/**/
Subscribe Twitter

Mee Tarik Warisan Asli, Johor


Hepi 27th wedding anniversary...


Bila dah mula citer pasal tempat makan, maka berderet lah nak story citer makan...makan...dan makan ja. Kali ni aku nak ajak korang skodeng mee tarik asal dari negeri China.



Mee Tarik Warisan Asli  
Jln Padi Emas 1/2, Bandar Baru Uda
81200 Johor Bahru, Johor

Tel: +6011-11411681





Pada 30 Januari 2018 yang lepas, genap lah 27 tahun usia perkahwinan aku dengan en hubby. Agak-agak bole di kategorikan sebagai masa apa ni? Emas? Perak? Gangsa? Kih...kih...




Dek kerana sekarang anak ada yang dah bekerja jadi nak cari masa yang sesuai nak makan-makan kat luar sama-sama tu agak terhad. Hari cuti Thaipusam baru ni, apa lagi, kitaorang main redah ja la satu kedai makan ni untuk celebrate wedding anniversary aku tu.




Paling menarik kat kedai makan kali ni sebab staf yang buat mee tu mengimbau kembali kenangan sewaktu aku melancong ke China. Apa lagi, aku terus masuk la kat situ sebab nak merasa sama atau tak hidangan mee tarik kat situ.




Kawasan keliling kedai sangat tenang dan bersih. Kemas tersusun segala peralatan dan stok jualan kering.




Cumanya yang aku tak berapa berkenan layanan kat sini tak berapa nak mesra. Masam ja muka diaorang ni. Penat gamaknya. Maklum cuti orang ramai datang. Huhu...




Menu boleh tahan banyak. Berpinar jugak mata nak pilih mana satu. Semua nampak simple tapi dek kerana nak mencuba, kitoarang layan ja la tekak pilih sorang satu.



















Cara order makanan kat sini agak berlainan sikit. Korang pilih menu (catit kat kertas yang disediakan), lepas tu terus bayar kat kaunter dulu baru lah pesanan boleh dibuat. Pesanan memang akan sampai lambat kat meja korang sebab tukang buat mee tu akan buat mee berdasarkan order yang dia dapat. Senang citer tak da pembaziran kat situ.




Tukang buat mee tu pulak memang Chinese Muslim yang daang dari negara China. Korang boleh nampak dari luar cara staf tu hasilkan mee tarik. Memang tertarik tengok cara diaorang ni sediakan mee tarik ni. Tarik-tarik banyak kali dah jadi mee...kagum betul sebab puas hati dapat mee yang fresh untuk dimakan.




Sementara menunggu order sampai. kitaorang jalankan upacara potong kek dan suap menyuap pengantin lama. Lepas tu bagi la semua staf yang ada kat situ merasa sikit sorang kek yang kitaorang bawak tadi.













Bila order sampai, kitaorang ada rasa sikit frust sebab nampak sikit ja hidangan mee dalam mangkuk besar, tak setanding harga. Kalau makan hari-hari kat situ konfem bangkrap. Kuang-kuang...




Rasa mee ni agak lain berbanding rasa mee kuning yang selalu korang makan tu. Sedikit tawar tapi fresh dan dihidang panas. Memang betol, sama dengan rasa masa aku makan kat Guangzhou, China dulu.




Ada 2 favourite dishes kat mee tarik ni. Satu rasa pedas dan satu berkuah sup. Tapi aku rekomen korang pilih lah yang goreng pedas. Lebih berbaloi rasanya. Aku siap tukar menu dengan anak aku sebab menu yang aku pilih tak sedap. Tak terkata apa anak aku...haha.




Satu lagi yang best kat sini yang korang mesti cuba ialah air Ba Bao Tea. Kalau tengok dari luar macam ngeri nak minum. Dah rupa minum rumput hehe. Tapi bole tahan sedap la air ni. Ala-ala rasa lai cikang pun ya jugak. Ada campuran green tea, gula batu, laici dan 5 bahan lagi, aku dah lupa apa nama bahan tu sori eh.




Kalau korang nak beli sepeket pun boleh untuk buat sendiri kat rumah. Harga RM6 ja sepeket untuk secawan minum. Nak beli sekotak pun boleh tapi harga boleh tahan la beratus ya.




Ok korang, ni ja yang dapat aku citer pasal Mee Tarik Warisan Asli ni. Korang datanglah sendiri merasa mee tarik buatan sendiri depan mata ni. Mana tau sesuai dengan tekak korang boleh repeat lagi ke kedai ni.




Jumpa lagi di lain entry, daaa....!!!


Ni lawak...
























Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)






Meed-Disney Store @ Shopee


Bedung Bayi Zip - Dapatkan di Meed-Disney Store @ Shopee     Bedung Bayi Wrap

Kacip Fatimah Phyto Plus     Virgin Coconut Oil VCO

BigDaddy Family's Cafe, Johor Bahru


Rezeki sedulang...


Yuhuuu....lama tak citer pasal makanan kan? Korang nak tau tak story aku kat tempat makan yang best kali ni? Kalau nak, jom intai story ni sampai habis.



Bigdaddy Family's Cafe  
28, Jalan Padi Emas 6/1, Bandar Baru Uda
81200 Johor Bahru, Johor

5 petang - 2 pagi

Tel: 013-433 1204





Plan asal anak aku ajak lepak mamak tapi macam biasa aku tak da mood nak makan kat kedai mamak malam tu. Jalan punya jalan punya jalan (baca dengan nada P.Ramlee hokay..hehe), nampak lah satu kedai kecik ni. Apa lagi, jom kita terjah, Huhu...




Dari luar, nampak Cafe ni agak lain sket dari cafe biasa tengok, tu yang terpanggil nak lepak situ. Sampai depan cafe nampak macam unik..rare gitew..apa orang kata, ala-ala hipster...!




Ruang dalam cafe memang nampak lain dari cafe yang biasa kita pergi. Masa aku sampai tu tempat duduk agak terhad sebab dah penuh dengan pelanggan yang aku rasa dah tempah awal kot untuk buat sambutan hari lahir.




Siap ada kedai gunting rambut lagi dalam cafe tu...eh..eh...jaga sket eh nanti rambut terbang dalam makanan. Haha..jangan takut, aku saja melawak. Don wori, tempat tersusun kemas dan bersih. Senang kan, 2 in 1. Gunting rambut dan makan sekali harung. Huhu...







Staf pun ramah dan cekap jalankan tugas memasing. Cepat je oder kitaorang sampai.




Menu pun banyak. Western dan makanan melayu semua ada. Pilih saja lah ya. Servis tip top. Cepat dan pantas.
















Yang paling best sekali kat sini adalah air minuman yang disediakan. Korang nampak tak bendalah yang tinggi panjang tu. Haaa...agak-agak mampu tak habiskan sensorang sedut masuk dalam perut? Muahaha...







Kitaorang tak tau nak pilih makanan apa sebab lebih kurang je macam biasa punya makanan western. Last-last amek makanan satu dulang, hadap la 6 beranak. Dapat la air tower tu percuma. Sila melantak sampai kenyang. Hahaha...







Ada dua jenis hidangan dalam dulang tu. Western atau melayu. Korang tengok ja la kat menu yang aku bagi ni eh.







Landmark senang ja. Cafe ni betol-betol berhadapan dengan pusat Perodua BBU. Kalau korang tak tau nak pergi mana-mana, datang lah lepak kat sini. Tak menyesal punyer sebab korang boleh terus pergi menyoping kat kilang bateri plak.

Ok la nanti kita sambung tempat makan lain plak eh. Licin sudaaa makanan sedap sedulang nih.




Chow ching chong...!


Ni baru betol Big Daddy..huhu
















































Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)






Meed-Disney Store @ Shopee


Bedung Bayi Zip - Dapatkan di Meed-Disney Store @ Shopee     Bedung Bayi Wrap

Kacip Fatimah Phyto Plus     Virgin Coconut Oil VCO

Hidup Tanpa Media Sosial @ Waze


Waze di hatiku katanyer...


Korang...korang...nak tanya ni?. Kalau nak pergi ke tempat yang korang tak pernah pergi, korang guna aplikasi mana satu ya? Waze atau Google Map? Aku bukan sesaja ja tau nak buka topik ni kalau tak da kejadian yang berlaku. Nak tau tak? Jom folo sampai habis...



APLIKASI WAZE



Masa aku melepak ronda kat Klang, Selangor hari tu, macam-macam benda yang jadi. Aku lebih suka guna waze untuk panduan cari alamat dan sebagainya. Nak dijadikan cerita, setel ja bergambar kenangan kat KISAS (Kolej Islam Alam Shah), target nak balik hotel yang hanya 15 minit ja perjalanan semata-mata nak tengok AJL.

Nak jadi hal punya pasal, masa ni la handphone kurang bateri. Geng yang lain pun sama. Masing-masing sumbat kat power bank memasing dan cas kereta tapi semua tak penuh-penuh.

Mula lah memasing pikir bukan-bukan sebab kiaorang baru lepas keluar dari Pulau. Haaa..mesti ada yang ikut dan nak usik kita la tu? Hahaha...dasar penakut sebab tu pikir memacam.

Alhmdulilah, handphone aku dapat dicas sikit dan kitaorang bergerak la ikut arahan yang katanya sekejap ja sampai. Tiba je depan pusingan istana, tetiba handphone mati. Uwaaa...camana ni? Semuanya dah kepenatan makanya otak tak boleh nak berfikir. Try jugak lalu sendiri ikut naluri kononnya last-last entah kemana tempat la yang kitaorang harung.

Berhenti kat simpang semula tapi satu handphone pun tak boleh digunakan. Masa tu dah 1 jam kitaorang lepak kat tepi jalan tu...Membazir masa dan minyak kereta betol...haish...!




Last-last aku terfikir nak on laptop dan cas guna bateri yang berbaki kat laptop tu. Sama jugak semua tak bole digunakan. Tak tau nak salahkan benda apa yang menyakat kitaorang ni. Terpaksa jugak aku guna google map tapi ya ampun memang tak menjadi. Menyongsang bagai. Hari dah gelap memang huru hara la jadinya. Hangin betol...

Aku terfikir nak lepak kedai mamak dan pinjam cajer atau cas kat mana-mana ceruk dalam kedai tu. Sambil tunggu kitaorang bedal roti canai. Giler wei dah kul 10 malam dok membaham roti canai dan nescafe tarik. Walla...

Tunggu punya tunggu, tak naik jugak bateri handphone ni. Dalam menunggu tu ada plak satu kejadian sorang budak lelaki India duk terjatuh sebelah aku sebab tekanan darah rendah. Seb baik tak jatuh atas riba akak tau. Kuang-kuang...

Memandangkan dah terlalu lama kat luar tu, aku dengan selambanya mintak tolong budak India kat situ mintak tolong dia buka waze dia dan aku belek betol-betol jalan menuju ke hotel.

Akhirnya, setelah menggunakan kuasa visual aku ni, sampai lah jugak kitaorang kat hotel. Bole bayangkan tak, sepatutnya dari KISAS ke hotel hanya 15 minit tapi kitaorang ambil masa 2 jam nak sampai ke hotel. Nak tengok AJL pun rasa dah malas sebab dah kepenatan badan dan otak.




Ni la kalau segalanya dikuasai aplikasi mudah alih sekarang ni. Jadi otak tu tak berkembang dengan jaya. Bergantung sangat dengan waze sebagai petunjuk arah, gini la gamaknya yang jadi. Memang tobat betol la. Esok elok la plak handphone ni berfungsi adoyai...!

Ni ja la aku nak bebel...saja ja bercerita sebab aku rasa ada jugak antara korang yang baca citer ni pernah terkena macam aku ni. Tapi bila ingat semula, memang gelihati pun ada, marah pun ada...haha!




Ok guys, jumpa lagi di lain keluaran. Tata titi tutu...!!!


Ngantuk cari jalan...

Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)






Meed-Disney Store @ Shopee


Bedung Bayi Zip - Dapatkan di Meed-Disney Store @ Shopee     Bedung Bayi Wrap

Kacip Fatimah Phyto Plus     Virgin Coconut Oil VCO