/**/
Subscribe Twitter

Freeport A'famosa Outlet, Melaka


Selamat bershopping...


Kalau ulang alik Johor Bahru - Kuala Lumpur, aku mesti akan singgah Melaka semata-mata nak jumpa Pak Mydin. Tapi kali ni aku tambah lagi satu tempat. Nak tau aku pergi mana? Jom baca story kat bawah ni.



Freeport A'Famosa Outlet
Jalan Kemus / Simpang Ampat
78000 Alor Gajah
Melaka

Setiap hari 10 pagi - 10 malam

Tel: : +60 6-552 8961





Sampai ja kat depan A'Famosa outlet ni, terus aku terfikir, sama tak dengan JPO kat Johor? Kalau betol, memang sakit la kaki nak melangkah. Tapi bagai orang kata, kalau dah kaki shopping, jauh macam mana pun, akan sanggup di redah sampai puas hati.

Kawasan parking tak berapa nak luas dan sempit. Jadi korang yang baru nak pandai bawak kereta tu, hati-hati la sikit bila parking kat sini eh kalau tak nak kereta korang bercium sesama sendiri. Ngeh-ngeh...




Tak tau plak kat sini ada food court. Gasak la pergi melilau cari tempat makan dulu untuk isi perut biar tak pening masa tengah shopping nanti. Food court ni bersih dan kemas. Harga makanan tak sempat tengok sebab tak da hati nak jengah. Nanti korang cek sendiri eh.

Kereta tu aku tak tau bayar ke tak, rasanya untuk keliling area situ kot kalau korang tak larat nak jalan acah-acah warga emas gitew. Hehe...




Macam biasa, lebih kurang 60 buah kedai berjenama macam kat JPO jugak. Aku tak kira tau, dapat info dari staf kedai Carlo Rino. Cumanya JPO tu aku rasa lebih menarik kot sebab bertingkat dan ada pelbagai kedai makanan dan minuman.







Satu ja yang buat aku rasa teruja sikit, bila nampak bangunan yang unik dan menarik macam bangunan kat Belanda. Hamboi, macam lah dah sampai negara tu kan?. Haha...

Salah satunya adalah kincir air yang diletakkan di tengah-tengah kawasan dan dikelilingi pancutan air yang menyejukkan mata dan tekak. Korang boleh panjat naik ke atas bangunan kincir air tu dan posing la puas-puas. #akudiluarnegara. Kuang-kuang...







Kalau yang ramai bawak anak tu, boleh la korang heret diaorang ke kawasan permainan ala-ala fun fair tu. Yang dewasa tak payah berangan nak naik eh. Nanti kuda tu muntah. Bhahaha...




Macam biasa, dalam tak nak bershopping tu, terjebak jugak bila aku secara tak sengaja merembat 1 handbag dan 2 kasut Carlo Rino. Puas hati sangat. Hilang segala sakit kaki dan sebagainya. Muahahaha...




Pusing lagi terembat plak 3 pasang lagi kasut kat kedai lain plak. Haish...










Bab duit tak cukup tu, korang jangan risau sebab kat sini ada ATM yang boleh korang habiskan duit korang eh. Baru cakap dengan geng bas sekolah hari tu, patutnya sediakan ATM 2 in 1 (ATM & Cash Deposit) untuk memudahkan kerja. Sekarang dah ada pun. Taraaa...







Kalau ditanya aku nak datang lagi atau tak? Aku pilih jawapan tak. Sebab tak da apa yang menarik sangat kat situ.

Tapi untuk korang yang tak pernah sampai, boleh lah singgah sekejap. Kalau tak nak bershopping, korang boleh cuci mata dan bergambar serta berposing kat situ.




Ok ni ja nak share. Jumpa lagi di episod jalan-jalan seterusnya. Tata titi tutu...


Shopping sorang lagi bahagia...muahaha

















Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Aroma Koko Di Muzium Coklat, Kota Damansara


Peminat tegar coklat katanyer...


Siapa suka makan coklat? Kalau suka, kita geng. Nanti jumpa aku bagi korang coklat eh.

Ada yang kata kalau makan coklat akan keluar jerawat dan menggemukkan. Ada yang kata tak bagus untuk kesihatan. Macam-macam lagi la yang kata itu..ini...bla..blaa...

Aku tau kalau aku makan coklat aku akan rasa tenang dan hilang stres. Nak pujuk aku senang ja, hulur coklat hilang lah rajuk tadi. Sebekas besar pun aku bole habiskan sekali hadap jer. Huhu...

Eh..eh...nak citer pasal Muzium Coklat ke atau nak bebel pasal coklat ni? Haha...

Ok jom folo citer akak seterusnya.



Muzium Coklat
2, Jalan Teknologi 3/5, Kota Damansara
47810 Petaling Jaya, Selangor

Waktu Operasi: Setiap hari (10 pagi - 5 petang)

Masuk Percuma

Tel: +60 3-7490 4260





Untuk penggemar coklat, aku sarankan korang pergi lah ke Muzium ni. Bayangkan, masuk je kat dalam Muzium ni, aku dah bole bau aroma coklat yang segar. Fuh...rasa tak sabar nak makan coklat tu semua. Dah terliur dah rasanya. Tak sabaq dah nak jumpa coklat-coklat ni.

Sebelah Muzium Coklat ni ada Cafe Muzium tapi masa aku datang tu Cafe tu tutup plak. Adoyai...










Sebelum tu harus lah bergambar dulu dengan lembu Hershey's yang kejung tu. Tak sabar nak masuk ke dalam lagi untuk tengok semua coklat yang ada.




Sepanjang perjalanan ke area belakang tu, aku nampak pelbagai pameran berkisahkan coklat segala. Banyak info menarik mengenai coklat yang korang boleh dapat kat sini.




Bermula dari kewujudan coklat dan asal coklat.
















Cara pembuatan dan proses, rahsia kehebatan dan khasiat coklat.










Ranking coklat seluruh negara dan pelbagai lagi info menarik.




Paling best sekali shopping coklat. Ngeh-ngeh...




Ada satu mesin ni aku tak ingat mesin apa tapi yang aku nampak kat dalam tu ada coklat cair. Nanti korang pergi korang cek semula ya. Sori...




Sample bahan-bahan yang digunakan untuk membuat coklat seperti buah-buahan, kopi dan kacang.




Korang bole nampak chef sedang menyediakan coklat melalui cermin besar yang ada kat situ. Macam-macam replika dan jenis coklat ada ditunjukkan sekali untuk tatapan korang. Mesti korang akan sebut perkataan 'Wowwww'...










Sebelah bilik penyediaan coklat tu, ada store menjual pelbagai jenis coklat. Macam-macam jenama tempatan dan antarabangsa ada dijual kat sini. Lebih dari 30 jenama kot kalau tak silap aku jurujual tu bagitau.

Jenama tempatan seperti Farells, Fidani, Danson dan Millton. Jenama antarabangsa pulak seperti Hershey's, Daim, Cadbury, Nestle, Lindt, Mars, Ferrero.




Tak berkelip mata tengok coklat yang pelbagai bentuk, warna, saiz dan tekstur tu. Terkesima kejap aku dibuatnya.

Walau pun harganya agak mahal, tapi aku tetap nak beli jugak beberapa jenis coklat. Rugi wei kalau tak rasa, dah la datang dari jauh kan. Gitew...







Pilih punya pilih terjebak lah jugak dengan beberapa ketol jenama coklat yang ada. Korang jangan risau sebab semua coklat import kat situ ada status halal yang telah disahkan. Apa lagi, beli la banyak-banyak ya.




Paling best sekali sebab coklat kat sini semuanya bila dikeluarkan dari peti sejuk, bole terus dimakan, tak perlu tunggu lama atau lembek sikit baru bole makan macam sesetengah coklat yang ada dijual sekarang ni.

Korang mesti datang ke Muzium Coklat ni sebab korang akan dapat pengetahuan luas berkenaan coklat, pengalaman melihat sendiri cara pembuatan coklat dan yang penting korang enjoy bershopping sakan pelbagai coklat kat sini.




Ok la, ni ja yang dapat aku share. Jumpa lagi korang. Daaa....!


Susu mana pilihan kalbu...huhu

















Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Menambah Ilmu Di Planetarium Melaka


Jom ke Angkasa...


Lagi satu tempat yang aku selalu ke hulu kehilir tapi tak pernah nak singgah, mana lagi kalau bukan Planetarium Melaka. Padahal duk dekat benor dengan rumah Pak Mydin...

Kalau dah dasar kaki shopping memang tak nampak la tempat kaki belajar. Poyo sangat statement nih haha...



Planetarium Melaka
Hang Tuah Jaya
Kompleks Mitc
75450 Ayer Keroh
Melaka

Setiap hari 9 pagi - 5 petang

Tel: : +60 6-232 2122





Planetarium Melaka ni betol-betol terletak kat tengah-tengah roundabout MITC Melaka tu. Terkial-kial jugak cari jalan masuk sebab banyak sangat lorong tapi info tak da. So redah ja la belah mana nampak banyak kereta.

Lawa sangat deko ala-ala pintu gerbang nak masuk ke Planetarium Melaka ni. Macam gah je gitew...




Cuba korang tengok anak tangga tu? Agak-agak korang berpeluh tak nak mendaki tu? Ko rasa...?




Bayaran masuk masa tu dikurangkan sebab tak da teater dijalankan. Rosak dan sedang dibaiki serta penambahbaikan moden sedang dijalankan katanyer.






Mula masuk tu seram jugak sebab tak da orang. Kami bertiga ja yang ada. Tapi bila dah lama kat situ rasa seronok pulak. Pasal apa aku cakap seronok?




Bila dah masuk kat situ, secara tak langsung atau tak atau tak nak korang kena hadap apa yang dipamirkan kat situ. Bila korang dah baca, akan datang lah minat pada apa yang dibaca tu.

Masa sekolah dulu aku minat jugak ilmu Sains ni tapi disebabkan banyak main dalam kelas jadi macam ni la aku sekarang. Cita-cita ke laut. Apa pun bersyukur tetap jadi orang yang berilmu dan berjaya sekarang.

Terimakasih pada kedua arwah orang tua ku kerana menyekolahkan aku dan memberi pelajaran untuk bekalan masa hadapan. Al-fatihah untuk keduanya. Amin...







Senang citer kat sini paling sesuai bawak kanak-kanak sebab kebanyakan info kat sini agak basic. Tapi macam aku cakap tadi la, korang yang dah tua bangka ni pun akan rasa seronok kalau dah masuk sini.

Korang akan rasa teruja nak tau tiap citer yang dipaparkan kat situ berdasarkan gambar dan objek yang disertakan sekali. Sure menarik. Tak caya, korang pergi la.







Macam-macam info korang boleh dapat kat sini antaranya mengenai planet, bintang, galaksi dan angkasa lepas. Pada siapa yang minat sains lagi akan rasa seronok sebab enjoy baca sejarah dan mencuba peralatan yang ada kat situ.










Tempat yang aku paling suka sekali adalah info berkenaan angkasawan dan roket pertama.






Tak lupa jugak gambar deretan planet yang comel dan pelbagai bentuk. Dulu aku cukup suka planet zuhal sebab lawa, ada gelung keliling planet tu...haha.







Paaaling best sekali sebab dapat jumpa dengan angkasawan pertama kita iaitu Dr Sheikh Muzaffar. Siap pegang dagu lagi beb. Tapi berposing dengan gambar dia ja la. Hehe...




Nak beli cenderahati pun ada. Macam-macam dan aneka cenderahati bole korang dapat kat situ. Murah je.




Ok la ni je nak citer pasal Planetarium Melaka ni. Aku rekomen korang datang sini sebab banyak benda yang boleh korang dapat pelajari dan hayati.




Jumpa lagi di Planetaium Kuala Lumpur nanti. chow dulu...bye !!!


Welcome Meed to planet Mickey...















Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak