/**/
Subscribe Twitter

Ronda-Ronda Bazar Karat, Johor


Meh jenjalan...


Kat Johor ni pun ada Night Market tau. Kalau korang datang Johor, sila lah jenguk kat sini. Ronda-ronda shopping dan cuci mata kat Pasar Karat aka Bazar Karat ni.

Jom skodeng sket citer Pasar Malam aka Pasar karat aka Bazar Karat ni. Gitew berapa banyak punya aka daaa...



Bazar Karat @ Pasar Karat
No 20-26, Jalan Segget, Bandar Johor Bahru
80000 Johor Bahru, Johor

Setiap hari: 6 petang - 2 pagi





Kalau pergi sendiri, memang tak lah aku nak ke Bazar Karat ni. Salah satu, sebab parking yang amat terhad. Susah tau cari parking kat sini. Leceh yang amat. Kawasan sempit, kereta menimbun. Jalan jem jangan cakap la. Haish...

Tapi kalau pergi dengan anak-anak aku, tu memang aku suka sebab anak aku memang terror bab parking kereta ni. Selit ja mana bole, memang tabik spring la ibu kat anak-anak ibu ni.







Aku nasihatkan korang pakai kasut yang sesuai ya kalau nak ronda kat sini sebab kawasan luas dan banyak laluan. Kalau pakai tumit tinggi memang menempah la jawabnya, sila buat senaman kaki ya.

Majoriti barang yang dijual kat sini semuanya barangan terpakai dan antik. Senang citer sekarang ni panggil bundle la. Sebab tu la agaknya dipanggil Pasar Karat sebab semua benda yang ada dah berkarat. Kui-kui...







Nampak tak panglima-panglima aku melawat kawasan, dalam hati kata mana satu aku nak beli dulu ek? Hehe...




Ada jugak yang jual binatang macam ular dan sebagainya. Eeee...gelilah meremang bulu roma nih.

Ada yang jual belon untuk tarikan kanak-kanak dan geng motosikal besar meronda kawasan.







Masa jenjalan tu aku ternampak anak bulus, sapa punya ntah. Aku dukung dia ok ja. Berat yang amat, bulu macam karpet tapi muka tak comel...haha




Bila dah jalan-jalan tu, mestilah lapar dan haus kan? Korang jangan risau sebab kat situ ada gerai jual makanan ringan dan jajan.

Kalau nak makan kat tempat yang selesa sikit, kat situ ada jugak kedai yang best. Siap berkaraoke dangdut lagi uolls. Jangan bimbang hokay.




Ada yang menyanyi dan bergelek, siap collect duit bagai, free & volunteer ya. Yang pasti ramai warga emas la yang suka bergoyang dangdut kat situ. Hmmm...

Ramai plak yang menonton semata-mata nak tengok persembahan yang bole join mentor milenia tu, termasuk la aku. Huhu...




Masa menuju kereta, kitaorang sempat meronda keliling bandar Johor. Berangan ala-ala pelancong gitew..hahaha




Cantik sekarang bandar Johor Bahru ni. Siap ada mahkota lagi kat tengah bandaraya. Bangunan pun dah cantik-cantik. Banyak kedai makan keliling bandar. Meriah sungguh. Maklum aku bukan kaki rayau bandar sebab tu tak perasan banyak benda dah berubah.





Sebagai anak jati Johor, aku berbangga punya bandaraya yang cantik dan terkenal macam ni. Sekurang-kurangnya ada juga tarikan pelancong nak datang cuci mata kat sini.

Majulah Bangsa Johor katanyer...! Daaa.....


Jom pergi ronda...nyoping




















Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Makan Dengan Hantu Di Selera Flat Lama, Bandar Baru Uda, Johor


Eeee...takutnya...!


Agak-agak kalau diberi peluang makan dengan hantu korang nak? Dalam hati nak tapi hakikatnya penakut yang ampun. Ya kan...?

Aku pernah makan bersama hantu. Tak percaya ke? Bukan bersama ja, berteman lagi tau. Jom skodeng citer aku macam mana perasaan makan nasi lemak hantu bersama hantu. Tadaa...



Nasi Lemak Berhantu @ Selera Flat Lama
Jalan Padi Mahsuri 1
Bandar Baru Uda Johor Bahru. (Belakang Surau)

Tel: 017-743 6839

Selasa - Ahad 5.30 petang - 1 pagi
Isnin Cuti

Hantu hanya keluar pada setiap Jumaat & Sabtu saja.





Bila dapat tau kisah nasi lemak hantu ni dah viral, terdetik rasa nak merasa makanan tu. Tambah lagi dengan kisah seram yang digembar gemburkan.

Tapi datang 3 4 kali tak pernah jumpa hantu. Hai la nasib, kesian akak tau beria datang dari jauh semata-mata nak jumpa hantu. Hehe...

Kali ni tak plan nak makan kat sana. Lepas shopping kat Angsana, anak-anak ajak lepak makan kat sana. Apa lagi terjah je la sebab macam-macam menu ada kat sana. Harga pun murah. Sedap pulak tu. Kepala aku dah terbayangkan mee bakso dan char kuey teow.










Nak dijadikan cerita, tengah sedap makan, tetiba lampu terpadam. Geram jugak aku sebab baru nak suap makanan sambil tengok maharaja lawak kat skrin besar yang ditayangkan kat depan gerai, tup-tup tak da elektrik.

Tak lama lepas tu dengar suara budak-budak kecik menangis. Muzik plak bertukar dari rancak ke muzik ala-ala seram. Adoyai spoil betol la kan...




Bila aku pusing nak tengok apa yang jadi, tetiba belakang aku ada bayang putih. Toleh je tengok hantu dah kat belakang aku. Apa lagi, terjerit jugak la sebab tak sangka kat belakang aku.

Nasib baik air yang aku minum tu tak tersembur kat muka ko la hantu. Kalau tak, nasib la eh kena air panas. Nak sangat terperanjatkan orangkan?. Merasa lah haha...




Lepas tu gasak la dia meround satu kawasan melawat tapak. Dah tak da kerja la tu kan? Dengan sarung telekung sapa ntah dah koyak barai main singgah je kat semua meja. Mula lah ada yang ajak selfie, tak kurang jugak budak kecik yang menangis. Huhu...




Masa dia lalu sebelah aku, aku ajak la berselfie jugak tapi gelap la pulak. Tak tau la perasaan apa nak digambarkan masa tu. Nak gelak pun ada, takut pun ada, semua la ada. Huhu...




Menurut kata peniaga kat situ, dulu kerap jugak hantu ni keluar, dalam 4 5 orang la. Tapi disebabkan satu kejadian di mana waktu diaorang kemas nak balik, diaorang terpandang kain putih melayang atas gerai diaorang. Korang teka apa? Mesti la hantu betol kan?

Sejak hari tu diaorang stop sekejap atas nasihat orang surau. Sekarang ni ja diaorang buat semula atas permintaan ramai, tu pun sorang atau dua orang ja yang akan keluar.

Biasanya hantu ni keluar dalam 20 minit ja. So jangan risau la ya. Rupa hantu pun tak takut mana, bole ja lawan tenung. Haha...




Kalau korang nak kelainan bole la datang sini, tapi make sure call dulu la tanya ada hantu ke tak malam tu. Kalau tak sia-sia je datang dari jauh.

Masa aku hari tu kira nasib je. Main terjah tapi dapat jumpa hantu.




Ok sambung story lain di lain kali. Chow ching chong...!


Macam ni baru rare...






Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Koleksi Motosikal Di Cafe Racer By Grillbar, Johor Bahru


Bole ke habis makan sorang ni...?


Korang nak tengok koleksi pelbagai motosikal lama dan baru sambil menikmati hidangan tak? Kalau nak, korang bole pergi ke Cafe yang aku nak share jap lagi ni.



CafĂ© Racer by Grillbar  
72, Jalan Pingai, Taman Pelangi
80400 Johor Bahru, Johor

Tel: +60 7-335 0000

Setiap hari 12 tghr - 12 malam





Pada awalnya aku nak cuba makan di Lokap Cafe di bandar Johor. Sampai je kat alamat yang dibagi, tengok tak da. Tanya budak yang duduk kat tepi kedai dia kata dah lama tutup dan di ganti dengan kedai makan baru.

Pengajarannya, lain kali call dulu baru pergi ya. Tak membazir minyak kereta dan masa.

Disebabkan hujan dan malas nak redah, kitaorang decide nak cuba kedai makan lagi satu, tapi jauh sikit dari bandar Johor iaitu Cafe Racer by Gillbar.

Sampai je depan Cafe, tengok macam biasa je. Rumah kedai dua tingkat. Tapi bila masuk dalam, korang memang akan rasa kagum sekejap la.

Selain sambutan ramah dari staf dan kawasan yang bersih dan kemas, korang bole nampak pelbagai jenis skuter berderet kat situ.




Bukan motor ja tau, helmet, roda tergantung kat atas siling, semua korang akan jumpa. Basikal pun ada jugak kat sini. Nama pun racer kan, semestinya lah bendalah tu semua kena ada. Kiranya senang citer tersangat lah kreatifnya owner ni menyusun atur keadaan kedai biar nampak kemas.













Pelbagai jenis makanan western ada di menu. Paling penting halal ya. Aku sengaja malas nak collage kan gambar biar mudah korang tengok semua menu tu dan nampak jelas. Jangan malas nak scrol sampai habis eh. Hehe...

























Aku order dua jenis makanan dan satu dessert. Maklum hujan jadi perut tu nyanyi lagu keroncong la. Ops lupa nak bagitau, air masak diberi percuma kat sini. Satu botol besar tu.




Hidangan cepat sampai. Servis tip top. Terbaik habaq hang...



Nachos Enchilados Chicken melt

RM23.95





Sekali tengok hidangan Nachos mak ai, besarnya? Bole habis ke aku makan sorang ni? Hidangan ni aku rasa untuk 2 atau 3 orang makan dah cukup. So jimat kat situ kalau korang datang berjemaah.

Aku sengaja tak habiskan hidangan tu sebab nak rasa Spagheti plak. Boleh tapau kalau nak. Sebelum hidangan sampai, aku naik ke tingkat atas untuk snap gambar buat tatapan korang.




Tingkat atas ada toilet serta tempat makan untuk bilangan orang yang ramai atau tempahan awal untuk majlis dan sebagainya.




Kawasan sekitar dapur bersih dan tersusun. Paling win sekali, makanan akan diletak dalam satu laluan lif dan akan diterima oleh staf kat tingkat bawah. So tak perlu lah staf turun naik amik hidangan bagi mengelakkan sebarang perkara yang tak diingini berlaku.




Lagi meriah tempat makan kat atas ni dengan hiasan barang-barang vintage. Biasanya tingkat atas ni dibuka hari ahad atau bila diperlukan ja.













Ok jom turun ke bawah semula untuk hidangan kedua dan seterusnya.



Ebiko & Mushroom Spicy Aglio olio

RM21.95




Spagheti ni diletakkan dalam bekas ala-ala penyodok. Sepatutnya ambil makanan tu dan letak dalam pinggan, tapi aku main telan je dalam tu terus sebab makanan tu aku yang punya, suka hati aku la nak makan cara mana pun.

Jujur aku katakan, memang sedap spagheti ni. Boleh tukar pada makaroni kalau tak nak spagheti ya. Korang mesti cuba kalau datang sini.

Bole habis beb aku telan sorang. Terlupa plak ada lagi satu hidangan dessert. Adey mana mau sumbat dalam perut ni?

Sementara tunggu nak lapar semula aku berposing dan melawat kawasan sekitar. Ramai plak mat saleh datang makan kat situ. Nak snap gambar tak sempat sebab brownie dah sampai.



Sizzling Walnut Brownie

RM18.95





Hidangan brownie ni sangat sedap uolls. Tak sempat nak ambil video masa staf tuang coklat berapi panas atas brownies tu. Aduyai...

Aku rekomen korang datang sini. Takkan menyesal punya sebab makanan sedap, layanan bagus, tenteram ja rasa waktu menikmati hidangan. Aku nak cuba rib eye steak dan fried onion blossom kalau datang lagi sekali.

Cuba jangan tak cuba uolls. Memang WOW la Cafe Racer ni !.

Errghh...Kenyang sudaaa...!!!. Bye...



Faham tak maksud ni? Dasar kedekut...hehe














Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak