak kan menyesal. Suasana pun tenang je, tak bersesak-sesak. Nak makan pun rasa aman je.

Peralatan digunakan pun bersih. Takda sang lalat pun kerumun. Walau pun air basuh tangan diletakkan berdekatan tempat makan tu tapi tetap kemas dan teratur serta bersih. Salute la kat situ untuk owner.

Lupa plak nak citer, masa aku baru sampai tu semua staf berkumpul kat depan dan berbincang atau masing-masing dah di bagi tugas kot. Sebab tu agaknya licin dan lancar je pentadbiran kat situ.



Bila aku tanya pada staf dah makan ke belum? Diaorang bagitau makan berganti-ganti. Owh bagus, patutlah teratur ja korang handle buffet buka puasa ni.

Bila dah kenyang apa lagi, sesi bergambar seluruh pelusuk la plak. Memang best la makan kat sini. Suasana damai tu yang penting bagi aku la kalau bab-bab makan ni.
















Apa lagi korang, pergi la berbuka puasa kat Alibaba Karaoke & Restaurant ni. Gerenti tak menyesal punyer. Chow dulu. Daaa...!!!


Antara gelagat yang akan kita jumpa setiap kali bulan ramadan...







Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Bersiar-siar di Alamanda, Taman Warisan, Taman Botani dan Astaka Morocco, Putrajaya


Cutenya kereta ni...!


Check out dari hotel terus menuju ke destinasi jalan-jalan cari makan dulu. Kali ni tempat persinggahan adalah Alamanda Shopping Centre.


Alamanda Putrajaya Shopping Centre
Jalan Alamanda, Presint 1, Wilayah Perseketuan
62000 Putrajaya, Malaysia

Waktu Operasi: Setiap hari dari 10pg - 9 mlm

Tel: +60 3-8888 9782





Berpusing cari makanan yang sedap tapi tak jumpa. Nak cari macam bubur je sebab tekak perit dan rasa nak demam je badan ni. Tapi non ado. Terpaksa lah pilih masakan Kelantan.




Ni lah rupanya kalau tak sihat tapi terpaksa telan makanan. Hmmm...

Tempat pertama nak jejak adalah tempat buah-buahan dan tanaman yang cantik.


Taman Warisan Pertanian
62150 Putrajaya, WP Putrajaya
Malaysia

Tel:+60 3-8887 7772

Waku operasi : Buka setiap hari dari 8.30 pg - 5.30 ptg





Katanya kat sini ada banyak makanan yang sedap-sedap. Tapi aku tak sempat rasa lah sebab dah kenyang. Lain kali aku singgah makan sini.





Kawasan ni luas ke dalam dan ada macam-macam pokok tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan yang kita boleh jumpa. Aku tak sempat nak masuk ke dalam sebab kejar masa nak ke tempat lain. Next time kot aku pergi lagi.

Setakat berposing kat luar kawasan ni jadi lah. At least dah sampai katanya. Korang boleh tengok kat blog lain dulu ya kalau nak melepak kat kawasan ni.













Lepas tu aku ke Taman bunga-bungaan. Nak berbau harum gamaknya. Meh la tuju ke destinasi seterusnya.


Taman Botani Putrajaya,
Presint 1, 62000 Putrajaya

Tel: +603-88877770, +603-88889090
Fax: +603-88875037

Web: www.purajaya.net.my

Emel: botani@ppj.gov

Waktu Operasi: 7pg - 7 mlm
(Dibuka setiap hari termasuk cuti umum)





Aku tak larat nak ke Taman tu sebab hari panas sangat. Walau pun ada basikal yang boleh disewa tapi aku malas nak membelengaskan diri dengan peluh, semata-mata nak tengok sekitar kawasan tu ja. Lagi pun aku bukan minah bunga atau peminat bunga. Kuang-kuang...!




Dapat gambar kat salah satu tempat yang ada tunjukkan tu adalah Taman Botani dah cukup dah bagi aku.

Bayaran kalau nak naik basikal seperti di bawah:




Harap dapat membantu korang sikit sebanyak maklumat yang aku dapat ni ya. Selamat bercycling...!

Setel kat situ aku terbang ke Morocco...eh...jauhnya? Astaka Morocco tau bukan main-main ni. Hehehe...



Moroccan Pavilion Putrajaya @ Taman Botani Putrajaya
Add: Precinct 1, 62000 Putrajaya.

Tel: +603-88877770
Fax: +603-88875037

Email: botani@ppj.gov.my

Bayaran: RM3 untuk masuk ke dalam bangunan.





Sebelah Taman Botani tu ada bangunan cantik, Astaka Morocco namanya. Masuk percuma ya. Siapa pun boleh datang sini. Silakan..silakan...







Memang kagum la bila datang sini dengan pintu masuk dan reka bentuk landskapnya yang cantik dan bercirikan senibina Morocco.




Kat sini pun aku hanya bersiar-siar dan snap gambar sekitar bangunan dan tasik tu ja. Tak masuk pun ke dalam bangunan sebab tak da rasa nak masuk. Boleh macam tu? Hehehe..










Kalau nak masuk dalam istana tu bayaran adalah RM3 untuk dewasa dam RM1 untuk kanak-kanak.

Murah je jadi masuk la ramai mana pun ok ja.




Kalau dari persekitaran bangunan tu aku rasa sangat molek dan sesuai untuk shoot gambar pre-wedding. Masa aku kat situ ada jugak beberapa model sedang menggayakan tudung dan jubah rekaan pereka masing-masing.

Realitinya tengok model semua tak lawa dan badan kuruih kering. Tapi bila dah tepek kat majalah, mak ai bukan main lawa lagi. Kulit muka tu yang paling tak tahan nampak glowing padahal hakikatnya sendiri yang nampak ja tau. Tu la kan, tak baik r korang ni tipu-tipu. Kui-kui...!

Eh melalut plak ke situ. Sambung balik kisah Istana ni cuma tangan ni gatal sikit nak jugak tulis kenyataan yang nampak depan mata. Jangan kecam aku..!







Dari segi binaan bangunan ni aku memang salute la. Teliti, halus dan nampak seninya. Siapa la yang buat bangunan ni agaknya ek? Mesti bukan buruh kasar yang macam sekarang ni. Mesti orang lama yang buat binaan ni sebab sempurna sangat tak nampak sikit pun cacat celanya. Kagum sekejap aku dibuatnya bila tengok hasil binaan ni.

Meh aku bagi sket gambar untuk korang tengok dan bole jadikan panduan untuk berposing kat area mana yang lebih sesuai. Aku pasti korang mesti akan berposing setiap ceruk la sebab bukan selalu sampai ke sini. Jadi jangan lepaskan peluang bergambar dengan sepuas-puasnya di tempat yang indah ini. Ingat tu...







Ok la sampai sini dulu citer jenjalan kali ni. Sambung lain kali plak ya. Tata titi tutu...!!!


Negeriku bakal ada Istana Impian...



Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Belayar Dengan Cruise Boat Di Tasik Putrajaya


Jom belayar di tasik buatan manusia...


Morning uolls...Lapar tak pagi ni? Hehe...

Kalau hari tu aku kongsi citer naik belon, pagi ni nak citer kongsi belayar di samudera buatan manusia.

Samudera ke? Sesuai ke panggil macam tu? Apa-apa ja la Pn blog, yang penting korang faham apa yang aku nak sampaikan ni.


Cruise Tasik Putrajaya
Jeti Putra, Jambatan Putra,
Presint 1, 62200 Putrajaya, Malaysia.

Tel : +6 03 - 8888 5539

Website : http://www.cruisetasikputrajaya.com

Email : sales@cruisetasikputrajaya.com

Waktu Operasi: Isnin - Jumaat: 11 pg - 6.30 ptg
Sabtu, Ahad dan Cuti Umum: 10 pg - 7 mlm




Ada 3 jenis kenderaan air kat sini dengan kadar bayaran yang berbeza. Korang pilih lah sendiri mana suka ya.












Dari kawasan luar nak menuju ke cruise boat tu aku sempat singgah sekejap kat Souq Putrajaya. Ada pertunjukan burung kakaktua dan pelbagai souvenir boleh di beli kat situ.






Sebelum turun ke bawah tu, aku lalu plak area medan selera yang banyak kiosk jual makanan dan minuman tapi harganya mak ai mahal la. Huhuhu...







Setel berposing area tasik dan beli tiket, aku pun menuju ke arah bot.

Pada mulanya aku pilih nak naik perahu dondang sayang tapi bila fikir cuaca panas sangat dan tak feel la kalau naik perahu kecil so aku decide naik bot la.

Bayaran adalah RM31.80 termasuk GST ya.







Pelayaran mengambil masa 45 minit. Kiranya pusing 1 tasik tu la pergi dan balik.

Mulanya nak duduk diam-diam dalam bot tapi bila fikir lagi sekali (amboi kat sini banyak sangat aku fikir), aku decide nak naik atas la. Wakakaka...




Biar la tak berbumbung asalkan mata ni dapat tengok sekeliling pemandangan tasik ni dengan penuh fokus dan puas hati. Bayar mahal tu, jadi mestilah gunakan peluang yang ada ni sebaik mungkin.




Bot tu bole muat 70 orang sekali jalan. Masa aku naik tu ada grup orang Iran ke orang mana ntah tapi memang ramai la.

Seb baik semua bau wangi-wangi, kalau tak hidu ja la kan? Hohoho...




Walau pun panas terik, tapi tak terasa pun sebab angin menghembus sejuk ke muka. Lupa plak nak pakai topi, baru betol macam pelancong. Gitew aku berangan sampai jadi pelancong.

Dalam pada tu ada la beberapa perahu kecik lain turut sama berada kat tasik tu.




Suka tengok tasik ni, bersih dan tak tercemar. Mesti jauh ke dalam dasar tasik ni kan?

Kalau takda bot lalu, dari jauh nampak tasik ni macam simen yang berkilat. Cantik sangat.

Dari kejauhan nampak la bangunan Putrajaya International Convention Center (PICC), Masjid Besi, Masjid Putra, Masjid Tuanku Mizan, Perdana Putra, Seri Satria, Darul Ehsan Palace, Millenium monument, Taman Wawasan dan bangunan lain lagi.
















Pelbagai Jambatan boleh korang nampak antaranya Jambatan Monorel, Jambatan Seri Gemilang dan Jambatan Seri Saujana. Aku paling berkenan replika seakan-akan gantungan langsir di salah satu jambatan tersebut. Tengok sekali pandang macam ular pun ada. Eeee...










Nampak jugak belon besar terapung di awangan. Lepas ni nak naik belon tu. Agak-agak aku gayat tak ek? Pasrah ja la kan kalau dah kat atas tu nanti.




Pelbagai gelagat aku tengok kat atas bot ni. Ada sorang budak perempuan comel ni gasak la dia berselfie. Tak cukup dengan tu dia tarik mak dia yang tengah duduk berangan, bangun untuk ambil gambar dia berposing. Alolo comel sangat la awak ni. Rasa cam nak snap foto together gether je tapi tak terucap dek mulut. So dok perhati ja la gelagat dia sampai sudah.




Ada yang ambil video sepanjang perjalanan. Adoyai rasa bangga sekejap tengok diaorang semua nampak hepi dan memuji keindahan persekitaran Tasik Putrajaya.




Tak tertinggal jugak ada yang memanjat dan naik atas ruang bot sambil hisap rokok. Pakaian seksi plak tu. Peliknya perempuan yang buat bukan lelaki. Eh buka sepatutnya diaorang ni alim-alim ke kalau dari negara sana?




Owh lupa aku nak bagitau, sebelum naik bot, ada sorang jurugambar snap gambar aku kat depan bot. Aku dah agak ni mesti akan kena bayar nanti. Memang betol pun, bila setel perjalanan dan keluar dari bot, jurugambar tu panggil dan tunjuk gambar aku. Bayaran RM15 tanpa frame dan beg plastik. Tak da paksaan untuk korang beli atau tak. Aku beli la semata-mata untuk di simpan sebagai kenangan.




Ok la ni ja yang dapat aku kongsi untuk kali ni. Sebelum tu aku nak cadangkan dengan korang la, better korang naik belon besar tu dulu baru naik cruise sebab belon tu bergantung pada tiupan angin. Kalau angin kuat operasi belon dihentikan. Rugi la kan. Cruise bila-bila waktu korang bole naik. Takda kaitan dengan gelombang atau yang sewaktu dengannya.




Berbaloi la dengan wang yang dikeluarkan sebab dapat melayari tasik buatan sendiri di negara sendiri. Selalu naik cruise negara orang ja kan?

Tahniah pada Perdana Menteri kita Dr Mahathir atas usaha keras beliau menjadikan impian rakyat punya tempat terkenal untuk tatapan dan persinggahan pelancong dari pelbagai ceruk dunia menjadi kenyataan.




Sambung lagi dengan citer lain di keluaran akan datang, daaaaa......!!!


Bestnya udara segar tasik nih...









Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak