/**/
Subscribe Twitter

Tak Rugi Menginap Di Kondominium Centrus Soho 1


Berbaloi dengan harga...


Dah lama tak share cerita pasal penginapan. Kalau selalu aku share pasal hotel, kali ni aku nak share pasal kondominium yang aku lepak baru-baru ni.



Condominium Centrus Soho 1
Lingkaran Cyber Point Timur
63100 Syberjaya
Selangor

RM150 (1 malam)





Pertama kali naik parking kondo berpusing-pusing berbelit-belit, tinggi plak tu. Aku parking kereta tingkat 8. So korang tau la kan mesti aku duduk kat kayangan kalau parking pun dah tinggi macam tu.

Masa nak naik tu hujan tengah lebat dan kilat berdentam dentum. Aku ni dah la penakut kilat, rasa macam nak duduk dalam kereta ja tak mo keluar masuk bilik. Tapi tak kan lah nak duk melepak dalam kereta plak kan? Bazir minyak plak. Nak tak nak kena lah keluar jugak dari kereta.

Masa keluar tu angin punya la kuat, rasa macam nak terbang sekali dengan kereta-kereta tu. Adoyai takut giler masa tu. Dah la fobia tempat tinggi, rasa macam nak turun balik ja cari tempat penginapan lain yang lebih rendah.




Rasa takut hilang bila dah sampai dalam kondo yang aku tempah. Mak ai, comel je hiasan dalaman dan kemas sangat. Suka plak tengok rumah kecik molek macam ni. Semua keperluan harian ada disediakan.




Kondominium ni satu bilik tidur dan satu bilik air ja. Alaaaa...yang duduknya pun tiga orang ja, buat apa nak ambil yang besar-besar, bazir ja. Lagi pun banyak masa di habiskan di luar , balik untuk tidur ja so berbaloi la kan.


































Kat tingkat 9 ada swimming pool. Plan awal nak berenang la kalau ada masa free tapi lastnya tak jadi sebab malas. Geng plak pun malas nak turun kalau aku tak nak join berenang. Adey, ini macam punya orang pun ada ek, semua malas nak buat haha.

Dalam kondo tu pun tak sempat nak tengok tv sebab masing-masing balik dah penat. Cuma lapar, kitaorang bantai maggi je sebab semua pemalas jugak nak turun pergi kedai berdekatan. Tapi suka jugak keadaan macam ni sebab sempoi ja kan?




Aku rekomen la korang stay sini sebab owner tak cerewet masa perbincangan dan keadaan rumah bersih dan selesa sangat. Cuma towel ja tak berapa menyerap air. Yang lain semua tip top.

Senang citer kita tak perlu jumpa owner untuk ambil dan hantar kunci bilik. Semua urusan melalui whatsapp je. Senang gilos. Owh aku lupa nak bagitau, kena letak deposit RM100 ya sebelum masuk. Duit tu akan dikembalikan lepas korang dah check out dan owner berpuas hati. Sekejap ja pun dia transfer semula. So tak perlu risau tak dapat duit balik kecuali korang merosakkan harta benda kat dalam kondo tu.

Masa nak hantar kunci pun ikut arahan dari whatsapp dan disuruh letak kunci rumah dan kad dalam beg kecik yang disediakan kat peti surat. Aku lagi advance, siap ambil gambar dan send kat owner. Suka dia sebab senangkan kerja dia hehe...




Ok korang, ni ja la yang dapat aku share keadaan dalam kondo ni. Mana tau korang nak datang cyberjaya, bole la lepak kat sini. Kedai makan keliling tu ja ha senang la kalau dah terasa lapar tak payah pergi jauh-jauh semata-mata nak isi tangki perut tu.




Sampai jumpa lagi, tata titi tutu...!


Tempat apa ni kalau korang pandai...? Kondo jugak tu...

Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)






Meed-Disney Store @ Shopee


Bedung Bayi Zip - Dapatkan di Meed-Disney Store @ Shopee     Bedung Bayi Wrap

Kacip Fatimah Phyto Plus     Virgin Coconut Oil VCO

Lunch Di Sukiya Tokyo Bowls And Noodles


Mamam...mamam...


Tetiba rasa nak up pasal makanan. Dah lama rasanya tak review restoran makan-makan ni. Meh korang aku nak bawak korang pergi Tokyo rasa makanan kat situ. Ekekeke...



Sukiya Tokyo Bowls And Noodles
AEON Kulai Jaya
Bandar Indahpura
81000 Kulai
Johor

11.30 pagi - 10 malam





Mulanya rasa risau jugak nak masuk restoran ni takut tak halal. Tapi bila dah nampak tulisan halal besar dan ada beberapa orang melayu makan kat situ, so kaki ni cepat ja la melangkah masuk.

Bila dah duduk, tak tau nak oder apa sebab tak tau nak makan apa. Nak try yang pelik, takut tak tertelan. Nak try yang dah biasa, macam tak best plak. Masa tu hidung aku dah tangkap satu bauan ala-ala Chinese masak, bau kuat bawang putih. Tetiba rasa nak terjeluak tapi ku tahan. Nak keluar restoran semula rasa cam poyo ja. Haha...

Nak tak nak, aku order ja la apa yang aku rasa menarik nak makan. Aku tau kalau order yang berkuah, confirm tak sedap sebab dah biasa sangat makan jenis berkuah memang tak sedap. Tapi nak buat macam mana, nak rasa punya pasal aku order ja la yang bersup. Harap-harap kali ni ok kat tekak melayu ni.




Aku order jugak jenis yang bergoreng, mana tau kalau yang bersup tak boleh masuk, aku sumbat la plak yang bergoreng tu. Biasanya yang bergoreng boleh di terima lagi. Sori korang, aku lupa apa menu yang aku order. Korang bole tengok kat menu tu la eh, aku tepek kat sini sekali.




Teringin gak nak rasa desert kat situ. Apalagi kalau bukan ais krim kesayangan hamba. Aku mintak staf bagi bila dah habis aku melantak dua hidangan sekali gus. Huhu...




Staf tak berapa ramai tapi tersangat cekap sebab order sampai memang laju. Kebetulan plak perut tengah lapar, apa lagi membaham terus la. Macam yang aku duga, menu berkuah memang out. Aku makan sekadar jamah beberapa suap jer nak dapatkan rasa. Selebihnya aku biar situ.

Menu bergoreng memang sedap dan mantap. Best sangat. Len kali kalau datang sini aku nak order lagi. Desert macam biasa la, memang wow habis. Pakkal ja dah kenyang, kalau tak, mau aku oder lagi eskrim tu...hehe




Kawasan restoran tersusun dan bersih. Tak da sekor lalat pun datang. Memang aku puji la kedai makan macam ni sebab boleh makan dengan tenang tanpa gangguan dari sang lalat. Nak kebas sana, nak tepis sini, silap-silap terlanggar makanan atau minuman. Adey...




Aku bagi can la kat korang tengok menu apa yang ada kat restoran ni so senang korang nak pilih nanti. Tak terkial-kial nak memilih. Duduk, tengok menu, tekan loceng, submit order. Senang citer.

















































Ok la korang, aku rekomen korang datang makan kat sini. Ada masa aku up lagi citer makan eh. Cheerioooo....


Ada berani makan sushi ni...?

Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)






Meed-Disney Store @ Shopee


Bedung Bayi Zip - Dapatkan di Meed-Disney Store @ Shopee     Bedung Bayi Wrap

Kacip Fatimah Phyto Plus     Virgin Coconut Oil VCO

Ubat Sembelit Paling Rare


Peluru ke bom ni? Haha...


Korang tau tak gambar apa tu? Confirm korang tak tau kan? Kalau nak tau, sila baca celoteh aku ni.



Atomic Enema / Ubat Sembelit

RM0.80





Bulan puasa ni confirm ramai yang sembelit termasuk korang yang baca ni kan? Haaa..jangan tipu, aku tau semua kena benda ni kan? Hehe...

Sekarang ni kalau korang sembelit, korang jangan risau. Dah ada ubat mujarab untuk kaki sembelit. Tadaaa....kat atas tu la (gambar yang aku tepek) bendanya. Namanya gleserin / enema tapi aku panggil ubat bontot. Kalau kat farmasi murah, klinik mahal.

Sebenarnya aku diperkenalkan dengan benda ni oleh kakak aku. Masa tu aku kena sembelit kat rumah dia. Macam biasa la kan, kita kalau pergi tidor rumah orang, kebiasaan membuang tu agak kurang dan rasa nak melabur tu pun kekadang tak da langsung. Tak kerasan bak kata orang jawa. Mesti korang pun sama kan?.

Satu hari, aku kena sembelit masa bercuti kat rumah dia. Aku bagitau dia kot la ada petua yang dia boleh share. Tu yang dia bagitau ubat pam ni (kitaorang panggil ubat @ pam bontot) wakakakka...

Ya allah, senang giler guna ubat ni. Kalau aku tau, masa dalam pantang hari tu aku guna. Tak la sampai berejam kat dalam toilet. Bangun duduk bangun duduk sampai lenguh. Aku ni bersalin operate, so takut nak teran kuat-kuat. Nak makan ubat cecair pun takut sebab risau kesan operate jadi tak keruan. Seumur hidup tu la sekali aku kena sembelit yang teruk masa berpantang kelahiran anak sulung.

Kalau la masa tu aku tau ubat ni ada, kan syok haha...




Guna ubat ni senang je, korang cangkung dan masukkan bahagian tajam tu dalam lubang bontot korang (jangan salah masuk lubang depan dah la eh...hahahah) dan korang picit la air tu sampai habis masuk dalam. Hati-hati jangan sampai terkeluar air tu nanti rugi kihkih...

Kalau rasa susah nak masukkan sendiri, mintak tolong la husband atau sapa ja orang yang korang nak mintak tolong asalkan masuk ke dalam muahahah...

Tak sampai seminit korang akan rasa nak membuang. Tak payah teran beria, smooth je perut korang akan tolong teran dan kuarkan sendiri sisa buangan tu. Haaa...kalau korang nak guna ubat ni, make sure duduk dalam toilet tu sebab kesan amat pantas, korang bangun je dari mencangkung tu terus rasa nak berak. Kalau buat dalam bilik alamat tercicir la itu taik. Hahaha...

Aku dah tanya doktor jika guna selalu ada effect tak? Doktor kata tak da effect cumanya bila dah biasa nanti, rasa untuk membuang sendiri tu tak kan ada sebab usus dah dimanjakan dengan benda tu. So korang jangan risau la ya nak guna benda ni. Tapi guna bila sembelit teruk la, jangan sikit je susah berak, dah nak guna, tak elok macam tu. Jangan malas sesekali nak meneran hokay.

Aku memang standby ja ubat ni kat rumah dan ofis in case ada orang yang sembelit, aku bole bagi guna ubat ni. Hari tu baru story dengan geng ofis, majoriti tak tau wujudnya ubat ni. Sekarang bila diaorang dah tau, muka semua ada hepi. Rupanya ramai yang sembelit kat dunia ni ya...!

Ok la ni ja yang dapat aku share hari ni. Citer ni timbul sebab geng bas sekolah @ ofis buka citer dia tak leh yak sebab sembelit. So aku share la benda ni kat dia. Time tu jugak dia try. Sungguh memuaskan katanyer. Haha...

Jumpa lagi di lain siaran, bye bye...


Uwaaa...

Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)






Meed-Disney Store @ Shopee


Bedung Bayi Zip - Dapatkan di Meed-Disney Store @ Shopee     Bedung Bayi Wrap

Kacip Fatimah Phyto Plus     Virgin Coconut Oil VCO

Kenangan Jalan Baiduri


Tanah tumpah darahku...


Morning uolls...lama aku tak bersiaran kan?. Rasa rindu plak nak menulis tapi dek kerana kemalasan melanda tambahan lagi bulan ramadan ni banyak masa dah bertukar. Selalu masak pagi, sekarang masak petang. Keletihan dan kurang tidur pun antara sebab kemalasan menulis menjadi-jadi.

Ni pun aku gagahkan jugak sebab bila dah minat, memang tak kan dapat lari dari jiwa tu. Setuju tak korang?



Jalan Baiduri
Kolam Ayer
Johor





Sebenarnya banyak cerita belum tertulis. Paling banyak citer melancong tak berkesempatan nak menulis. Nanti la aku cuba cari masa untuk lontarkan segala kenangan tu kat sini eh. Korang tunggu ja la ya sebab aku tak suka main campak semberono ja bila menulis. Aku suka penghayatan dan ketenangan dan dapat rasa nikmat menulis tu meresap terus dalam jiwa. Gitew...huhu.

Kali ni aku nak imbau kembali zaman kecik dan tempat tumpah darah ku. Senang citer tempat aku dilahirkan dan dibesarkan dari sekecik-kecik jari kelingking sampai sebesar-besar ibu jari.

Baru-baru ni aku skodeng kawasan jalan Baiduri ni. Tak banyak yang berubah, masih macam dulu jugak. Cuma mungkin penghuninya yang dah bertukar. Meh folo story aku.




Aku dibesarkan kat rumah atok di Jalan Baiduri, Kolam Air, Johor Bahru. Rumah pertama aku di mana masa tu aku duduk sekali dengan atok dan nenek belah mak. Kawasan rumah atok besar sebab ada 4 rumah sewa keliling rumah atok. Ada pokok rambutan, gajus, jambu, durian dan macam-macam lagi jenis tanaman. Bila tiba musim buah, seronok sangat jiran-jiran keliling sebab atok akan agih-agihkan semua buah-buahan tu pada diaorang untuk di rasa sorang sikit.




Atok aku memang baik, peramah dan manis orangnya. Atok guru silat, pernah beberapa kali aku join class silat atok, bestnya. Terasa macam panglima ja. Masa kecik aku ni memang ala-ala lelaki perangainya. Suka memanjat dan suka buat benda yang lelaki buat, senang citer lasak la budaknya. Kalau setakat melaram jadi perempuan, memang aku tak minat la. Pakai baju kurung pun bila raya atau majlis tertentu, selebihnya aku suka pakai seluar. Senang nak bergerak dan buli orang. Wakakakka....




Rumah aku terletak betol-betol depan jalan besar (jalan utama kenderaan lalu lalang). Ada satu citer aku nak share dengan korang yang bagi aku memang menarik lah.

Disebabkan penakut nak buang air besar kat tandas (orang dulu tandas kat belakang luar rumah), aku dengan sepupu aku buat perangai sekejap. Masa tu hujan baru berhenti, mesti tak da orang lalu lalang kan, so aku dengan sepupu aku mencangkung kat longkang besar tu melepaskan hajat besar masing-masing sebab air kat longkang tu deras. Kitaorang tutup kepala dengan surat khabar supaya orang tak nampak perangai kitaorang masa tu. Setel ja melabur, terus masuk bilik air kat sebelah longkang tu. Bilik air pun kat luar rumah.

Haaa...konon dah cerdik sangat la masa tu, tutup muka dengan surat khabar, padahal kalau orang lalu mesti dia nampak kitaorang, kitaorang yang tak nampak diaorang tu haha. Bila jumpa dengan kazen aku ni, mesti kitaorang gelak sakan bila ingat balik citer waktu kecik.




Masa aku lalu hari tu, rumah cikgu sekolah rendah masih ada lagi. Teringat cikgu Rajah suka duduk depan pintu rumah dia sambil ajar budak tusyen. Garang giler cikgu ni, takut aku nak main-main bila dia masuk class. Kalau kitaorang salah atau gagal kertas subjek yang dia ajar, dia akan tampal kat belakang baju kita, masa tu kalau kita naik bas sekolah, memang malu la orang tengok sebab tak boleh cabut. Ada mata-mata aka spy yang akan bagitau dia.

Kekadang pakcik van yang tolong cabutkan sebab tak nak malukan pelajar yang dia bawak. Seb baik sepanjang dia ajar aku, tak pernah lagi aku tak lulus sebab malu kalau kena macam tu. Apa pun aku tabik cikgu ni sebab dalam garang dia tu, dia sayang anak murid dia dan dia betol-betol mengajar bila dalam class.




Berdepan rumah cikgu Rajah, rumah cikgu Yusof. Dia ada dua anak lelaki. Diaorang ni la geng sepermainan aku masa kecik. Kalau aku hilang dari rumah, cari la kat rumah cikgu Yusof ni. Kalau anak dia hilang dari rumah, carilah kat rumah aku pulak. Umur diaorang tu setahun lebih tua dari aku dan sorang lagi sebaya aku.

Kerja kitaorang main, makan, merayap. Kitaorang main masak-masak, kejar-kejar, kawin-kawin, beranak-beranak dan macam-macam jenis permainan lagi la yang biasanya akan ikut musim.Tapi walau pun nakal, kitaorang tak lupa study. Biasanya akan study kat rumah dia la sebab cikgu Yusof akan ajar kitaorang.

Kekadang layan jugak permainan diaorang ni yang suka main panjat-panjat, gasing, yoyo, sepak yem, batu seremban, congkak, balik tin dan paling aku suka main tembak-tembak pakai biji getah atau pistol mainan yang ada keluar api kat muncung warna merah. Kekadang dua beradik ni kena buli dengan aku dan sepupu aku sebab kitaorang semua perempuan, diaorang ja lelaki, 4 lawan 2 confirm la diaorang kalah wakakaka...




Paling best kitaorang siap berjanji nak kawin sama bila dah besar. Kebetulan famili pun sama-sama suka dan baik so memang ok ja. Malangnya cikgu Yusof meninggal dan diaorang terpaksa ikut mak diaorang balik kampung. Sejak hari tu la kitaorang putus dan tak tau ke mana masing-masing pergi. Baru-baru ni aku dapat tau dari anak sepupu diaorang tu ada di Pasir Gudang dan Perling. Aku harap pada Mustakim dan Khairudin kalau korang terbaca blog aku ni, korang contact aku eh. Jom kita mendajal macam masa kecik. Hehehe...




Berdepan dengan rumah atok aku, rumah cikgu Fatimah. Dia ada anak OKU tapi anak dia ni baik tak suka menyusahkan orang. Aku tak berapa nak rapat dengan cikgu Fatimah ni sebab cikgu ni garang. Dia macam tak berapa suka budak masuk bermain dalam halaman rumah dia dan dia jugak kurang bercampur dengan jiran yang lain. Muka selalu bonyok mungkin banyak masalah kot sebab semuanya dia yang uruskan sendiri dengan bantuan orang gaji. Stress barangkali. Apa pun aku di kelilingi jiran yang profesionnya adalah guru.




Jiran paling atas sekali iaitu jiran atas bukit adalah jiran yang paling penuh dengan memori. Nostalgia menusuk jiwa katanyer. Aku sayang dengan famili sahabatku ini. Sayang pada mak dan adik beradiknya yang lain kerana kami membesar bersama.

Bermula dari usik mengusik, bersahabat dan membawa ke perancangan masa depan, berbagai perkara dan kenangan yang kami kumpul yang mana tak akan mungkin dapat kami lupakan. Walaupun segala angan-angan dan impian tak tercapai bersama, kami bersyukur kerana kami tetap berhubung dan bertanya khabar hingga kini walaupun masing-masing telah ada haluan dan tanggungjawab pada diri dan keluarga sendiri. 'Sepasang Kurung Biru' tetap di hati kami!.










Selepas atok meninggal, abang mak jual rumah atok dan duduk di kejiranan setinggan. Mak tak nak ikut dan kami menyewa di rumah berdekatan rumah lama kami. Masa duduk sini, lagi menjadi perangai nakal aku. Masa mak pergi bandar, aku, kazen dan geng sekampung gasak main parit walaupun dah dilarang berkali oleh mak.

Nak dijadikan citer, tengah syok kitaorang main dalam parit besar tu, mak melintas. Apa lagi jadi singa sekejap la mak aku tu. Kitaorang pun pecut lari la naik atas tebing takut kena bambu. Masuk rumah, tengok mak belum balik. Aku dan sepupu semua mandi dan terus tido dengan harapan tak kena marah. Tapi jangan mimpi la eh, mak kejut kitaorang dan kena belasah dengan hanger masa tu jugak. Adoyai...






Haish, banyak betol kenangan zaman kecik. Nanti aku share la satu-satu ya. Rasanya bole buat novel kanak-kanak ni. Gambar last ni gambar tanah bekas rumah kedua aku. Kalau dikira dah tujuh kali aku berpindah dari kecik sampai sekarang.

Ruginya budak zaman sekarang, membesar tanpa kenangan macam kita membesar waktu dulu. Penuh kenangan yang tak akan mungkin luput dari ingatan.







Ok gais, ni ja yang dapat aku share untuk kali ni. Next time aku story lagi eh kenangan masa lampau. Jumpa lagi di lain ketika, tata titi tutu...!.


Aku lah tu...hehe






















Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)






Meed-Disney Store @ Shopee


Bedung Bayi Zip - Dapatkan di Meed-Disney Store @ Shopee     Bedung Bayi Wrap

Kacip Fatimah Phyto Plus     Virgin Coconut Oil VCO