/**/
Subscribe Twitter

Handphone OPPO F1s Terbaik


Oppo ya, bukan Oppa...hehe


Baru ada kesempatan nak share salah satu hadiah besday tahun lepas iaitu handphone jenama Oppo F1s. Bukan Oppa ya, sila tengok dan sebut betol-betol.

Kat sini aku nak bagitau kelebihan dan kekurangan handphone ni. Ya la, kena la pakai dulu baru bole review. Betol tak?



OPPO F1s

RM1200





Aku ni jenis orang yang kalau guna satu barang tu tak suka tukar-tukar selagi barang tu elok. Terutama barang yang bernilai ribuan ringgit. Contoh macam handphone dan cermin mata. Selagi tak rosak, selagi tu la aku usung kemana-mana. Bertepatan dengan orang kata, barang mahal tinggi nilainya dan tahan lama, jadi harus lah jaga baik-baik.

Paling lama pun 3 atau 4 tahun kot baru la rosak atau patut diganti baru. Dah banyak jenis handphone yang aku guna. Dari sebesar-besar handphone macam walkie talkie (baling anjing bole mati anjing tu) sampai la size sekecik-kecik handphone (hilang dalam genggaman tangan).

Dah banyak jenama handphone yang aku guna. Nokia, Ericson, Siemens, Motorola dan apa la lagi gondola, semua aku dah guna. Paling lasak of course la Nokia. Jatuh macam mana pun tetap macam tu jugak keadaannya.


Antara stok handphone lama...sentimental value katanyer


Pernah pakai handphone ferrari, beli kat Guangzhou, China, gara-gara termakan hasutan geng bisnes. 10 biji sekali aku angkut. Boleh tahan jugak la lama bertahan handphone ni. Cute sangat.


Paling sayang handphone ferrari ni...


Memandangkan dah 3 tahun aku guna handphone Samsung Grand Duos ni, tiba la masanya dia buat hal. Hang la, tetiba ter off sendiri la, itu la, ini la, haish ada je problemnya.

Maka bermula lah pencarian untuk mencari handphone baru. Bajet dalam Rm2000 ja. Kalau yang berkenan tu nanti harganya lagi murah, lagi si pemberi suka. Haha...

Dek kerana banyak sangat jenama popular di pasaran, maka tersangatlah susahnya nak memilih. Macam biasa round satu Johor nak cari yang terbaik.

Macam-macam promoter jenama handphone masing-masing bagi komen. Sekarang ni dah confuse tak tau nak beli yang mana satu. Makanya aku buat lah jadual ni untuk membezakan mana satu lagi bagus dari segi spec, bukan sekadar rupa ja.




Terjebak dengan promoter Vivo. Gara-gara nak jadi macam Siti Nurhaliza. Gitew...




Hampir-hampir terbeli Huawei P9 sebab dah berkenan. Tapi stil 50-50 lagi. Kuang-kuang...







Nak dijadikan cerita dan dah rezeki kedai Oppo ni gamaknya, tetiba je aku bole pergi skodeng kat kedai Oppo ni.




Bermula lah sesi soal jawab kalahkan inspektor polis. Sabar ja senior promoter tu layan karenah aku. Hehe...




Ya la kan, nak keluarkan duit beribu, mesti lah kena pilih yang terbaik.




Bila dah dengar semua penjelasan dari jurujual, aku berpuashati dan tertarik dengan cara dia yang tak memaksa. Sebab tu lah orang kata, jurujual mempunyai peranan yang penting dalam menarik hati pelanggan.




Akhirnya handphone Oppo F1s ni menjadi milik aku yang sah. Sila bayar sebelum ambil barang ya. Hehe...




Aku diberi barangan percuma seperti memori kad 16gb, monopod dan 3 jenis cover handphone yang berlainan warna dan corak serta style. Siap mintak power bank lagi. Best sangat ni...




Maka bermula lah episod mengskodeng handphone sendiri. Perkara yang aku cukup tak suka nak buat sebab kena study semua benda. Buang masa ja. Dasar pemalas tahap gaban ni. Huhu...




Bila dah guna beberapa bulan ni, memang rasa suka sangat. Meh aku kongsikan dengan korang apa kelebihan dan kekurangan OPPO F1s ni.

Kelebihannya:

1) Paling menarik hati aku adalah rupa bentuknya yang nipis, ringan dan kaler yang cantik. Aku minat dengan kaler rose gold tapi dah habis. Jadi terpaksa la ambil kaler gold saja.

2) Dual simkad. Senang tak payah nak pakai banyak telefon. Sekali harung je handphone untuk personal dan bisnes.

3) Tak perlu ambil masa yang lama untuk cas bateri. Sekejap je dah full. Bateri tahan sehari @ 24 jam plak tu even aku guna selalu handphone tu. Amazing sangat.

4) Handphone tak hang even aku buka banyak apps sekaligus. Laju je nak akses internet. Terbaik lah.

5) Kamera depan dan belakang. Gambar cantik. Tip top tak payah edit segala. Semua dah tersedia dalam tu. kalau nak lagi cantik korang tambah lah apps sesuka hati korang. Aku malas nak explore semua benda. Haha...

6) Senang nak apply video. Sebab tu la rajin ambil video memasak sekarang. Zup zap zup zap je jadik. Panorama style lagi. Hebat sangat ni.







Kekurangannya:

Aku tak nampak plak kekurangannya setakat ni. Semua tip top untuk pengguna macam aku ni.

Memang betol macam promoter tu kata, paling bagus jenama Samsung. Tapi harga melampau mahal. Oppo ni sama je macam Samsung, android jugak, tapi lebih murah. So apa lagi ambil ja la Oppo ni.




Kalau korang tengah cari handphone yang murah tapi fully spec, aku rekomen korang beli handphone Oppo ni.




Apa lagi mintak la Oppa korang belanja beli handphone Oppo baru ni, bole selfie atau wefie sama-sama...Kui-kui.!.

Ok aku nak sambung selfie...bye!.


Beza handphone dulu dan sekarang...









Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Shopping Terapi Minda Dan Mendamaikan Jiwa

Cantik tak baju-baju ni?


Betul ke statement shopping terapi minda?. Kalau nak tau betul ke tak jom terjah citer kat bawah ni.

Siapa tak suka bershopping? Mesti semua suka kan? Lagi lah kalau kaum hawa yang diberi peluang bershopping. Mau di jelajah setiap ceruk kedai dan kalau ada duit banyak memang bonus untuk berbelanja.

Nak share sket citer orang meradang dan bershopping.


AEON Taman Universiti Shopping Centre  
4, Jalan Pendidikan, Taman Universiti
81300 Skudai, Johor

Tel: +60 7-520 8700

Setiap hari 10 pagi - 10 malam





Satu hari tu, aku memang panas hati dengan satu insiden kat ofis. Rasa sedih, marah, benci, meluat, semua ada dengan sorang makhluk kat ofis ni gara-gara satu kes yang memang betol-betol buat aku rasa kecewa.

Tapi sekarang masa aku menulis ni, perasaan marah aku tu dah takda la, cuma dah bukan 100% baik dan suka macam dulu. Rasa gembira berkawan tu dah berkurangan. Hanya sekadar layan baik je sebab dah lama kenal.

Ok lupakan kisah yang menyakitkan hati tu, meh aku share story macam mana nak menghilangkan rasa marah dan kecewa.




Oleh kerana malas nak balik ke rumah awal sebab tak da mood nak bercakap, lepas kerja aku singgah ke Shopping Mall berdekatan rumah. Apa lagi Jusco la tempatnya. Niat di hati nak tengok-tengok je. Tak sangka plak terbeli barangan yang tak sepatutnya. Lari bajet uolls. Kuang-kuang...

Macam biasa, jejak je tangga Jusco, aku akan lupa segala benda. Otak dan mata aku ni akan fokus pada benda-benda yang ada kat situ. Lagi la sorang-sorang, lagi rasa best sebab boleh ke sana ke mari sesuka hati tanpa ada paksaan atau kongkongan.

Setel beli jajan coklat dan sebagainya, aku ke bahagian pakaian wanita. Tawaf satu pusingan, mata aku terpandang pada satu bahagian jenama Voir. Aku memang minat pakaian jenama Voir, Scarlet dan Dolly. Selesa sangat kain dan fesyen terkini.




Belek ja tengok harga offer 50% dan 70%. Ikut kaler offer pada setiap pakaian. Korang bayangkan blouse dari harga RM119 jadi RM15. Tshirt RM19.90. Sila tengok kat semua label pakaian ni.

Tak da la terperanjat sangat tengok harga tu cuma terfikir, mak ai banyaknya Jusco buat untung. Agaknya baju tu sehelai datang RM5 ja kot. Sebab tu tergamak bagi offer harga memikat kalbu macam tu.

























Macam orang hilang akal, aku capai semua fesyen serta colour berlainan blouse dan tshirt yang ada kat situ. Dalam 25 helai jugak la aku bawak masuk ke fitting room. Gila penat berpeluh-peluh, sampai senget tudung dek penangan menerai baju. Huhu...

Tu belum masuk menerai seluar dan skirt. Semuanya aku berkenan. Bila kira-kira nak jejak RM500 jugak la kalau aku rembat semua tu. Tak boleh jadi ni.

Fikir punya fikir, belek punya belek, ambil yang betol-betol berkenan je la. 12 blouse dan 3 tshirt. Cakap dalam hati, tengah murah ni, bila lagi nak dapat harga macam ni? Buat apa nak beli bila harga mahal sedangkan kita boleh dapat harga yang murah?. Tak rugi rasanya beli sekaligus. Kui-kui...




Setel semua pilihan, aku terus bawa troly ke kaunter. Masa tu takda orang beratur tapi dek kerana staf tu rajin, dia tolong lipat sekali baju-baju tu. Tak sabar rasanya aku tengok dia buat kerja lambat macam tu. Rasa nak tolong lipat je.

Sedar-sedar tengok kat belakang dah ramai orang beratur panjang tapi staf ni buat cool ja. Aku yang serabut. Mesti yang beratur tu cakap dalam hati, banyak beli baju, agaknya dah tak da baju ke kat rumah? Haha...

Terbelalak mata staf tu bila key in harga yang perlu dibayar Rm350. Aku plak lupa cek wallet duit cukup ke tak?. Terus bagi kredit kad. Nasib baik teringat sekarang bole guna debit kad. So tukar la semula kad tadi. Lepas ni jangan beli baju setahun la ek? Hehe...

Walaupun rasa membazir sebab keluar duit tanpa perancangan tapi bila fikir semula, tak menyesal beli sebab dapat harga murah. Hati pun senang sebab dapat banyak baju yang cantik-cantik.




Sampai rumah terus snap dulu gambar sebelum kesemuanya dicuci dan plan akan pakai pergi kerja setiap hari dengan baju baru. Tak lupa jugak aku bagitau geng-geng ofis suruh diaorang pergi shopping kat Jusco.

Betul la orang kata, shopping terapi minda, mendamaikan jiwa dan release tension. Dapat keuntungan plak kan sebab dapat berbelanja dengan harga yang merundum murah.

So uolls, senang je nak pujuk aku ni. Kalau aku marah, korang bawak je aku pergi shopping complex, bershopping atau bagi coklat. Serta merta menurun tahap amarah tu. Senang ja nak handle aku ni kan uolls? Hehe...




Sekarang ni dok teringat blouse yang tak ambil hari tu. Silap-silap petang ni aku pergi beli sebab esok tarikh last offer. Harap-harap size aku ada lagi la kan. Ok bai...!


Beza lelaki dan perempuan bershopping...




Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Tutorial Belajar HTML


NOTA ASAS HTML

Latihan Link Text

1. MHAM Sdn. Bhd. adalah pengeluar produk Minyak Herba Asmak, Bedak Asmak, Asmak Herbs dan Jus Asmak Gold.

2. Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi saya di Facebook atau di blog.

==========

Insert Gambar










Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Resepi Sambal Ikan Bilis Dan Kentang Pedas Meedys

Sambal ikan bilis dan kentang pedas


Untuk pertama kalinya aku memberanikan diri nak share resipi kat blog. Masakan aku biasa-biasa aje. Untuk hidangan harian kat rumah. Tak lah sehandal chef kat restaurant tu.

Maklum, semua orang mesti pandai memasak. Cuma rajin dengan tak ja nak buat. Apa pun bergantung pada bakat jugak. Ada yang suka memasak tapi tak sedap. Ada yang campak-campak ja tapi lauk tu jadi sedap. AnugerahNya pada seseorang.

Selalunya resepi lauk sama je semua orang buat, bezanya hanya kandungan bahan dan cara memasak. Senang citer olahan idea masing-masing la. Nak tambah bahan itu, tak nak tambah bahan ini, semua atas kuasa dan kehendak sendiri.

Mak ai panjangnya intro..haha.


Sambal Ikan Bilis Dan Kentang Pedas Meedys


BAHAN-BAHAN
Ikan bilis - 100g atau segenggam
Kentang - 1 biji (potong dadu atau suka hati korang)
Garam secubit
Gula Pasir 1 sudu besar

BAHAN KISAR
Bawang putih 3 ulas
Bawang merah 5 ulas
Halia sedikit @ 1/2 inci
Belacan sedikit @ 1/4 inci
Cili api 17 batang (hijau dan merah merah)



Sebenarnya segala bahan tu atas kita nak letak berapa banyak. Kalau nak pedas, banyakkan cili. Kalau nak manis, letak lah gula banyak.

Cumanya aku pernah terdengar orang tua bercerita kalau nak masakan sedap, better letak bahan dalam jumlah ganjil. Wallahualam...


VIDEO




CARA MEMASAK

Pertama
Panaskan minyak dan goreng kentang. Bila dah garing, angkat dan toskan kemudian letak tepi.




Kedua
Goreng ikan bilis,angkat serta toskan dan letak tepi.




Ketiga
Kalau minyak banyak, keluarkan dan biarkan tinggal sedikit sahaja dikuali. Tumis bahan-bahan kisar dengan menggunakan minyak yang sama tadi.




Keempat
Bila dah garing dan wangi, letakkan sedikit garam dan gula. Kalau korang nak letak secukup rasa pun boleh. Masa ni ikut rasa korang la nak manis takat mana.




Kelima
Dah cukup semua rasa dan bahan kisar tadi dah garing serta naik minyak, bolehlah letak kentang dan ikan bilis tadi.




Aku kecikkan api dan letak ikan bilis akhir sekali untuk kekalkan kerangupan ikan bilis tadi.




Tara, dah siap menu untuk makan tengahari ni. Mudahkan?. Kalau nak nampak cantik lauk tu, korang hiaslah dengan bawang goreng dan sebagainya. Ikut kreativiti masing-masing ya.




Mesti korang akan suka sebab tak banyak guna bahan dan cepat dimasak. Tak banyak karenah lah orang kata siapkan sambal ni.

Cuba jangan tak cuba. Bye...!


Sanggup tak makan bahan ni? Kih-kih...
Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak