/**/
Subscribe Twitter

Khusyuknya Guna Massage Pillow


Terbukti berkesan...


Citer ni dah lama tapi aku sengaja up lambat sket sebab nak tunggu keberkesanan produk. Gitew...

Kali ni nak share 1 lagi benda yang berguna. Tapi kali ni tak beli di Go Shop tau. Aku terjebak di pameran yang lepas di Persada Johor.






Pelbagai barang dan jenama ada kalau kat pameran macam ni. Sedia kan duit ja la kan. Terbontang beso mata tengok semua yang ada. Rasa nak angkut semua benda. Aku berkenan dengan barang-barang yang aku tepek kat sini.










Ronda punya ronda mata tertangkap la satu produk yang memang aku berkenan. Apa lagi, massage pillow la. Jadinya cuba la duduk sekejap nak merasa best ke tidak. Hmm..macam berkenan, bestnya kena urut, lagi-lagi kat bahu. Memang terbaik la. Harga pun murah.




Tetiba salesman datang. Aduh apa lagi aku kena goreng la dengan mamat ni. Tapi memang betol pun apa yang dia sampaikan. Alat tu mudah, selamat dan berkesan. Tak tau la kenapa senang sangat terjebak beli padahal kat rumah tu ada benda lain lagi yang masih boleh guna. Huhu...




Tapi serius wei tak menyesal beli benda ni sebab tersangat la bagus dan comfortable. Ecewah terus terkeluar cakap omputeh...kui-kui.


Massage Pillow

RM300





Bestnya guna massage pillow ni, bole bawak je ke mana korang nak. Bole guna urut kat mana-mana. Contoh kalau korang nak relax menonton TV kat ruang tamu, korang amek ja massage pillow ni dan apa lagi bersandar la ya sampai terlena.

Macam aku, memang ke mana ja aku nak relax aku akan bawa. Kat ruang tamu sambil tengok TV sambil berurut. Kat dapur sambil tengok TV sambil berurut. Kat dalam bilik sambil tengok TV sambil berurut.

Kadang-kadang aku letak kat pinggang (berat sikit la nak pegang), kat lutut dan betis. Bole juga guna di kaki tapi aku tak letak kat kaki sebab aku dah ada mesin pengurut kaki yang lain.

Selalunya aku guna bila relax kat dapur sebab sekali harung kat situ, urut bahu, urut kaki, tengok TV. Walla...rasa dunia aku yang punya...!




Kalau travel plak aku akan bawak letak dalam kereta. Bila lenguh je, apa lagi cucuk je kat plug yang disediakan dalam kereta tu lepas tu pakai la kat mana je yang aku rasa nak guna. Biasa letak kat bahu la. Tak payah pegang sebab dah ada tali untuk diikat di seat kereta.

Kiranya tak rasa rugi la beli benda ni sebab macam-macam bole guna tak kira kat mana je.

Apa lagi korang, pergi la pakat-pakat beli ramai-ramai. Kalau tak tau nak beli kat mana, bole komen kat bawah ni, nanti aku bagitau kat mana korang bole dapat benda ni dengan harga yang murah.

Ok hari ni nak bebel ringkas je. Len kali bebel lama-lama eh. See u soon. Daa....


Sedapnya dapat urut hari2 mcm nih..








































Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Review Bromo Permai 1 Hotel, De' Daunan Hotel, Garden Palace Hotel, Surabaya


Hotel paling best di Surabaya...


Hai korang, masa untuk review hotel plak. Mula-mula malas nak review sebab stay banyak hotel masa kat sana. Tapi rasa macam tak complete cerita kalau tak da review segala ni. Hehe...

Hotel pertama di Surabaya.



Bromo Permai 1 Hotel
Dusun Cemara Lawang, Desa Ngadisari, Kecamatan Sukapura
Probolinggo, Jawa Timur, Indonesia

Tel : +62 335 541049





Senang citer Bromo Permai 1 ni tak bole di iktiraf hotel sebab nampak lebih kepada hostel je. Bromo Permai 1 ni adalah antara tempat tinggal yang paling dekat dengan Kawah Bromo, Pasir Berbisik dan Bukit Telletubies. Jadi korang jangan tertipu dengan pak supir tau.

Diaorang ni pandai, lepas turun dari Gunung Penanjakan untuk tengok matahari terbit diaorang akan offer korang untuk ke tempat yang aku sebut kat atas tu. Memang la dari kawasan gunung tu jauh. Jadi saranan aku, lepas korang turun dari gunung tu, korang balik bilik dulu. Dah cerah sikit, baru korang gerak sendiri ke 3 tempat yang aku sebut kat atas.

Memang tersangat dekat tau korang kalau jalan kaki. Jimat duit korang bole buat shopping barang lain. Kalau tak supir akan mintak bayaran dari gunung ke kawah Bromo, dari kawah Bromo ke Pasir Berbisik dan bukit Telletubies. Korang bayangkan berapa banyak duit habis kat situ padahal kalau jalan kaki dekat yang amat. Rajin dengan tak ja la nak menapak. Huhu...







Sekali pandang macam kat hostel askar ja kan? Tapi suasana dalam memang best la. Sejuk sangat kat dalam bilik ni. Untung la owner tak perlu pasang aircond atau kipas. Nak pijak lantai pun tak mampu sebab dah macam pijak ais. Giler ko tak nak pakai kasut hotel kat dalam tu? Haha...







Toiletries memang tak disediakan dalam bilik air. Tapi aku tak kisah sebab aku selalu bawa sendiri. Nasib baik hose ada.

Paling tak dapat terima, water heater tak disediakan. Mak ai macam mana nak mandi dengan air sejuk macam air batu ni? Nak pijak simen tu pun azab dah rasa. Apa lagi masak air la campur kat baldi biar panas. Haa cerdik tak aku?

Peti ais tak da. Hair dryer dan sterika pun memang tak disediakan. Kecewa yang amat. tak suka, tak suka la pakai baju tak iron. Uwaaa...




Tapi nasib aku agak baik sebab bilik yang aku dapat bersih dan cantik. Bilik kawan-kawan aku semua buruk dan kotor. Nasib la kan? Kui-kui !.

Makanan kat restoran ok la kira bole telan la walau tak sesedap mana. Cumanya aku rasa korang patut duduk kat Bromo Permai ni sebab dekat sangat dengan Kawah Bromo tu. Tak payah naik gunung nak tengok matahari.

Apa pun dah pasti semua akan pilih untuk naik ke gunung sebab pengalaman dan kenangan seumur hidup tu. Apa lagi korang, cepat lah pergi Surabaya.

Tempat kedua yang aku tinggal pun tak layak dipanggil hotel. Ala-ala hostel jugak.



De Daunan Home and Garden Boutique Hotel  
Jl. Trunojoyo No. 2, Junrejo, Kec. Batu
Jawa Timur 65141, Indonesia

Tel : +62 341 594466





Bilik kat sini di kelilingi sayur-sayuran yang ditanam owner. Keluar je dari bilik mata terus nampak kehijauan. Bak orang kata hijau mata hitamku. Tapi bagus kan untuk mata dan pernafasan sebenarnya bila tengok hijau keindahan semulajadi.




Nampak kecik dari luar tapi bila masuk dalam bole tahan besar biliknya. Yang tak bestnya banyak betul patung-patung macam di Sarawak bergantungan dan ada yang diletak atas meja sebagai perhiasan. Apa lagi cepat-cepat la aku angkut letak bawah katil. Takut nak tengok patung tu semua. Hitam je warna.

Bilik air kat sini takda hose. Pakai gayung untuk guna air dalam kolah. Nasib baik air bersih, kalau tak memang tak mandi la aku. Kih-kih.

Strika, hair dryer semua tak da. Macam ni lain kali aku kena tanya la kalau nak melancong. Kena bawak strika sendiri senang nak pakai bila-bila pun. Aircond memang takda la. Kipas je banyak kiri kanan depan belakang. Ko ingat orang Malaysia ni lapar kipas ke? Haha...







Yang aku suka dekat luar bilik ni ada disediakan buaian. Kalau tak nak berbuai korang bole duduk je berihat kat ambin yang disediakan. Ukiran kayu diaorang ni memang tip top. 100% aku bagi pujian.

Paling tak sangka dan paling best sekali bila pagi je staf datang ketuk pintu bagitau sarapan dah disediakan. Waa macam layanan Diraja Jawa gitew. Perasan kejap eh.

Makanan untuk sarapan pagi pun best. Ala-ala orang putih makan katanyer. Roti, kuih, nasi goreng, mee semua disediakan dan dihidang atas meja. Tak perlu beratur sendiri ambil sarapan. Kan macam layanan puteri raja kan? Tak percaya, korang duduk lah kat sini. Booking awal ya sebab selalu penuh tempat ni.




Tempat ketiga plak baru lah bole dikatakan hotel. Memang besar, bersih, kawasan luas, senang citer puas hati la duduk kat sini.



Garden Palace Hotel Surabaya  
Jalan Yos Sudarso No.11
Jawa Timur 60271, Indonesia

Tel : +62 31 5321001

Standard Room - RM164.56 Per Night





Bilik luas yang amat. Kalau bawak 1 famili besar ni kira berbaloi la. Dua katil besar, ada sofa panjang lagi, karpet tebal tenggelam, bau wangi, memang terbaik la hotel ni. Internet pun laju. Staf peramah. Memang puas hati duduk sini.













Bilik air besar, toiletries, hose, hair dryer semua ada disediakan kat dalam tu. Strika dan segala keperluan lain semua ada. Aku jamin korang tak akan menyesal stay kat sini.







Cumanya ada gangguan sikit masa aku tengah sedap tidur. Aku tersedar bila pintu bilik aku diketuk kuat. Takda maknanya aku nak pergi buka lagi la bila dengar suara lelaki kat luar tu. Confirm aku rasa dia ketuk salah bilik sebab suara macam orang loklak, mabuk la agaknya tu. Nasib baik la sekejap je dia buat drama kat luar tu kalau tak memang aku tak cukup tidur dibuatnya. Haish...










Esoknya bila aku citer dan komplen kat staf, memang diaorang kata kat hotel tu memang selalu ada orang mabuk salah ketuk bilik. Dah tau macam tu cepat la korang ambil tindakan ni tak buat bodoh je. Apa daaa !.

Apa pun aku memang rekomen la korang duk kat sini. Selain dekat dengan bandar, kawasan memang besar dan puas hati.







Ok la korang, aku nak stop dah ni. Jangan lupa pergi Surabaya sebab banyak tempat menarik yang korang boleh pergi dan jelajah kat sana.




Jumpa lagi di entry melancong yang lain. Tata titi tutu...!



Lagi cerita jalan-jalan di Surabaya :

Melancong Ke Surabaya
Gunung & Kawah Bromo, Pasir Berbisik & Bukit Teletubies
Taman Safari, Batu Night Spectangular
Petik Epal, Jatim Park 2, Muzeum Satwa
Monumen Kapal Selam, Jembatan Merah, House Of Sampoerna
Review Hotel : Bromo Permai 1 Hotel, De'daunan Hotel, Garden Palace Hotel




Agak-agak nak stay tak kat hotel macam ni?

Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Monumen Kapal Selam, Jembatan Merah, House Of Sampoerna, Surabaya


Ada gaya kapten kapal selam tak? Hehe


Tepat jam 8 pg selepas sarapan di hotel aku menaiki kenderaan yang disewa RP250,000 dari pihak hotel. Plan awal nak ke Jembatan Merah dulu tapi bertukar pergi ke Monumen Kapal Selam.

Monumen Kapal Selam
Jl. Pemuda No.39, Embong Kaliasin, Genteng, Kota SBY
Jawa Timur 60271, Indonesia

Tel :+62 31 5490410

Waktu Operasi : 8 pg - 9 mlm








Sampai ke Monumen Kapal Selam ni memang sesuatu yang tak diduga la. Panjang dan sempit tengok dari luar tapi dalamnya besar bole memuatkan beratus orang kalau perlu. Pintu masuk arah lain dan pintu keluar arah yang berlainan pulak.










Macam-macam ada kat dalam kapal selam ni. Tempat tidur kapten dan pekerja. Kompas yang berserabut dan semua peralatan yang perlu la ada kat sini.







Best jugak tau kat dalam ni sebab bole buat macam kapal sendiri. Pegang segala benda, stering kapal dan lain-lain lagi.







Yang paling aku gelak sekali adalah perkataan Torpedo Buritan. Apakah maksudnya itu? Huhu..







Apa pun rasa puas la dapat naik dan tengok sendiri kelengkapan berperang yang ada dalam kapal selam tersebut. Selepas puas meneliti dan membaca apa yang tertera sebagai menambahkan ilmu pengetahuan aku pun bertolak ke Jembatan Merah pulak.



Jembatan Merah
Jl. Kembang Jepun No.192, Nyamplungan
Pabean Cantian, Kota SBY
Jawa Timur 60161, Indonesia





Supir bagitau Jembatan Merah jadi monumen bersejarah di bandar Surabaya lepas terjadinya pertempuran pada 10 november 1945. Pertempuran apa tu aku tak ingat. Korang tanya lah pakcik google eh. Hehe...

Tak menarik langsung pun sekeliling Jembatan Merah ni. Sesak dan kotor. Aku berhenti kejap ja pun semata-mata nak snap gambar buat kenangan. Jangan orang kata tak sampai. Kui-kui..

Dah setel snap gambar semua aku pun bertolak ke Muzeum Rokok @ House Of Sampoerna. Mesti baju melekat bau tembakau bila keluar kilang nanti kan?.







House Of Sampoerna
Taman Sampoerna No.6, Jawa Timur 60163
Indonesia

Tel : +62 31 3539000

Waktu Operaasi : 9pg - 10mlm





Masuk dalam muzeum rokok ni percuma ya. Supir bagitau bangunan tu adalah kilang asal pembuatan rokok. Paling win sekali kat sini adalah rokok gudang garam. Teringat arwah bak aku hisap rokok cap gudang garam ni. Memang semerbak bau. Wangi jugak. Huhu...




Bila masuk ke dalam bangunan tu memang semerbak bau cengkih, tembakau dan herba lainnya. Manyak syok maaa itu bau. Patut la penghisap rokok tegar begitu asyik bila dapat menyedut putung rokok tu. Huhu...







Macam-macam bentuk mancis dari pelbagai bentuk dan sticker yang berlainan.




Cuma nya dalam bangunan ni di tingkat penghawa dingin tidak disediakan. Panas mak ai tak terkata. Tapi redah jugak la sebab nak tengok kilang memproses rokok. Ada jual tshirt, souvenir dan macam-macam lagi.







Sempat jugak aku snap gambar owner kilang, pakaian lama diaorang dan segala sejarah kilang ni.



















Sempat lagi ronda Shopping Complex dan makan sekejap kat situ. Meriah wei makan kat sini sebab pelik, jagonya ayam..huhu.













Aku pun bergerak balik untuk mencari kedai souvenir tapi hampa sebab tak banyak barang yang boleh didapati kat Surabaya ni untuk dijadikan cenderamata. Maka itu marilah kita berangkat ke airport untuk penerbangan pulang ke Malaysia.




Kat airport terjadi sesuatu yang tak disangka, nak tau apa? Jeng-jeng...aku terlupa nak sediakan duit tax sebanyak RP150,000, aduhai. Nasib baik staf kat situ terima duit RM. kalau tidak, tak balik la jawabnya aku, huhu...

Jadi korang ingat yer, sampai je mesti asingkan siap-siap duit tax, takut terbelanja. Kat balai berlepas pun beg nak di cek lagi, apa daa, pasrah ja la...




Perjalanan dari Surabaya ke LCCT mengambil masa selama 2 jam. Apa lagi nak hilangkan nervous atas tu aku oder makan la. Kuang-kuang...



Akhirnya aku selamat sampai ke Malaysia tanah air tercinta. Syukur alhamdulilah, amin!!!




Dalam banyak-banyak tempat yang dah aku pergi di Surabaya ni la yang banyak tinggalkan kesan dan pengalaman yang tidak terduga. Dari perjalanan pergi sampai lah ke perjalanan balik semua ada masalah. Tapi kenangan terindah terpahat kat sini. Muah ciked untuk Surabaya !.



Lagi cerita jalan-jalan di Surabaya :

Melancong Ke Surabaya
Gunung & Kawah Bromo, Pasir Berbisik & Bukit Teletubies
Taman Safari, Batu Night Spectangular
Petik Epal, Jatim Park 2, Muzeum Satwa
Monumen Kapal Selam, Jembatan Merah, House Of Sampoerna
Review Hotel : Bromo Permai 1 Hotel, De'daunan Hotel, Garden Palace Hotel




Mana la pergi kapal selam aku nih...haish !

Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak