/**/
Subscribe Twitter

Chin Swee Caves Temple, Genting Highland, Pahang


Acah-acah kat Over Sea...hehe


Kesian citer ni dah lama sangat terperam. Meh folo aku hadam story Temple @ Kuil unik kali ni.



Chin Swee Caves temple
Genting Highland
69000 Genting Highland
Pahang

Tiada bayaran masuk

Setiap hari 7 pagi - 7 malam

Tel: +60 16-692 0336





Sebenarnya aku tak tau pun ada temple dan patung buddha setinggi 15 meter kat Genting Highland ni. Tak terfikir pun nak pergi jengah ke Temple tu. Aku ni ada rasa seriau sket bila pergi ke tempat-tempat macam tu.




Nasib baik masa melancong ke Bangkok dan tempat lain yang ada patung-patung bagai ni aku tak rasa seram sangat bila masuk kuil tu.




Ni pun staf cable car tu bagitau yang aku bole turun di platform 3 dari First World Hotel untuk ke Chin Swee Caves Temple. Masa tu pun dah jam 6 petang. Risau jugak dah nak maghrib pergi tempat macam tu, dah lah jauh kena berjalan kaki.

Tapi bila fikir balik bila lagi nak sampaikan kalau bukan kali ni, so aku pun turun la kat platform yang dinyatakan.




Korang kena turun naik tangga bergerak (escalator) untuk sampai ke Temple tu. Hari tu aku kira berapa banyak tangga tapi dah lupa plak. Rasa-rasa dalam 8 escalator kot. Nanti korang pergi korang kira semula eh.




Tangga punyalah tinggi dan curam, siapa yang gayat tu memang dah geli-geli dah rasa kaki tu. Seb baik aku ok ja. Kui-kui.

Seb baik jugak ada escalator tu, kalau tak, memang tak lah aku nak singgah Temple tu. Penat doh jalan kaki. Huhu...







Kawasan Temple tu agak luas dan bersih. Terpaku dengan patung Guan Yin. Sebijik betol macam lakaran dalam buku atau cerita dalam TV. Maklum aku pencinta citer Korea so tau la sikit sebanyak sejarah Korea ni. Gitew...bangga sekejap. Haha...




Udara kat situ sangat segar dan tenang ja. Maksud aku tenang di luar Temple ya bukan dalam Temple. Sebab aku tak masuk pun belah dalam Temple.







Cuma tempat cuci tangan ja kotor. Geli plak nak basuh tangan tapi takut nak buka mulut kutuk kotor. Yeyeks...




Sempat berposing depan Buddha yang tinggi katanya dan pelbagai lagi patung yang aku tak tau apa fungsi kat situ. Setakat nak bergambar ja bole la.







Temple tu ada beberapa tingkat tapi aku tak berani nak naik ke atas tingkat-tingkat tu sebab dah nak maghrib. Risau di hati. Nanti ada yang ikut balik. Haha poyo sangat statement penakut ni.







Jadinya aku berposing area kawasan terbuka dan luas tu ja. Tapi aku suggest korang datang la siang sket so korang bole explore kawasan tu sampai ke atas yang menurut kata staf kat sana tingkat atas lagi best. Macam-macam patung berpandukan citer semasa ada kat atas tu.







Pagoda 9 tingkat tu pun aku tak sempat naik. Katanya ada 10,000 'lampu berkat' kat sekeliling tu. Nanti korang panjat la Pagoda tu sendiri eh kalau nak tau kesahihan citer staf tu.




Ok la ni ja yang dapat aku habaq kat korang pasal Temple ni. Jangan lupa singgah sebab suasana kat situ macam kat luar negara. Kalau korang tipu kata kat China pun orang percaya tau. Tak caya tengok ja la gambar yang aku tepek kat sini.
















Jumpa lagi di lain entry. Bye...!


Sapa lagi beso? Huhu...














Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)


Minyak Herba Asmak