/**/
Subscribe Twitter

Mudahnya Goreng Sayur Sawi

Sayur sawi goreng


Resepi mudah kali ni, berkisar alam semulajadi. Kalau resepi lepas dah ada makanan ringan dan berat, kali ni aku nak share resepi separuh berat. Kihkih...

Mesti korang semua kenal sayur sawi kan? Kalau tak silap aku cerita Korea panggil Bak Choy. Gitew hebatnya penangan citer luar negara. Ingat selamanya. Huhu...


Sayur Sawi Goreng


BAHAN-BAHAN
Sayur sawi seikat
Cili 1 batang (hiris)
Bawang merah 1 ulas (hiris)
Bawang putih 3 ulas (hiris)
Halia 1 inci (hiris)
Garam dan perasa secubit


Kali ni semua bahan dihiris, tak da kisar ya. Senangkan potong-potong ja dah siap.




Ikut korang nak potong sayur ni cara macam mana. Kalau malas potong, letak je terus semua sayur tu terus sebab sayur tu kan pendek ja. Sebab tu sesuai dimakan oleh orang Korea dan China. Hehe...

Biasanya kalau aku masak sayur ni tanpa potong kecik-kecik, aku akan letakkan sikit sos tiram dan tepung jagung sikit biar dia melekit dan nampak cantik macam yang korang biasa nampak orang Korea makan. Ceh...tak habis-habis contoh orang Korea. Haha...


VIDEO




CARA MEMASAK

Pertama
Macam aku kata tadi, potong sayur ikut suka hati korang. Aku terlebih rajin sebab tu aku suka potong kecik-kecik. Senang telan, masuk terus dalam perut.




Kedua
Tumis bahan-bahan yang dihiris tadi. Aku memang suka letak halia sebab membantu buang angin. Senang citer, halia ni ikut korang la, nak letak boleh, tak nak pun tak pa.




Ketiga
Bila dah agak kekuningan, boleh lah korang masukkan batang sayur dulu sebab batang sayur kan keras.



Keempat
Agak-agak batang sayur dah lembut, boleh lah masukkan daun sayur, garam dan perasa.




Yuhuuu...dah siap pun sayur sawi akak uolls....!!! Cepat sangat sediakan sayur ni kan?




Sebelum tutup tirai, meh aku belanja sket maklumat berkenaan sayur sawi ni. Rajin-rajin la makan sayur ya.




Apa lagi korang, senang ja kan masak sayur sawi ni? Aku up je resepi yang mudah- mudah dulu, nanti aku up resepi yang cerewet sikit plak. Take time nak download sebab tu selalu lambat update. Hehe...

Jumpa lagi di keluaran akan datang. Selamat menjamu selera...!


Sawi putih @ bunga kobis


Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Urutan Ala Jawa Di Family Spa & Massage, Johor Bahru


Kriuk kriuk tulang kena urut


Hai korang, hari cuti mesti nak relax kan? Meh folo aku skodeng Family Spa & Massage pulak. Kali ni aku book untuk Jacuzzi dan Javanese Massage.



Family Spa & Massage
No. 23, Jalan Rosmerah 4/13, Taman Johor Jaya
81100 Johor Bahru, Johor

Setiap hari 11 pagi - 12 malam

Tel: 07-2333333





Pertama kali aku pergi Spa sejauh ni. Kat Taman Johor Jaya, nun tempat jin bertendang katanyer. Pepatah orang tua dulu la kalau tempat tu terpencil.

Keadaan Spa ni bukan macam kedai yang selalu aku pergi tu. Tapi lebih pada sekitar rumah penginapan dua tingkat. Terasa jugak macam kat Bali gitew sebab dikelilingi pokok merimbun.

Sebelum masuk tu sempat la aku snap kat bahagian luar dulu sebab nanti bila snap waktu balik muka dah berminyak bagai. Huhu...










Masuk je rumah suram ja cahaya. Menakutkan jugak, lagi la owner tu berlagak dan muka garang. Ala-ala Mona Fendi. Terus teringat ada kang tak keluar ni kang sebab kena kerat 18. Ngeh-ngeh...







Tapi memandangkan hati membuak-buak nak merasa urutan ala-ala Jawa kononnya tu, jadi aku teruskan ja la niat nak berspa tu.

Staf suruh bersihkan diri dulu, sambil tu aku snap la gambar toilet ni, mana tau bole jadi inspirasi deko. Haha...







Setel kat situ, staf suruh aku masuk dalam bilik gelap. Adoyai ngerinya rasa. Bila dia suruh aku berendam dalam jacuzzi tu, mak ai rasa macam lama bebenor kat dalam tu.

Bosannya rasa duk berendam lama-lama. Nak kuyukan mata pun tak sampai hati sebab kuatnya rasa takut tu. #akumemangpenakut...Hehe...







Macam biasa, staf suruh berkemban dengan berkain batik ja untuk sesi mengurut pulak. Sambil tukar pakaian sambil mata aku melilau tengok keliling bilik. Nampak dari dalam keadaan taman kat luar rumah tu manghijau dah macam betol-betol kat bumi Indon.




Tak lama lepas tu, datang seorang perempuan muda dalam 30an dan suruh aku tiarapkan badan. Wow...sedap betol urutan stail Jawa dia ni. Best sangat tapi terlalu kuat sampai aku mintak slow kan sikit urutan tu.

Sakit jugak badan aku dihentaknya. Ko ingat badan aku ni span ke? Huhu...

Kalau selalu aku rasa nak je masa tu bergerak perlahan. Tapi kali ni biarlah bergerak pantas biar cepat habis sebab tak tahan di henyak kuat. Adoyai tak larat rasanya nak hadap keadaan macam tu.

Budak urut tu ada jugak bagi no telefon personal dia kalau minat nak urut dengan dia lagi sebab dia bole datang buat urutan di rumah. Tapi memang tak la aku nak ambil sebab kuat kot ko urut. Haha...




Selesai sesi mengurut, sebelum keluar, owner bagi aku beberapa cadangan dan servis lain yang ada. Hmmm...tak tau la nak cuba ke tak?







Sempat lagi berposing dalam rumah plak. Gelap gelita pun jadi la semata-mata nak amek gambar segala ceruk rumah untuk kenangan sendiri dan tatapan korang.







Aku tak akan datang lagi ke Spa ni dan tak rekomen korang datang sebab selain owner yang sombong, urutan pun terlalu kuat dan menyakitkan. Esoknya aku demam urat tak boleh nak bangun. Haish...




Siapa yang suka diurut kuat-kuat aku rekomen la datang sini. Sedap bunyi tulang tu, kriuk...kriuk...huhu.!!!

Daaa...


Patah riuk tulang temulang. Huhu...
















Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Mercik Asam Pedas Ikan Pari

Asam pedas ikan pari


Kali ni aku nak share resepi Asam Pedas Johor. Apa lagi kalau bukan lauk popular, Asam Pedas Ikan Pari. Baru tulis dah terasa mercik pedasnya. Walla...

Sebenarnya banyak cara dan bahan yang korang boleh guna nak masak asam pedas ni. Kali ni aku share yang ringkas je. Next aku share cara lain pulak. Nanti korang boleh cuba banyak versi. Hehe...


Asam Pedas Ikan Pari


BAHAN-BAHAN
Ikan pari seekor
Daun kesum segenggam
Garam secubit
Asam Jawa (perah ambil air)

BAHAN KISAR
Bawang putih 1 ulas
Bawang merah 2 ulas
Halia sedikit @ 1/2 inci
Kunyit sedikit @ 1/2 inci
Cili kering (3 senduk @ ikut suka nak pedas macam mana)




Kalau rajin, potong cili kering dan rebus. Kalau nak hancurkan biji lada tu, masa kisar, letakkan sikit minyak. Confirm cili korang halus dan tahan lama. Pilih cili kering keriting sebab kurang pedas.

Tapi kalau mood malas melanda, aku guna je cili boh jenama MAZ. Cili boh ni sedap dan seimbang rasa, sama macam cili yang kita giling atau kisar sendiri.


VIDEO




CARA MEMASAK

Pertama
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar.

Aku sengaja masukkan asing antara bawang dan lada ni. Dulu rajin jugak kisar sekali harung campur semua, lepas tu simpan, tapi kekadang menu masak kita tak guna bahan yang sama, so aku buat asing je.




Kedua
Tumis lagi biar semua bahan sebati bersama. Gitu dah macam berdansa bersama plak. Kihkih...




Ketiga
Tumis hingga garing sampai naik @ keluar minyak. Ni petua untuk kuah tahan lebih lama even korang tak masuk peti ais atau panaskan.

Paling penting, kuah lebih sedap dan nampak cantik.

Boleh lah tuang perahan air asam jawa tu ya.




Keempat
Bila dah garing dan wangi, korang letak ikan dan daun kesum. Ikut korang la nak letak mana dulu sebab sama ja jadinya nanti.




Kelima
Last sekali letak perasa dan garam. Tunggu hingga mendidih. Kalau orang tua dulu-dulu, diaorang akan tumbuk sekali garam ni dengan bahan-bahan lain. Ikut suka la naaakkkk...hehe.

Sori gambar blur sebab asap mendidih. Nak snap semula dah malas. Redho ja la ya.




Taraaaa, dah siap menu kali ni. Resepi ringkas sangat ni. Lain kali aku share resepi yang susah dan leceh sikit eh.




Sebelum aku lupa, korang kena pilih ikan pari yang betul ya. Ada pari hitam dan pari putih. Pilih pari hitam sebab pari putih tu hancing.

Lagi satu, aku dapat tau ada orang tak makan ikan pari ni sebab dia geli. Katanya ikan pari ni period macam kita jugak. Betol ka apa yang aku dengar ni? Haaa...korang pernah dengar tak? Cer citer...cer citer...

Lagi satu cuba teka jantina pari dalam gambar ni? Jeng...jeng...jeng...

Ok jumpa lagi di siaran akan datang. Daaa...


Pari jantan katanyer


Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Urutan Bahu Di Spa Cos Beauty Suite, Johor

Manyak syok kena urut


Yuhuuu...jom rehatkan diri dan tenangkan minda dengan belaian manja. Apa lagi kalau tak bersantai di Spa yang aku landing baru ni.



Cos Beauty Suite    
No. 107-01, Jalan Bestari 1/5
Taman Nusa Bestari
81300 Johor Bahru, Johor

Tel: 07-5575177





Kali ni temu janji selama 2 jam. Tempatnya agak suram, seram jugak masa masuk tu, dah la staf tak berapa nak friendly. Jangan dia henyaknya badan aku teruk kali ni sudah.

Tapi aku suka sebab rasa selesa sikit bila cahaya suram-suram ni. Mata kejap ja bole kuyu beb...!







Macam biasa, bila masuk dalam bilik rawatan, staf bagi panties dan bra pakai buang. Baring ja badanku terus disapu dengan lotion sambil tu aku diberi rawatan ear candling (lilin berapi diletakkan dalam telinga). Eh betol ke ayat tu? Haha...

Sambil staf memusing-musing lilin tu sambil dia mengurut leher, tengkuk dan kepala aku. Fuh sedapnya ku rasa, memang best dari spa hari tu.

Setelah selesai rawatan tu selama 1/2 jam, staf sapu krim sejuk tapi lama kelamaan rasa panas di badan. kemudian dia selubungkan aku dengan hot blanket untuk buang toksid dan sebagainya. Rawatan ni ambil masa 30 minit. Berpeluh satu badan aku dalam blanket tu.

Nak tido lelapkan mata macam takut sebab gelap sangat. Huhu...

Last-last aku terlelap jugak, tu pun sekejap ja, sedar-sedar staf tu yang kejutkan.




Selepas habis rawatan staf suruh aku bersihkan diri, mandi, lepas tu baring semula. Staf sapu seluruh badan aku ni dengan lotion penyegar. Hmm...wangi, rasa nyaman ja.

Tak sedar dua jam masa berlalu begitu pantas. Rasanya urutan kat Spa ni lagi best berbanding yang hari tu.




Sambil minum, staf rekomen juga pakej slimming kat situ. Harga macam murah la. Best jugak ek? May be next time aku cuba la rawatan ni.




Ok aku rekomen korang Spa ni. Tersangat best urutan walaupun layanan tak berapa nak best dan tempat tak berapa nak menarik!

Singgah la ke alamat yang aku bagi kat atas atau roger je diaorang tu.




Chow ching chong dulu....!


yeyeks....










Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak

Drama Korea - 'Good Doctor' Terbaik


Cerita yang menarik dan pelakon yang mantap


An nyoung ha sae yo...!

Untuk pertama kalinya aku nak review drama Korea. Lepas ni kalau ada cerita Korea di pawagam, aku akan folo ya. Stay tune...

Aku ni bukannya pencinta Televisyen sangat. Sebab utama adalah rasa macam buang masa je. Aku akan taat tengok TV bila demam dan sewaktu dengannya sebab kena rehatkan badan. Kalau hari biasa memang tak kan tengok TV sangat.

Aku terjebak dengan drama Korea ni bila cuba-cuba layan satu drama hasil hasutan geng bas sekolah. Drama Korea pertama yang aku folo adalah Empress Ki lakonan Ha Ji Won (nanti aku story sebab nak kena ingat balik). Hehe...



GOOD DOCTOR

Melodrama

20 episod





Aku suka tengok citer Korea ni sebab jalan citer yang tak meleret. Pantas dan penuh dengan aksi samada aksi ganas, romantik atau kelakar. Biasanya aku akan tengok sampai 3 episod baru la aku fikir semula nak terus tengok atau tak.

Biasanya citer Korea ni, episod satu atau dua, belum nampak lagi thrill dia macam mana. Ada yang bosan awal cerita tapi best di pertengahan. Ada yang awal-awal dah best macam citer Good Doctor ni yang akan buat korang tak sabar nak tengok episod seterusnya.

Aku bukan jenis yang mudah nak keluarkan air mata. Tapi citer ni dapat menewaskan aku bila aku keluarkan air mata berjurai di pipi montelku ini. Gitew melankoliknya ayat. Kihkih...




Meh aku share sket citer Good Doctor ni.

Good Doctor merupakan drama berkisar seorang lelaki Park Shi Ohn yang berpenyakit autistik tapi memiliki kelebihan memori fotografi anatomi badan manusia yang hebat. Menjadi Doktor Residen dan pakar bedah di sebuah hospital terkemuka.

Pada awal kemunculannya di situ, ia tidak disenangi rakan senior terutama Profesor Kim Do Han. Selalu dimarahi dan mencari pasal tapi akhirnya akur pada kelebihan yang dimiliki oleh Park Shi Ohn.

Dalam masa yang sama, Park Shi Ohn jatuh hati pada Doktor senior iaitu Cha Yoon Seo. Bermula lah episod cinta tiga segi antara mereka. Pelbagai cerita berkisar pesakit dan pentadbiran hospital serta ilmu perubatan yang korang akan dapat bila tengok citer ni.

Macam biasa, apa yang kita harapkan dalam satu cerita tu mestilah happy ending kan? Macam tu jugak lah kesudahan drama ni. Memang sangat enjoy. Tak caya, korang bole cari kat youtube atau sebagainya ya.




Jom aku kenalkan sikit pelakon utama dalam cerita ni.


Joo Won sebagai Park Shi-On




Hero dilahirkan dalam keluarga yang pecah belah dan penuh kekerasan. Lepas kematian abang dia, hero dibela oleh Dr Choi hingga berjaya menjadi seorang Doktor Bedah. Hero ni ada penyakit autisme tapi memiliki kelebihan luarbiasa memori fotografi tentang anatomi tubuh manusia. Wow gitew...

Hero memang tak handsome tapi ada tarikan kat diri mamat ni yang bila korang pandang dia, korang akan rasa suka. Tang mana sukanya tu aku tak pasti. Tapi cool je tengok muka dia ni. Iras-iras muka anak sedara aku pun ada jugak ni. Huhu...


Moon Chae-won sebagai Cha Yoon-seo




Heroin ni berminat jadi doktor bedah pediatrik lepas jadi sukarelawan di sebuah sekolah. Berani berdepan dengan sebarang keadaan dan berani melawan orang atasan. Senang citer jenis cakap lepas la. Sikap ala-ala tomboy dan kaki minum kalau tengah stress.

Heroin pun tak berapa nak lawa tapi ada something kat dia yang nampak cute. Suka tengok perangai dia yang ala-ala giler dalam citer ni. Macam aku je lebih kurang perangai happy go lucky. Tapi kalau dah marah, jangan berani dekat kalau tak nak kena sedas. Hahaha...


Joo Sang-wook sebagai Kim Do-han




Second hero ni doktor termuda yang berjaya menjadi Profesor Pediatrik. Profesional dalam menjalankan tugas dan terlalu skima. Mula tengok dia serius rasa geram tapi lepas tengok dia senyum rasa suka plak.

Pelakon kedua lelaki terpenting dalam citer ni memang aku tak sangka sangat perangai dia berubah dalam sekelip mata bila tengok drama dia yang lain. Kat citer ni tersangat lah serius, tapi bila senyum, hati bole cair beb. Ada lah sekejap aku macam minat kat dia ni. Tapi dalam drama ja tau, jangan macam-macam eh korang.

Tapi bila tengok dia berlakon drama lain, lagi bertambah minat sebab suka dengan karektor dia yang kelakar dan sempoi. Eh kita geng la. Hehe...




Gelagat heroin menari kat karaoke ni memang enjoy dan scene paling aku suka. Berapa kali aku ulang tayang tengok semula.

Scene last Kim Do Han senyum ni memang hot la. Kalau korang tengah marah, bila tengok scene senyum dia ni, sure korang akan cair. Gitew penangan hero dan heroin drama Korea.






Bila kita tengok drama Korea ni, kita bukan ja akan rasa puas tapi kita dapat ilmu. Macam dalam citer ni kita dapat tau lebih detail pekerjaan seperti Doktor dan Nurse. Begitu jugak kaedah rawatan dan pembedahan yang mana kita tak dapat lihat dalam drama terbitan kita sendiri.




Walau pun kekadang ada adengan yang tak logik tapi kita abaikan ja sebab semua cerita memang akan jadi macam tu. Bak kata budak sekarang lu fikir la sendiri. Kui-kui...




Paling penting, pelbagai pengajaran dan sebagainya kita akan dapat bila tengok citer Korea. Selain pelakon hebat yang dapat bawak watak dengan jaya dan berkesan, emosi kita jugak turut terkesan dengan jalan cerita yang dihasilkan.

Perasaan marah, happy, sedih, geram, suspen dan romantik, semua korang bole dapat bila tengok citer Korea ni.

Terkesan betol masa tengok adengan kat bawah ni dan beberapa adengan lain. Sedih berjurai air mata aku tau. Huhu...




Macam biasa adengan percintaan akan diselitkan dan semestinya kita sebagai penonton akan rasa puas bila cerita tu happy ending. Macam ni jugak lah dengan kisah Good Doctor ni.




Kalau korang tak percaya, cuba lah tengok cerita Korea. Sekarang aku tengah folo cerita Good Manager.

Annyeonghi kashipsio...!


Cutenya Doktor ni...hehe
















Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak