/**/
Subscribe Twitter

Hapuskan Lemak Di Dorra Slimming Center, Aeon Tebrau City, Johor


Selamat tinggal lemak katanyer...

Ramai yang tercari-cari petua dan cara nak menguruskan badan dengan cepat. Dah banyak pantang larang, senaman dan peralatan digunakan tapi tak jugak kurus. Mesti korang termasuk dalam kategori ni kan?

Tipu la kalau siapa pun yang dah berkahwin dan beranak pinak tak kan ada lemak di merata badan terutama di perut, peha dan sebagainya. Even anak dara sekali pun kekadang tu ada yang melampau lemaknya mengalahkan orang yang dah beranak ni.

Walau pun sekarang ni macam-macam jenis peralatan dan krim yang boleh menghapuskan lemak, memang kejap ja la guna sebab tak da masa nak layan, semua sibuk dengan hal seharian yang tak pernah habis.

Macam tu jugak la pelbagai pakaian dan korset dari jenama terkenal yang diilhamkan untuk menutup lelemaks yang hinggap kat badan ni. Semua tu sekejap ja sebab tak larat nak menahan nafas dan selera makan. At the end terbiar macam tu je lah. Betol tak korang?




Kali ni aku nak share pengalaman menghapuskan lemak yang ada kat badan ni. Sekaligus kuruskan badan dengan cepat. Tak perlu jaga makan, tak perlu bersenam. Betol ke ni? Tak kan la semudah tu? Kalau tak caya korang boleh datang ke alamat yang tertera di bawah ni.

Dorra Slimming Sdn. Bhd.  
Aeon Tebrau City, No. F26, Jalan Desa Tebrau
81100 Johor Bahru, Malaysia

Tel: +60 7-355 4636

Ahad - Khamis (10 pagi - 10.30 malam)
Jumaat - Sabtu (10 pagi - 11 malam)
Cuti Umum (10 pagi - 11 malam)





Kalau nak buat rawatan ni make sure korang tak period dan bagitau staf kalau ada apa-apa alergic atau penyakit tau. Rawatan dijalankan selama 2 atau 3 jam, jadi aku nasihatkan korang makan la sikit untuk alas perut tu dulu.

Masa aku sampai tu ada beberapa orang menunggu giliran untuk masuk ke bilik rawatan. Ada yang dah beberapa kali datang buat treatment kat situ dan hasilnya memberangsangkan. Teruja jugak dengar citer diaorang ni. Dari badan michelin jadi badan popeye. Korang rasa camna tu? Surprised...




Sebelum buat treatment, staf timbang berat dan ketinggian untuk menentukan BMI. Terlebih ke terkurang ke, masa ni la nak tau ya. Nak snap gambar mesin tak sempat sebab dua tangan ni kena pegang alat apa ntah jadi tak da gambarnya. Pinjam gambar pakcik google ja ni ya.




Keputusannya aku dah terlebih berat, walau pun lebih sikit ja. Sila berubah, jangan makan coklat dan eskrim banyak-banyak eh. Uwaaa...




Setel kat situ aku diminta masuk ke bilik untuk diterangkan lebih lanjut oleh staf yang terlatih. Uniform staf pun dah macam nurse gitew. Sementara tunggu staf datang kita berselfie dulu la. Haha...




Dah selesai dengar segala tok nenek penerangan dari staf tu, dia suruh aku berdiri dan suruh buka semua yang aku pakai kecuali bra dan seluar dalam ja. Oh mak ai...tak kuasanya nak dedah tubuh ni di khalayak ramai. Kalau dengan tukang urut tu dah biasa, tak pa la jugak. Haha...

Nak buat macam mana, redha ja la. Staf ukur semua bahagian terutama yang nampak sangat berlemaknya. Aku area perut ja la, yang lain normal. Masa dalam pantang bersalin, aku tak pakai bengkung sebab bersalin kaedah pembedahan. Kalau pakai bengkung agaknya mesti perut aku lagi comel lote. Kui-kui...

Alasan staf nak kena check dan ukur semua benda ni sebab nak tau plak berapa banyak lemak yang duduk dengan senang hati kat dalam badan kita untuk menentukan lotion @ krim dan mesin yang perlu digunakan nak menyentap lelemaks tu.

RM8800 untuk 30 kali rawatan (termasuk booster)

RM5400 untuk 30 kali rawatan (tak termasuk booster)

RM700 untuk membership dan dapat 10 kali rawatan



Tak sempat nak snap kiraan yang dia bagi tapi sempat snap kiraan yang ni ja selepas di kira tolak sana tolak sini. Harga asal RM20,400 untuk 30 kali rawatan tapi dah di bagi diskaun macam harga yang aku ingat kat atas.

Selesai buat ukuran dan sesi soal jawab, aku di bawa ke bilik untuk proses seterusnya. Dalam bilik kecik ni aku diminta tanggalkan semua pakaian dan pakai bra serta panties pakai buang yang disediakan, kemudian baring atas katil. Sebelum tu staf akan ambil gambar badan terutama tempat yang sepatutnya.




Staf lumurkan slimming lotion seluruh badan dan menekan dengan agak kuat menggunakan mesin ultra apa ntah namanya ke seluruh badan terutama tempat yang berlemak.

Waa bestnya rasa sebab dah ngantuk, maklum lampu dibuka malap, memang mengundang kuyu la mata ni. Badan terutama kawasan perut akan rasa sedikit panas masa staf lenyek dengan alat menggunakan mesin canggih tu selama 20 minit.


Ni bukan aku ya...hehe


Habis ja satu botol lotion kecil tu aku diminta berdiri dan staf mula mengukur seluruh badan. Korang tau apa dia buat lepas tu? Dia bungkus @ wrap seluruh badan aku ni dengan plastik, macam korang bungkus mangkuk makanan guna plastik lembut tu. Uwaaa...

Selesai semua, staf bawak ke satu bilik spa yang lain. Dah macam robot aku jalan berbungkus. Kat sini ada mesin besar macam telur dan aku perlu masuk dalam tu selama 15 minit.




Cuak jugak beb sebab lepas dia tolong aku baring kat dalam mesin tu, dia blah. Kalau la apa-apa jadi, macam mana aku nak lari. Adoyai sengaja cari bala ni.

Tak da la rasa macam dalam sauna kat dalam tu sampai keluar peluh. Hanya hangat-hangat ja aku rasa. Bila tanya staf dia kata memang nak bagi hangat ja untuk bantu naikkan metabolisma bukan untuk keluarkan peluh macam bersauna.

15 minit berlalu, mesin pun dah stop, staf tak datang lagi. Nak angkat penutup mesin tu tak bole sebab semua dah berbungkus. Nasib baik tak lama, dalam 5 minit jugak la baru staf tu datang. Adey korang ni buat aku suspen ja tau.

Bila penutup mesin diangkat, staf akan gunting semua plastik yang dibalut kat tubuh tu. Waa...lega rasa, baru bole bernafas dengan selesa. Kemudian aku diminta bangun dan staf akan ukur lagi sekali di tempat yang sepatutnya. Memang nampak pengurangannya.

Rawatan yang aku buat ni tak gunakan booster sebab mahal. Cuba dengan krim je dulu, kita tengok hasilnya bagus atau tak.


Aku ke bukan ni...? Haha


Keluar bilik ja, staf lain dah sedia menunggu untuk tunjukkan kita gambar badan kita yang di snap dari paras dada ke bawah sebelum dan selepas. Memang nampak sangat pengurangannya walau pun baru sejam jalani rawatan. Kalau gunakan booster lagi cepat turun berat badan tu.

Gemuk ada beberapa kategori. Gemuk daging, gemuk angin dan gemuk air. Gemuk daging memang susah nak turun dan ambil masa lama. Gemuk angin dan air senang turun dan ambil masa yang singkat ja. Korang rasa aku gemuk apa? Kih-kih...




Sebelum beredar, staf bagi cenderamata dari Dorra Slimming Center berupa beg yang berisi lotion dan pen cantik. Sukanya dapat barang free. Hehe...







Ok lah korang, ni ja sikit sebanyak yang aku nak share buat rawatan di Dorra Slimming Center. Agak menarik jugak la sebab staf baik dan layanan tip top.

Bila lagi nak manjakan dan cantikkan diri kalau tak sekarang? Dah penat kerja, bagi la reward kat diri sendiri plak. Bukan selalu pun kan. Betol tak?




Jumpa lagi di siaran akan datang. Bye...


Korang spesis yang mana satu? Kih-kih...




Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis Pada Bayi

Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis Pada Bayi

Kita sebagai ibu ni, pantang kalau bayi sakit, apa lagi penyakit kulit seperti ekzema dan psoriasis. Kalau ada cara merawat penyakit ekzema dan psoriasis dengan semulajadi dan murah, mesti bagus kan?

Sebab tu lah aku nak review satu lagi produk yang terbaik kali ni. Nak tau benda apa? Kalau nak tau, teruskan bacaan ya.

Bedak Asmak

150g - RM38
Versi lebih jimat
Lebih banyak sapuan

50g - RM24
Versi percubaan
Jimat ruang, mudah di bawa ke mana-mana


WHATSAPP : 019-7194049 (Pn. Meed)

Website : Bedak Asmak @ Meedys


Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis Pada Bayi


Tadaaa....tu dia produknya. Cantik kan design kat botol tu? Sekali pandang je dah tertarik. Belum guna lagi tu. Kalau dah guna dan tau kebaikannya lagi la korang suka.

Bukan bedak mok cun, bukan bedak sejuk, tapi bedak serba guna. Kenapa aku cakap bedak serba guna? Sebab ianya bukan sekadar bedak yang boleh mencantikkan kulit, tapi lebih menjurus sebagai ubat atau rawatan penyakit kulit.


Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis Pada Bayi


Bedak ni merupakan produk kedua keluaran syarikat yang sama dengan minyak herba asmak hari tu. Kalau minyak asmak tu untuk merawat semput dan sebagainya, bedak ni pulak tugas dan fungsi dia untuk merawat bahagian luaran badan iaitu kulit.

Tapi kan, bedak ni ada magic tau, dalam pada menyembuhkan penyakit luaran badan, dia juga mampu merawat penyakit dalaman badan tau. Nanti aku citer kat bawah eh.

Bedak Asmak ni dihasilkan dari tanah liat putih berkualiti tinggi dan berbau neutral (tanpa wangian). Kalau korang baca atau tanya pakcik google, mesti korang tau akan kebaikan dan kehebatan tanah liat ni. Sekarang ni kat Tv kan ada citer Razia Sultan (aku tak folo citer ni), yang tengok citer ni kata ada terselit beberapa adengan yang menggunakan tanah liat untuk kelihatan cantik.

Kalau tak caya, korang tengok la semula kat tonton ya. Hehe...

Tugas utama bedak Asmak ni untuk melegakan pelbagai penyakit kulit, ekzema (eczema) dan psoriasis pada bayi. Orang dewasa pun boleh guna tau. Ada beberapa testimoni yang boleh korang rujuk yang aku letak kat bawah ni.


Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis Pada Bayi


Aku tak bole citer sebab aku tak da masalah kulit so tak bole nak share story.

Yang aku bole share hanya aku pernah guna waktu malam macam bedak sejuk. Dah ramai yang cakap bagus untuk kulit jadinya terpanggil la pulak nak mencuba.

Awalnya takut tapi kuatkan hati sapu la jugak kat muka tu. Harap-harap tak alergic la plak kan. Maklum kulit orang kaya. kih-kih...

Nak tau tak apa yang jadi? Wow...tak percaya la, masa tepek kat muka tu rasa sejuk ja. Mula tepek sikit ja tapi bila dah sejuk tepek la pulak macam bedak sejuk. Sejuknya rasa kat muka macam duk dalam air cond plak.

Esoknya bila cuci muka aku rasa kulit muka ni halus ja. Kalau korang nak cuba pakai sekejap pun dah okay. Cuba la..syok tau !.


Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis Pada Bayi


Ada sekali tu tangan anak aku macam ada biji bekas gigitan nyamuk ke apa ntah, aku suruh ja dia sapu bedak ni. Dalam 15 minit nampak dah berkurang dan bengkak gigitan tu. Lupa plak nak snap gambar. Sori la ya.

Kalau nak buang daki kat badan yang dah berkerak tu pun boleh tau. Gosok la seluruh tempat yang berdaki tu dan basuh. Tapi jangan plak korang sental kuat-kuat, nanti jadi lain plak.

Kalau ada anak yang kena penyakit kulit ekzema atau psoriasis yang teruk tu, korang sapu la bergilir dengan minyak asmak atau minyak zaitun. Contoh macam ni, kata la hari ni korang sapu dengan bedak, esok korang sapu plak dengan minyak. Begitu lah bergilir seterusnya, macam citer madu 3 yang korang dok tengok selalu tu, Sapa yang cakap? Bukan aku yang cakap, tapi P.Ramlee yang cakap. Hehe...

Kalau tak da masalah atau tak kering sangat, tak perlu lah gilirkan sapuan dengan minyak tu. Pakai bedak tu ja dah cukup. Ok dah faham dah. kalau dah faham meh ke citer seterusnya dan bole ja roger aku kalau nak tanya soalan apa pun.

Selain tu bedak ni bole digunakan untuk merawat panau, kurap, kudis buta dan ruam. Ada customer aku yang sapu masa dia kena cengkering @ chicken pok kat muka. Bila sapu terus hilang tanpa tinggalkan kesan penyakit tu. Korang tau kan, kalau kena penyakit tu kat muka mesti akan tinggalkan kesan lubang macam kawah bulan. Tapi bila guna bedak ni semua tu inshaallah tak da.


Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis Pada Bayi


Kat atas tadi aku ada cakap bedak ni ajaib kan? nak tau pasal apa aku cakap macam tu? Sebabnya bedak ni pun boleh diminum.

Kalau korang ada penyakit gout atau cirit birit, korang bole cuba minum bedak ni. Minum sikit ja dulu, jangan harung sekali banyak. Kalau dah serasi bole la kalau korang nak minum satu botol tu pun. Haha...

Untuk cirit birit ni Mr Right aku dah cuba. Tiga hari kena cirit birit, pergi klinik pun tak nak baik jugak. Aku paksa minum bedak ni, alhamdulilah serasi dan menjadi. Terus tak cirit lagi.

Minum pun bukan sembarang minum tau. Korang kena minum secubit je bedak tu dan yang penting guna sudu plastik. Jangan pulak korang masukkan jari dalam botol tu lepas tu minum. Tu tak betol tu, jangan tiru aksi macam tu. Ngeh-ngeh...

Dah telan bedak tu, terpulang la pada korang samada nak minum air atau tak. Sendiri punya tekak, sendiri tau. Tak da syarat apa-apa, pilihan di tangan anda. Gitew kekdahnya.

Aku selitkan beberapa testimoni untuk korang eh. Sila tengok kat bawah ni.


Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis Pada Bayi

Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis Pada Bayi

Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis Pada Bayi

Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis Pada Bayi


Haaa...lagi satu, bekas bedak ni cantik tau. Aku tak buang. Aku basuh lepas tu aku bagi kawan-kawan yang nak untuk diaorang letak bruj atau apa pun barang yang diaorang nak letak. Nak jadikan pasu bunga pun ok. Ikut reativiti masing-masing.

Aku tak simpan sebab aku dah ada tempat simpanan special dan aku tak berapa nak kreatif kalau mood kreatif aku tak datang lagi. Uwaaa...

Ok la, ni je aku nak sembang kali ni. Jangan lupa dapatkan produk kedua ni. Confirm korang tak menyesal sebab harga mampu milik dan dapat selesaikan masalah yang jarang bole kita jumpa penawarnya dan pastinya kos rawatan yang mahal. Tapi dengan hanya sapuan bedak ni saja, mampu menghilangkan penyakit tu dengan izinNya.

Apa lagi uolls, cuba la, jangan takut nak cuba. Kata nak cantik dengan kos yang murah, ni la h dia aku bagi tips untuk korang. Jom..jom.

Detail lebih lanjut :

Hotline HQ : 019-9708897
Website : www.mham.com.my/bedak-asmak
FB : Penawar Ruam Pada Bayi, Penawar Ekzema Mujarab Terkini
Instagram : @mham.sdnbhd
Gambar Testimoni : Album Testimoni
Youtube : MHAM Channel

Info Bedak Asmak juga boleh didapati di FB page : Penawar Asma Mujarab dan Minyak Herba Asmak HQ.

Sebelun tu meh aku belanja jugak satu video bedak ni. Kelakar pun ada..suspen pun ada. Tak caya korang tengok la. Kui-kui...





Jumpa lagi di ruangan sembang kasih lain kali. Tata titi tutu...!.



Cara Merawat Penyakit Kulit Ekzema dan Psoriasis Pada Bayi
Jaga kulit jugak ke? Hehe...

Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Bergaya Dengan Fesyen Rambut 2017


Idola fesyen rambut satu ketika dulu...

Renyah jugak nak cari fesyen rambut tahun baru 2017 ni rupanya. Beribu-ribu lemon jugak tengok fesyen rambut untuk muka bulat sampai tak tau mana satu yang nak dipilih. Semua nampak cantik.

Tak tau jugak nak gunting pendek macam lelaki atau paras bahu ala-ala remaja atau repair sikit-sikit ja dan bersanggul macam sekarang. Konfius dah ni.

Plan asal 1 hb lepas nak berfesyen rambut baru. Semua tertangguh dek tak tau nak pilih stail mana satu dan kekadang tu rasa sayang nak potong rambut yang dah mencecah punggung ni.


Bistari Saloon
Umall, Taman Pulai Utama
Johor Bahru

016-7401056

11 pagi - 6 ptg (jika lewat perlu buat appoinment)

(Bertutup untuk muslimah)





Pusing punya pusing, tanya punya tanya semua kedai gunting rambut satu Umall ni, harga semua dalam RM15 - Rm20 untuk gunting sahaja. Tapi aku bukan nak gunting ja, aku nak buat rebonding , keriting, perm atau layer.

Rata-rata kedai semua bagitau harga adalah Rm120-Rm130 untuk rambut pendek dan RM150- RM200 untuk rambut panjang.

Mesti ada yang kata, ala bertudung buat apa nak gunting cantik-cantik, bukan orang nampak pun? Betol tu, aku setuju tapi ni untuk keselesaan dan kepuasan diri sendiri. Suka kan hati dan diri sendiri bila nampak cantik selalu. Tak gitew?.

Nak dijadikan rezki kedai ni kot, aku terus masuk dan dengar celoteh auntie ni. Kalau kedai lain hanya bagitau harga. Tapi auntie ni bukan bagitau harga je, dia bagi sekali cadangan dan gaya yang sepatutnya aku pilih ikut bentuk muka. Agaknya tu yang buat aku terpesona tu gamaknya.




Betol la orang kata, skil bercakap dan menarik pelanggan tu mesti ada dalam bisnes. Contohnya macam aku ni la, yang mudah sangat tergoda dan terpedaya dengan kata-kata manis sang peniaga. Huhu...

Auntie tu bagi beberapa gambar yang rasa sesuai dengan bentuk muka aku yang bulat ni. Tu dia, tak tau mana satu nak pilih.

Korang rasa aku ambil yang mana satu? Cer teka...cer teka...hehe.











Auntie ni terlebih peramah, dari awal sampai habis, ada je celoteh dia. Aku layan kan ja la, sama kepoci katanyer. Tapi bagus jugak, banyak ilmu fesyen rambut ni aku dapat dari auntie ni. Maklum dah berpuluh tahun kerja dia gunting rambut orang. Dari bekerja makan gaji sampai dah buka kedai sendiri.




Tabik la sama auntie, sanggup datang kerja dari jauh semata-mata hobi suka mengerat rambut orang. Patutnya umur macam dia dah relax main dengan cucu tapi dia tak nak jaga cucu, dia kata biar anak dia sendiri jaga. "Kasi belajar itu anak kasi jaga anak sendiri loh", sepatah dia berbunyi bila aku tanya kenapa tak nak jaga cucu.




Ops lupa plak nak bagitau, aku pilih untuk buat soft rebonding pendek kali ni. Sebab kalau buat rebonding saja dia akan penyek kat muka. Better kita buat soft-soft aje. Nampak sikit kecomelan kat situ. Hehe...

Ringan sikit rasa kepala ni tak payah nak bersanggul manggul lagi. Ala dua tiga bulan nanti panjang la semula kan, apa nak heran. Awal tahun cari kelainan sikit. Betol tak?.

Aku rekomen korang pergi kedai auntie ni. Layanan tip top. Aku berpuas hati keluarkan RM150. Hasil terbaik setanding harga.


Tadaa...new look...smile

Balik rumah ja, panglima bungsu kata muka aku dah sama macam cikgu Cina dia. Nak buat macam mana nak, kalau dah ada darah tu mengalir, terima la seadanya. Kui-kui...

Okay la, ni ja celoteh aku untuk fesyen rambut tahun 2017 ni. Jumpa lagi di lain siaran. Tata...


Siapa pernah buat kerja macam ni?



























Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Golden Dragon Water Puppet Show Dan Pasar Malam Ben Tanh, Vietnam


Boneka Air...camna tu?


Macam yang aku bagitau awal tadi kenderaan utama kat sini adalah motosikal. Ralit aku tengok keadaan jalanraya kat Vietnam ni. Aku suka tengok helmet dan penutup muka diaorang yang pelbagai corak dan gaya.




Jalan raya plak memang sesak yang amat sampai korang akan rasa pening nak melintas jalan dek banyaknya motosikal yang jalan bersimpang siur ikut suka hati diaorang macam jalan tu mak bapak diaorang punya.




Tapi aku tabik la sebab diaorang ni sangat berhemah pada pejalan kaki dan kenderaan lain. Jangan risau, kalau korang nak melintas ikut suka, teruskan ja, jangan teragak-agak sebab penunggang motosikal dan kereta ni akan ke tepi dengan sendirinya.

Diaorang sebolehnya akan elak dan bagi laluan pada korang. Kalau korang teragak-agak nak melintas, tu lagi menyusahkan diaorang. Tabik spring la untuk penunggang motor dan pemandu kenderaan kat sana.




Mula-mula korang akan rasa kekok, tapi dah beberapa hari kat sana korang akan rasa selesa dan akan 'walk like a king' gitew. Huhu...




Ok stop citer motor tu kita masuk ke entry berkisar persembahan teater boneka air @ water puppet yang kononnya best kata pemandu pelancong aku tu.



The Golden Dragon Water Puppetry Theatre
The Villa Song Saigon (formerly Thao Dien Village)

VND60,000 - VND100,000

5 petang, 6.30 petang, 8 malam





Disebabkan nak tunjuk pandai, kitaorang tak ambil pemandu pelancong. Nak tunjuk lebih pandai lagi, kitaorang naik beca kali ni. Konon nak murah dan nak tengok alam sekeliling.

Dari hotel ke tempat water puppet tu sangat dekat tapi kitaorang malas nak bermandikan peluh di malam hari. Dah la siang tadi dah berlengas satu badan.

Tapi jangan risau, sebab kat Vietnam ni disediakan tempat membasuh dan menggosok. Korang hulur ja la duit selesai semua kerja diaorang uruskan. Tak payah bawak baju berguni-guni macam aku eh sebab suka sangat bertukar baju. Buat berat beg ja.

Sambung pasal beca tadi, korang nak tau tak, sepatutnya jalan dekat ja, tapi kitaorang rasa dia ikut jalan jauh. Kitaorang diam ja lagi. Suspen jugak ni. Mana la nak dibawaknya 3 beca ni.




Bila kitaorang tanya, bole diaorang kata tak tau mana tempat pertunjukan tu. Sungguh tak logik. Macam nak tumbuk ja muka dia. Geng-geng aku dah risau takut aku marah pembeca-pembeca tu. Cepat-cepat diaorang tukar topik.

Pusing punya pusing satu bandar baru la sampai. Korang tau, bayaran tambang untuk setiap beca melampau mahal. Tak masuk akal betol. Haa kat sini aku tak boleh nak berdiam diri lagi, aku hampuk la si pembeca-pembeca tu.




Dek kerana masa dah suntuk dan geng aku semua tak nak panjangkan citer, kitaorang bayar jugak la. Sampai je terus beli tiket. Nasib baik belum mula persembahan tau. Kalau tak, memang nak kena sangat ni.

So korang berhati-hati la ya jangan sampai kena tipu dengan si pembeca. Kita nak tolong dia sebab nampak macam miskin, at the end dia yang mainkan kita. Hampeh.




Tempat pertunjukan macam dalam studio 4D. Sempit sikit la tempatnya tapi selesa. Eh macam mana tu? Sempit tapi selesa. Patut sempit tak selesa. Ha...kalau nak tau pergi la ya. Bagi suspen sikit.




Bahagian tengah ada kolam besar dan kiri kanan ada penyanyi dan pemain muzik. Bila lampu dipadamkan, alunan muzik Vietnam dimainkan dan beberapa penyanyi dan pemuzik mula memainkan peranan masing-masing.




Tak lama lepas tu keluar la boneka dari air dan bergerak ke sana ke sini ikut jalan penceritaan latar. Semuanya dalam bahasa Vietnam, memang tak faham sepatah apa pun. Tapi tak da hal punya la sebab kitaorang yang tengok ni semua genius, boleh faham sendiri. Kih-kih...

Boneka dibuat dari kayu yang dah di cat cantik dan naga meluncur di air memang begitu memukau mata. Menarik betol persembahan diaorang ni. Kreatif sangat.




Pertunjukan berkisarkan kehidupan dan aktiviti harian desa di Vietnam di samping menceritakan semula peristiwa sejarah yang penting dan lagenda silam Vietnam. Masa pertunjukkan satu jam saja, tu yang tak da rasa boring sikit pun.




Selesai ja persembahan, semua pemain dan pelakun akan munculkan diri dari dalam air yang basah kuyup paras pinggang sebab berendam dalam air. Sanggup tu semata-mata nak hiburkan pelancong yang datang.




Kalau korang ke Vietnam, elok lah korang pergi tengok water puppet ni. Rugi kalau tak tengok sebab tempat lain tak da tau. Aku jamin korang akan terhibur. Don wori...

Plan awal nak dinner kat Cruise. Tapi disebabkan dah lambat jadinya kitaorang plan nak merayap je kat Pasar Malam Ben Thanh semata-mata nak survey harga dulu.



Pasar Malam Ben Tanh
Sekitar @ keliling Pasar Cho Ben Tanh

7 petang - 11 malam (ada penjual buka sampai 2 pagi)





Tapi tak da makna nya survey, terbeli jugak tau. Lebih kurang sama ja keadaan pasar ni macam kat pasar malam biasa. Cuma yang lain kat sini kita bole berbelanja guna 3 jenis matawang iaitu Dong Vietnam, Dollar AS dan Ringgit Malaysia.




Macam-macam korang bole jumpa kat sini. Korang boleh tawar menawar kat sini tapi kena tengok penjual jugak la. Bukan boleh harung sama je semua. Aku cadangkan korang jalan dulu sekali lalu sebab kalau tergesa-gesa beli, nanti kat depan ada kedai lain lagi yang boleh bagi lebih murah.













Dalam pada tengok-tengok tu, berbakul jugak la telekung dan kain serta souvenir aku beli. Gambar yang aku tunjuk ni semua tempat telekung yang korang boleh beli ya. Murah tapi berkualiti.










Dalam pada tu terkejut jugak tetiba aku nampak ular dalam botol. Memang tu perhiasan popular bagi orang Vietnam. Ke minuman ek? Motif simpan benda tu aku tak tau. Ada aku tanya tapi dah lupa apa penjual tu jawab. Wakaka...




Sebelum balik hotel, sempat lagi makan dan minum kopi Vietnam yang sedap tu. jangan risau banyak kedai makanan halal kat sini ya.







Ok dah penat la tulis. Sambung esok plak eh kat entry lagi menarik. Babai...!.


Morning puppet...



Lagi cerita jalan-jalan di VIETNAM :

Bertolak ke Vietnam
Melawat Cu Chi Tunnels
Persembahan Water Puppet dan Pasar Malam Ben Tanh
Pasar (Siang) Cho Ben Tanh
Naik Sampan dan Bot di Sungai Mekong
Saigon Post Office, Notre Dame, War Museum, Pasar Binhtay
Review Hotel Saigon Pink 2



Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak