/**/
Subscribe Twitter

Ranking Muka Surat Pertama Google



Bermula dengan niat untuk catatan sendiri, makin teruja pulak bila ramai pembaca sampai ke blog aku ni daripada Google. Sedikit sebanyak blog ni memberi manfaat jugaklah kan kepada orang ramai yang mancari pelbagai maklumat heheh. Tu yang buat aku makin bersemangat nak menulis nih..

Ramai orang tulis atau ajar cara-cara nak naikkan website ke 1st page atau muka surat pertama Google, atau istilahnya omputihnya Search Engine Optimization (SEO). Aku takdelah terer sangat pun bab SEO ni. Tapi yang peliknya, walaupun baru tulis, boleh pulak dapat muka surat pertama, walaupun blogger-blogger lain dah ramai tulis topik tu.




Tapi yang aku pernah baca, Google suka pada penulisan yang original dan unik. Sebab tu bila menulis, kita kena ikut gaya kita sendiri, buah fikiran sendiri, confirm akan jadi original. Lagi satu, blog kena sentiasa aktif, ataupun selalu update. Jadi kalau ada yang tanya apa petua, cara atau tips nak dapatkan ranking tinggi kat Google, itulah jawapan aku.

Untuk rujukan sendiri, kat bawah ni adalah senarai artikel yang duk kat 1st page Google, dengan keyword yang orang search.





MELANCONG / JALAN-JALAN


BANGKOK, THAILAND
>> bercuti ke bangkok       >> bercuti di bangkok
>> percutian ke bangkok       >> cuti di bangkok
>> pengalaman bercuti di thailand       >> tips bercuti ke bangkok
>> melancong di thailand

BATAM, INDONESIA
>> bercuti di batam       >> pakej ke batam dari johor
>> cuti ke batam       >> bercuti kat Indon 2017
>> apa best di batam       >> bagaimana ke batam dari johor
>> cerita pegi jalan jalan kat batam

JAKARTA, INDONESIA
>> mall kat indon

PEKAN BARU, RIAU
>> bercuti ke riau

SURABAYA, INDONESIA
>> melancong ke surabaya bromo       >> best ke melancong surabaya
>> bercuti di surabaya

KUCHING, SARAWAK
>> percutian ke kuching       >> pengalaman ke sarawak
>> hotel percutian di kuching       >> bercuti ke kuching sarawak
>> jalan jalan ke kuching       >> pengalaman bercuti di sarawak
>> bercuti di sarawak

FOREST CITY, JOHOR BAHRU
>> forest city nusajaya       >> jalan di forest city
>> melancong ke forest city

PUTRAJAYA - CRUISE TASIK
>> waktu operasi cruise tasik putrajaya

PUTRAJAYA - SKYRIDES FESTIVALS PARK
>> belon udara putrajaya

SUNGAI KLAH, SUNGKAI, PERAK
>> aktiviti di sungkai hot spring       >> harga tiket masuk hot spring sungkai
>> bayaran masuk hot spring sungkai

TANJUNG PIAI, PONTIAN
>> tempat menarik di tanjung piai       >> tanjung piai pontian
>> menarik di tanjung piai






MAKANAN / TEMPAT MAKAN


39 RESTAURANT, PNB DARBY PARK, KUALA LUMPUR
>> makan di pnb darby park

ASAM PEDAS JR@2, MELAKA
>> asam pedas kat melaka mahal tak

CATS CAFE, JOHOR BAHRU
>> harga makanan di cat cafe jb

KEK LAPIS SARAWAK
>> kek lapis sarawak sedap       >> kedai kek lapis sarawak paling sedap

N9 STICK FACTORY, NEG SEMBILAN
>> cafe n9 stick factory halal       >> blog n9 stick factory
>> ikan tamban seremban

ROTI PAUNG, TERENGGANU
>> resipi paung lembut terengganu

SELERA WARISAN D'MARIA (SHELL OUT), MELAKA
>> shell out melaka       >> shellout melaka
>> d'maria mitc       >> kedai shell out mitc

SR8 CAFE, JOHOR BAHRU
>> menu cafe safiq rahim       >> menu restoran safiq rahim

UMAI CAFE, PUTRAJAYA
>> makan malam putrajaya       >> restoran umai putrajaya

YAZID BURGER, SHAH ALAM
>> yazid burger shah alam sedap ke






REVIEW PRODUK


EXTON TOTAL CORE FITNESS
>> exton beli di go shop       >> go shop exton total care
>> alat senaman perut go shop       >> exton total care testimoni

LIPSTIK
>> testimoni lipstik nuraysa       >> lipstick collagen terbaik

LOSYEN ANUGERAH
>> losyen anugerah       >> khasiat losyen anugerah       >> krim sapu anugerah
>> losyen sejuta khasiat anugerah       >> krim anugerah
>> harga losyen anugerah       >> lotion sejuta anugerah

MINYAK WANGI
>> minyak wangi cosway

MASKER SAFI BALQIS
>> masker pencerah safi balqis       >> safi balqis masker
>> masker safi balqis

MUNAFIE SLIMMING PANT
>> review pemakaian munafie       >> pengalaman memakai korset munafie
>> pengalaman menggunakan munafie       >> cerita pakai munafie
>> review memakai munafie       >> memakai munafie

LOSYEN PATI HALIA
>> pati halia mustajab

PERFUME FASHA SANDHA
>> perfume fasha sandha

SENDAYU TINGGI BB CUSHION
>> sendayu tinggi bb cushion

SHAMPOO DOVE
>> jenis jenis shampoo dove       >> shampoo sesuai rambut jadi perang

UBAT GIGI MORNING KISS
>> kebaikan ubat gigi






REVIEW HOTEL



DORSETT, PUTRAJAYA
>> makan tengahari di dorsett putrajaya

SWISS GARDEN HOTEL, MELAKA
>> bercuti di the shore hotel melaka






KESIHATAN


MAMMOGRAM
>> kos rawatan mammogram di hospital swasta

RAWATAN ASAP RESDUNG
>> rawatan asap resdung

RAWATAN RESDUNG HIJRAH PERMATA
>> rawatan resdung hijrah permata

RAWATAN RESDUNG SINAR PERMATA
>> rawatan resdung sinar permata       >> sinar permata resdung review
>> rawatan sinar permata       >> rawatan resdung di angsana
>> pusat rawatan resdung area johor       >> sinar permata
>> harga rawatan sinar permata

SUNTIKAN TYPHOID
>> suntikan typhoid kl       >> typhoid klinik swasta
>> suntikan typhoid sekitar petaling jaya       >> suntikan typhoid
>> harga suntikan tifoid di klinik utm       >> harga injection typhoid






PELBAGAI


DINNER BOLLYWOOD
>> cenderahati tema bollywood       >> tema dinner bollywood

HOBI KUMPUL HANDBAG
>> hobi kumpul handbag

HOBI KUMPUL KASUT
>> hobi mengumpul kasut       >> minat mengumpul kasut perempuan

IMADI PET, JOHOR BAHRU
>> imadi pet       >> imadi johor       >> imadi pet jb
>> kedai kucing       >> jual beli kucing johor bahru
>> kedai membeli kucing       >> jb kedai menjual kucing
>> pelaburan kucing

SIJIL KELAHIRAN
>> sijil kelahiran hilang       >> surat beranak hilang
>> permohonan surat beranak hilang       >> tukar surat beranak baru
Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak