/**/
Subscribe Twitter

Minum Petang Di Kluang Rail Coffee


Memang sedap kopi kat sini...


I'm back...lama dah tepu otak ni dibuatnya dek kerana tak menulis. Semua kerja tak menjadi sebab macam ada yang tak kena je. Rupanya dah lama tak hapdate blog yang dah bersawang ni.

Bila petang hari ni, rasa lapar dan haus menghantui diri sebab hujan. Ni kalau dapat secawan kopi dan nasi lemak sedap jugak ni. Berasap wei...

Tup-tup teringat citer yang tak ditulis lagi pasal minum kopi ni. Meh folo aku, aku nak story mory sket pasal mengopi ni.



KLUANG RAIL COFFEE
Jalan Stesen | Kluang Ktm Komuter Station
86000 Kluang

Tel: +60 7-773 8391

Waktu Perniagaan: Jumaat - Sabtu (7 pg - 12 tghr),
(2.30 ptg - 6 ptg)
Khamis Tutup





Bagi sapa peminat tegar kopi, aku cadangkan korang pergi lah ke Kluang Rail Coffee. Memang mantop dan menyengat haruman dan rasa kopi pure dia tu. Aku ni nama ja anak jati Johor tapi tak pernah sampai pun Kluang. Hoho...


Aku sengaja datang petang-petang lepas ronda satu Kluang semata-mata nak basahkan tekak dengan kopi viral tu katanyer. Masa mula sampai tu, aku rasa macam, eh...betol ke ni tempatnya? Selain penuh dengan orang bersesak-sesak dan tempat duduk tak da yang kosong, kawasan tu agak kecil dan berserabut nampak.






Apa lagi, tengok orang rebut-rebut tempat duduk, aku pun join sekaki la, suka rebut-rebut tempat jugak. Sapa cepat dia dapat. Haha...


Duduk belah tingkap dan boleh nampak keretapi lalu. Dari segi kebersihan kawasan, aku bagi B. Duduk berhimpit dan huru hara dengan staf dan pelanggan. Tapi aku respek la kat staf sebab diaorang ni mampu kawal keadaan dan dapat jalankan tugas dengan baik.






Waktu oder dan dapat makanan memang bole dipuji sebab agak cepat la. Tapi bukan semua yang kita order dapat sekaligus. Harga makanan dan minuman kat sini memang murah dan sedap plak tu. Aku tepek gambar ja la eh, malas nak tulis panjang-panjang kat sini. Lagi senang korang nak refer. Dek murah yang amat, aku pun order apa ja yang tekak aku terasa nak telan. Salute kat diri sendiri hari tu sebab aku mampu habiskan semua makanan yang di order. Huhu...









Makanan dia semua dibungkus dalam kuantiti yang kecik so senang la korang habiskan sekali hadap ja. Tak ada istilah membazir kat situ. Aku rekomen korang makan apa yang aku order tu semua. Roti bakar, cucur bilis, nasi lemak, laksa Johor dan telur separuh masak semua best dan menyelerakan. Paling best sekali telur separuh masak dia tu. Wow sangat.





















Aku oder kopi panas. Memang sedap sangat wa cakap lu kopi dia ni. Masa menulis ni pun aku bole teringat lagi kepekatan dan kemanisan kopi kaw-kaw tu. Mantop seyh...






Bila dah kenyang, sila bangun cepat-cepat ya, sebab ramai lagi yang beratur menunggu tempat. Jangan pentingkan diri dah habis makan, ko nak berjemaah berborak plak kat situ macam ada satu famili ni buat. Haish tak perihatin betol la...


Aku amek peluang ronda dan bergambar keliling stesen keretapi tu. Sempat bergaya kat pondok talipon lama kat situ. Zaman kolej selalu guna telefon gantung ni untuk bergayut. Memori daun pisang sungguh. Muahahahha...












Ok korang, ni ja la yang dapat aku share. Kalau korang datang selatan ni, jangan lupa singgah Kluang Rail Coffee ni tau. Sedap yang teramat. Jumpa lagi, dada didi dudu. Selamat mengopiiii uolsss...!



Kopi ni dari n**** aku nih...hoho









Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)






Meed-Disney Store @ Shopee


Bedung Bayi Zip - Dapatkan di Meed-Disney Store @ Shopee     Bedung Bayi Wrap

Kacip Fatimah Phyto Plus     Virgin Coconut Oil VCO

Review Produk Safi Dermasafe


Safi dulu kini dan salamanya...

Wah mesti dah ramai balik kampung kan? Maklum cuti raya cina seminggu, mesti anak-anak ajak balik jumpa atok nenek. Iolls tak da kampung dan anak-anak pun dah tak da atok nenek so kita duduk diam-diam aja la kat rumah ya. Hehe...

Meh baca coretan aku ni kalau uolls free...dah bosan sebenarnya ni. Kerja kat ofis dah siap. Ramai plak yang cuti so tetiba ada idea nak mengarang, jadi lah story nih.



Rangkaian Produk Safi Dermasafe




Macam aku cakap dulu, aku ni memang pengguna setia abadi gitu pada produk safi. Tapi dek kerana banyak ja produk baru yang keluar, aku lepaskan sekejap produk safi aku tu, konon alasan safi balqis tu untuk muda remaja. Tapi aku try untuk umur aku ni safi rania tu, tak boleh la plak. Habis melelas semua kulit dah macam ular bersalin kulit. Eeee....





Bila keluar produk baru safi yang terbaru ni, terdetik lah hati nak try, kot la memang sesuai dengan aku. Tak semestinya produk berharga mahal tu sesuai dengan kita. Tak payah nak eksyen sangat guna produk ratus ribu riban dan kejar jenama tapi muka rosak.


Biar murah janji sesuai dengan kulit kita. Penerimaan tiap individu tak sama hokay. Jangan suka meniru, nanti sendiri terima padah. Ikut kuantiti poket dan keserasian diri tu dah cukup.






Biasanya kalau aku nak mencuba produk baru, aku akan beli set trial dulu. Ya la korang, buatnya tak sesuai dengan kita, tak ke bazir namanya tu? Kalau murah tak pa, ni mahal harganya. So kalau siapa-siapa nak buat produk tu, mohon adakan set trial dulu ya, jangan paksa orang beli yang beso-beso dulu tau. Kesian kan lah mereka yang kurang berkemampuan tapi masih nak bercantik-cantik. So bagi peluang ya founder-founder sekelian.






Setakat aku dah try semua produk safi dermasafe ni, rasanya sesuai dengan aku dan aku rasa selesa. Tapi serum, aku still guna produk Hai O. Memang best serum Hai O. Nanti ada masa, aku review produk Hai O plak ya. Meh skodeng review aku untuk tiap produk safi dermasafe ni.




SAFI DERMASAFE Pembersih Muka Gel Mild & Gentle
RM 19.90 (100 g)







SAFI DERMASAFE Pembersih Muka Mousse Gentle Care
RM 28.90 (150 ml)






Terdapat 2 jenis pencuci muka. Jenis mousse dan gel. Aku prefer yang gel sebab rasa lebih bersih ja. Mousse tu macam lembut sangat ja rasanya. Kalau korang nak guna dua-dua jenis pun tak berdosa ya. Ekekekek...

Guna safi dermasafe mousse pada waktu pagi dan safi dermasafe gel pada waktu malam. Haaa..adil kan? Dua-dua dapat guna.




SAFI DERMASAFE Semburan Booster Hydrate & Refresh
RM 39.90 (100 ml)





Yang ni paling aku suka. Pengganti toner dan senang citer boleh jugak jadi penganti primer. Boleh mengekalkan solekan. Bila sembur tu rasa segar dan nyaman ja. Paling best sekali, bole guna kalau uolls rasa menagntuk tengahari tu. Haaa..hambek ja dan sembur kat muka, terus hilang rasa ngantuk tu. Tak caya ke? Kalau nak caya, beli cepat dan cuba spray sendiri. Confirm ngantuk tu lari jauh-jauh. heeee...



SAFI DERMASAFE Pelembap Siang Soothe & Hydrate
RM 35.90 (50 g)





Aku suka guna pelembap siang ni sebab teksturnya yang lembut dan senang meresap. Tak payah tunggu seminit dua nak tunggu meresap betol baru nak tepek foundation plak. Lagi best bila tepek foundation, jadi senang blend, lagi la foundation yang aku pakai tu memang foundation yang senang blend dengan apa jenis kulit muka sekali pun. Tambah wow gitu kejadiannya tau uolls. Tak caya, korang cuba la. Kulit akan rasa lembap dan solekan tak bercapuk.




SAFI DERMASAFE Pelembap Malam Rehydrate & Recover
RM 48.90 (50 g)






Ni pun aku suka sebab bila bangun esoknya, muka tak kering dan rasa segar ja. Yang penting tak berminyak. Meresap jugak dengan pantas ke dalam kulit. Ringan je rasa muka tu padahal dah tepek pelembap malam ni. Maklum siang hari, muka tu dah macam-macam korang tepek dengan pelbagai krim sana sini, pondesen segala bagai, jadi malam hari ko rawat la semula dengan pelembap ni. Senang ja, lepas cuci muka, korang tepek ja pelembap malam ni lepas tu bole tido. Sweet dream katanyer.






Apa lagi uolls, cuba la safi dermasfe ni. Selain murah, produk ni memang dah terbukti bagus terutama yang ada jerawat dan masalah kulit muka. Nak dapat pun senang. Kat watson berlambak ada. Jangan jadi macam aku ni, bila dah masuk watson, ada ja barang yang akan diheret keluar. Lagi la sekarang ada promosi separuh harga, memang tak kosong tangan la bila keluar. Huhu...

Bye uolls, jumpa lagi di lain kali. Daaa....


Haa..dapat sesuatu x..?








Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)






Meed-Disney Store @ Shopee


Bedung Bayi Zip - Dapatkan di Meed-Disney Store @ Shopee     Bedung Bayi Wrap

Kacip Fatimah Phyto Plus     Virgin Coconut Oil VCO

Kebersihan Lambang Keperibadian


Cer teka benda tersembunyi...


Korang agak-agak apa benda kat atas tisu tu? Cer tengok betol-betol....




Actually aku tak berapa berkenan nak makan kat warung atau tempat yang tak berapa nak bersih. Bukan ngengada tapi aku agak terkilan sket bab kebersihan tu. Kat kedai ni dah 3 kali aku kena. Mula tak nak pegi tapi tak nak di cop ngengada dan nak layan kawan so folo ja la mana diaorang nak.


Pertama kali aku kena ada ulat dalam mee hun. Kedua ada lalat dalam mi hun. Ketiga ada ulat dalam nasi goreng ikan masin ni. Bila aku tegur, owner kata tu nasi hangus. Wei, takkan la aku dan kekawan tak kenal mana nasi mana ulat. Please la...


Dah la tak say sori, bole plak nak ajak berdebat. Kalau aku owner, aku dah say sori dan pulang duit semula. Baru sekarang geng aku semua faham kenapa aku tak suka makan tempat macam tu. Kat mamak pun aku seriau jugak tapi layan kan ja member. Kalau sorang semata-mata nak lepak dan minum memang tak la.. huhu.


Tengok dari pemakaian dan persekitaran pun dah tau macam mana kebersihannya. Sebab tu pentingnya owner dan staf menjaga penampilan dan pemakaian diri sebab tu semua melambangkan keperibadian seseorang.




Aku memang cerewet bab pilih tempat makan. Aku akan tengok keadaan staf dan tempat keliling. Macam tempat ni memang aku tak berapa suka dan tak masuk dalam senarai. Pertama staf semua tak jaga penampilan, agak selekeh. Tempat makan berlalat dan semua lauk dihurung lalat. Tak faham kenapa pihak terlibat bole lepaskan owner macam ni. Aku ni memang sejenis yang suka cakap depan dan pernah tegur tapi nampaknya tak da perubahan dilakukan. Sukati la wak...sendiri pikir la kan.




Ingat ya kekawan, kalau korang buka kedai makan, sila pastikan beberapa perkara penting yang perlu dititik beratkan. Selain makanan dan minuman, kerusi meja, sudu garpu, kerusi meja semua perlu di ambil kisah kebersihan dan jangan ambil mudah. Ada yang dah berkarat dan bertahi lalat sampai nak duduk pun geli.


Pelanggan bayar dan cuba letakkan diri korang sebagai pelanggan, confirm korang pun nak dapat benda terbaik untuk korang kan sebab semuanya dibayar dengan duit bukan air liur. Berniaga la secara jujur dan ikhlas bukan sambil lewa dan asal boleh ja.


Jumpa lagi di lain coretan. Dada didi dudu...


Beli mee free ular...yeksss







Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)






Meed-Disney Store @ Shopee


Bedung Bayi Zip - Dapatkan di Meed-Disney Store @ Shopee     Bedung Bayi Wrap

Kacip Fatimah Phyto Plus     Virgin Coconut Oil VCO

Happy New Year - 2019



Selamat menyambut tahun baru uolls...


Holla Gais...belum terlambat rasanya aku nak mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru 2019 @ Happy New Year 2019 kepada semua pembaca yang dikasihi. Semuga tahun ini membawa sesuatu yang lebih bermakna dalam hidup kalian.

Macam biasa, tak kan lari kalau di awal tahun baru kita akan di tanya beberapa perkara. Paling famous adalah "apa azam tahun baru ni"? Haaa..poning nak jawab tu. Macam-macam sebab yang korang akan jumpa. Semuanya bernoktah pada azam tahun lepas yang tak sempat nak ditunaikan. Walla...




Bercakap pasal azam baru ni, aku nak tanya korang la. Kenapa nak kena tunggu tahun baru, baru nak ada azam eh?. Buang masa la nak tunggu setahun. Huhu...

Kalau rasa perlu berubah, jangan tunggu lama-lama, sekarang je dah bole start. Apa lagi korang, buat cepat, jangan tak buat tau. Nak tunggu tahun ke berapa plak baru rasa tergerak nak buat azam baru ni?. Kih-kih...

Azam aku tahun ni akan cuba hapdate every month citer jenjalan, makan-makan, info terkini dan sebagainya. Semuga tahun ni aku dapat setelkan bahagian jenjalan ke oversea yang tak sempat buat tahun lepas. Paris, Swiss, China, HongKong, Bandung, Singapore dan banyak lagi.




Ok la, aku tak nak la bebel panjang lebar untuk pembuka bicara di awal tahun ni. Sekali lagi aku ucapkan Happy New Year untuk semua, semoga akan tercapai apa yang dah di target untuk tahun ni.






Sama-sama kita berdoa semuga dipanjangkan umur, dimurahkan dan dimewahkan rezki, dikasihi semua dan tercapai apa sahaja yang diimpikan. Inshaallah...Amin.!!!.
Sayang korang ketat-ketat. Muah ciked !!!.


Seperti yang dijangka...huhu


Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)






Meed-Disney Store @ Shopee


Bedung Bayi Zip - Dapatkan di Meed-Disney Store @ Shopee     Bedung Bayi Wrap

Kacip Fatimah Phyto Plus     Virgin Coconut Oil VCO