/**/
Subscribe Twitter

Trip Bercuti Ke Hatyai Dan Songkla, Thailand


Jom kita bercuti...


Yuhuu...patutnya aku citer benda ni awal sebelum citer tempat lain. Tapi tak pa la, uolls baca ja la ek untuk pengetahuan uolls nanti kalau nak ke Hatyai. Jom baca slow-slow story aku ni.



Hatyai Thailand

Matawang: 100 baht = RM14 (September 2019)





Aku bertolak dari Johor 4.30 petang. Berhenti minum petang kat Pagoh sebab masing-masing dah kebuluran. Gerak semula dan mandi di RNR Seremban 8 malam. 8.30 malam gerak ke Terminal Bersepadu Selatan. Jalan jem dan sampai TBS 9.45 malam. Tu pun kalau aku tak gegar geng yang lain suruh cepat siap, lagi la lambat kitaorang sampai TBS.

Kitaorang park kereta kat TBS, 4 hari bayaran RM26 (parking berbumbung). Kira ok la kan harga tu. Tempat pun selamat. Lepas ni boleh la park kat situ lagi sebab lepas balik melancong, bole plak meronda kat area Kuala Lumpur dan semestinya aku akan singgah jumpa Pak Mydin dan Melaka. Muahahaha...




Dek kerana dah terlewat. kitaorang siap beli makanan yang paling ringkas, nasi goreng dan turun ke balai berlepas. Bas 1030 malam tapi lewat sampai. Haish haru betol la diaorang ni buat gempak ja tau. Bas gerak ke Jalan Duta untuk ambil penumpang 11 malam. 11.50 malam baru gerak ke Hatyai..aigooo. Rasa teruja dan takut pun ada sebab dah lama tak naik bas malam perjalanan berbatu jauh. Nanti aku citer pengalaman balik pulak ya. Scary u...




Masa naik bas, driver mintak paspot untuk scan. Tunggu dalam 20 minit jugak diaorang tolong isikan borang ke Thailand macam isi form nak masuk Singapura. Kita tinggal sign ja...manyak sinang hidup maaa...




Walaupun dari luar keadaan bas tak berapa nak cantik tapi dalam bas bole dipuji. selain ada wifi, ada disediakan plug, usb untuk korang cas hp dan sebagainya. Ada disiapkan selimut lagi wei..tapi aku tak pakai sebab i is cerewet hehe...lagi pun dah bawak baju sejuk, selimut dan bantal leher sendiri.




Punya la nyenyak tido, sedar ja bas dah berhenti kat stesen minyak petronas Simpang Pulai. Berdedai semua turun pergi toilet dan aku beli jajan dan air panas. 2.20 pagi bas bergerak semula menuju Hatyai.

Sampai imigresen Bukit Kayu Hitam 6.30 pagi. Setel cop 7.30 pagi. Sejam tu beratur sebab 4 lane ja buka. 7.45 pagi bas gerak ke imigresen Thailand sejauh 10 minit perjalanan.
















Punya la ramai manusia kat imigresen Thai ni sampai beratur 6 lane panjang kat luar imigresen. Jam 8 pagi tak gerak lagi. Aku nasihatkan korang kalau nak gerak dari KL tu better ambil bas awal, let say bas kul 9 or 10 malam sebab nanti sampai imigresen Thai dah ramai yang beratur.




Kalau ikut yang ditampal kat imigresen tu kita kena bayar 5 baht seorang. Dah la aku belum tukar duit sesen pun, cuak beb. Tapi ada pakcik ni cakap tak payah bayar pun.

Imigresen Thai check memang ketat la sebab selain nak isi detail kat borang, disuruhnya kita letak 4 jari kanan lepas tu 4 jari kiri lepas tu 2 ibu jari kat mesin pengimbas. Tak cukup tu, kita disuruh plak berdiri jauh sket untuk pengecaman muka kat kamera. Tapi aku tengok ada jugak pegawai yang malas, diaorang lepaskan macam tu ja sebab orang dah ramai sangat.

Pegawai imigresen Thai ni semuanya muka sombong / garang / cengih. Penat kot ramai orang sangat. Muka dah satu hal, perangai pun hampeh, paspot kita main capak-campak ja. Haish pakkal ja tau. Tahan geram ja aku ni. Hoho...






Setel imgresen 9.15 pagi. Singgah toilet bayaran RM1. Beli Plug RM6. Simkad RM20. Waaa...complete beb aku sedekah awal pagi haha...9.30 pagi bas bertolak ke Hatyai. Benda yang paling aku rasa teruk kat Thailand ni, tak kira la kat mana, adalah tiang wayar elektrik tu. Berselirat sana sini. Rendah plak tu boleh di capai. Tak berani rasa nak jalan bawah tiang elektrik tu takut kena karen...haha kelakar tak imaginasi aku ni?. Lagi satu kalau tetiba satu wayar terputus, macam mana nak periksa dan baiki ek? Huhu...












Waktu Hatyai lewat sejam dari Malaysia. Sampai kat kedai company bas 10.45 pagi. Tukar duit RM300 dapat 2720 baht. Tak puas hati risau banyak lagi nak belanja, aku tukar lagi RM150 dapat 1090 baht. Naik Tuktuk ke hotel Sing Golden Place 60 baht. Hmmm tak sabar nak sampai hotel nak mandi dan luruskan badan atas katil empuk huhu.





Ni ja la sedikit sebanyak nota yang sempat aku buat sepanjang dalam bas ke Hatyai. Harap membantu uolls yang ada plan nak bercuti ke Hatyai nanti.






Selamat membaca story seterusnya...daaaa....!


Kena belajar sikit sebanyak sebelum ke sana hokay...
Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)






Meed-Disney Store @ Shopee


Kacip Fatimah Phyto Plus Keluaran UTM Skudai      Tongkat Ali Phyto Plus Keluaran UTM Skudai

Virgin Coconut Oil (VCO) Keluaran UTM Skudai     Dermags Skincare Trial Set Keluaran UTM Skudai

Asean Night Bazaar Dan Greenway Night Market, Hatyai, Thailand


Ala-Ala Pasar Borong Pandan...


Hai korang, lama tak jumpa kan? Apa citer menarik minggu ni? Aku ni dah lama perap story ni tapi baru hari ni mampu persembahkan kat korang. Stay tuned guys...!



Asean Night Bazaar
44,46 Chotwittayakul 5 Rd
hatyai 90110
Thailand

Waktu Operasi: 24 jam





Asean Night Bazaar ni ala-ala Pasar Borong Pandan Johor atau uptown mana-mana tempat la sebab buka waktu petang sampai tengah malam. Asean Night Bazaar ni buka 24 jam. Tapi masa aku sampai pagi tu macam ada jugak beberapa kedai yang buka cumanya kalau malam lagi nampak meriah. Masa tu memang bersesak la gamaknya.

Senang citer katanya Asean Night Bazaar ni merupakan pasar malam yang terbesar di Hatyai. Pasar ni dekat dengan Central Festival Mall tapi aku tak singgah pun sebab mesti macam Mall kita kat Malaysia ja.




Aku pergi sini dua kali semata-mata nak beli ice cream teh tarik tapi hampeh dah tak jual lagi. Ceh...

Seb baik abang grab bole hantar, tak la terhuyung hayang naik tuktuk yang kekadang tu tambang melampau mahal.




Tempat ni dua tingkat. Tingkat bawah untuk jualan pelbagai barangan, pakaian dan souvenir. Tingkat atas jual makanan dan minuman dan semuanya halal so bole makan tanpa ragu2 eh.




Aku repeat beli air teh ais makcik ni sebab sedap sangat...terangkat beb rasanya. Cenggini wa cakap lu...Nasi ayam hainan pun sedap. Roti canai pisang milo pun sedap...senang citer aku dah rasa nasi ayam dan nasi beryani kat situ memang umph kena dengan tekak la.

Food Court ni memang ramai orang kalau malam. Jangan berangan nak makan semeja dengan kekawan kalau korang naik tempat makan ni malam, memang harapan tipis nak duk lelama dan bersama dengan geng sendiri. Sapa cepat dia dapat la tempat makan tu.



Aku tak galakkan korang beli souvenir kat sini sebab mahal dan tak bole lebih kurang. Ada beberapa kedai ja la yang bermurah hati bole deal harga baik dengan korang. Harga tak banyak beza dengan Malaysia so tak payah susah2 nak perabis duit beli kat sini kecuali souvenir ada cop Hatyai Thailand hokay.

Kalau ke sini berkumpulan better jalan sama-sama, kalau tak nanti, susah giler nak jumpa semula sebab banyak lorong dan kalau perempuan confirm masuk kedai nak tengok itu ini which is menyusahkan bila nak cari semula haha.




Toilet kat sini banyak tapi tak da air..korang kena siapkan air dalam botol untuk cebok eh. Kalau tak nak, pakai ja la feminine wash tisue tu bebanyak kihkih..




Aku tak lama lepak kat situ sebab tempat sempit dan berasak berlaga bontot nak berjalan...tak kuasa hakak nak layan. Kalau korang nak cari kasut, baju, aksesori wanita, produk muka dan make up, bundle, gadjet, aksesori telefon, aksesori komputer dan macam-macam lagi semua ada kat sini. Paling best baju tidur seksi la...semua lawa-lawa dan mengancam tau.

Aku ralat tak beli cermin mata viral (Japanese Spec), sampai sekarang dok teringat-ingat. Nanti nak order kat Shopee la hehe.

Dari segi harga hanya sedikit murah ja dari Malaysia. So korang jangan dok bazir sangat kat sini hokay. Aku tekankan lagi, korang pergi GM Klang ja pun dah ok macam-macam ada...muahahaha. Tapi kat Songkla korang bole beli, memang murah.



Aku suka tengok pelbagai corak kerusi dibuat kat kawasan lapang tengah Asean Night Bazaar ni. Kreatif sangat. Surau pun ada jugak disediakan kat sini so korang tak perlu risau nak melepak berjam-jam kat situ. Aku pun terbeli jugak beberapa barang dan souvenir kat situ semata saja nak nampakkan ada kenangan barangan dari Asean Night Bazaar tu.











Greenway Night Market
1406/3, Kanjanavanich Rd
Hatyai 90110
Thailand

Waktu Operasi: Selasa - Ahad (5 petang - 10 malam)



Aku singgah kejap ja kat lagi satu market yang kononnya kena pergi jugak. Greenway Market namanya. Sama jugak barangan yang dijual tak da beza pun dengan Asean Night Bazaar.










Kat situ pun aku lepak kejap ja sebab tak da benda menarik mata untuk dibeli. Cuma yang best peniaga kat sini boleh bercakap bahasa melayu. Cepat-cepat call grab suruh ambil tuan puteri balik hotel. Hehe...













Ok, citer shoping dah, makan pun dah. Aku nak stop dulu, nak citer tempat lain pulak... Jumpa lagi di lain halaman...bye korang...


Antara tempat yang mesti korang pergi...!
Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)






Meed-Disney Store @ Shopee


Kacip Fatimah Phyto Plus Keluaran UTM Skudai      Tongkat Ali Phyto Plus Keluaran UTM Skudai

Virgin Coconut Oil (VCO) Keluaran UTM Skudai     Dermags Skincare Trial Set Keluaran UTM Skudai

Khlong Hae Floating Market Hatyai, Thailand


Jom terapung...


Hai korang, lama tak jumpa kan? Apa citer menarik minggu ni? Aku ni dah lama perap story ni tapi baru hari ni mampu persembahkan kat korang. Stay tuned guys...!



Hat Yai Floating Market
Khlong Hae, Hat yai District
Songkla 90110
Thailand

Tel: +6674305333

3 petang - 10.30 malam





Dulu agak jakun dengan nama Floating Market ni tapi lepas dah tengok berkali-kali dah rasa lali. Kalau nak jadikan satu-satu tempat sebagai sarang tumpuan, elok sediakan tempat berfoto yang menarik biar orang tertarik nak pergi ke situ. Kekadang bukan nak membeli sangat pun, tapi lebih kepada nak bergambar. Setuju tak korang?







Kawasan floating market ni pun luas. Masa aku sampai tu, berderet bas dari Malaysia ada, confirm semua tu rombongan Mak Jemah, Mak Kiah dan Mak apa lagi la yang sering disebut sekarang. Haha...







Kalau kat Bangkok, kita naik perahu dan kita yang berbelanja dari dalam perahu. Kat Hatyai ni lebih kurang sama dengan kat Vietnam ja cara Floating Market ni beroperasi. Kita duk kat darat, diaorang duk kat perahu.





Floating Market kat Hatyai ni mula beroperasi jam 3 petang hingga 1030 malam. Masa aku sampai tu dah berderet bas parking, maklum hati cuti. Memang ramai sangat orang sampai bersesak nak ambil gambar dan membeli makanan.




Aku ni ada cerewet sket bab kebersihan makanan ni tapi cuba jugak tak nak ngengada melampau. Sepatah geng aku kata, kalau cerewet sangat susah la nak pergi melancong haha...




Patut la diaorang mula jam 3 petang sebab kalau pagi sampai tengahari, memang kepanasan la diaorang ni duk dalam perahu. Mana tak nya, ada yang memasak kat perahu tu.




Disebabkan ramai orang sangat, aku ambil keputusan ronda kiosk jual makanan belah atas dulu tapi tak da yang menyelerakan. Peliknya, ada tanda halal tapi anjing ada kat sebelah..haish




Aku senpat tengok persembahan yang dilakukan oleh budak yang aku rasa umur belasan tahun dan bawah 10 tahun kat tengah jalan atas jambatan. Meliang liuk badan diaorang pusing sana pusing sini. Kalau nak letak duit kat tabung yang diaorang sediakan pun boleh dan dialu2kan. Kalau tak nak, sila beredar dengan diam.







Bila orang dah surut sket, aku turun la jengah deretan penjual dalam perahu tu. Pada mulanya aku teringin gak nak beli air letak dalam bekas pelbagai bentuk dan ada juga buluh. Straw siap ada bunga uolls...kalau air letak dalam buluh harga 20baht. Kalau letak dalam bekas hello kitty 30baht.

Walau pun aku nak pada mulanya, tapi bila tengok cara diaorang buat air dan bekas tu tak dibersihkan dulu, aku terus terbantut nak beli. Semata nak bekas tu tapi kebersihan terabai, better tak payah. Setakat nak bekas macam tu, korang bole beli ja la sendiri hehe...




Actually tekak tak da la rasa nak makan sangat tapi saja ja la menggatal nak cuba. Maka terbelilah nasi arab, lempeng kelapa, dimsum dan jagung. Uniknya kat sini, lepas diaorang sediakan apa yang korang order, diaorang akan masukkan dalam bekas panjang dan hulur pada korang. Bila korang dah ambil makanan, korang letak ja duit dalam bekas tu. Wei kalau orang nak dengki saja ja tak mo bayar, korang rasa apa akan jadi? Hoho...










Tempat basuh tangan unik, suka sangat tengok. Orang tersangat ramai, nak cari tempat duduk tersangat susah. At the end, kitaorang duduk makan bawah jambatan. Tapi ada disediakan bangku dan meja la bukan duduk bersila kat simen pejalan kaki hehe..










Sambil makan aku perhati cara penjual bekerja. Ada sorang penjual tu, anak dia lalu tepi makanan dan selipar yang dipakai terkena makanan yang dijual. Adoyai aku plak yang geram tengok. Rasa nak sekeh ja budak tu. Rasa geli pun ada jugak...hmmmm.




Aku rekomen korang beli souvenir kat sini sebab harga boleh runding dan bole guna duit Malaysia. Diaorang pun kebanyakannya bole berbahasa melayu. Tapi ada satu tempat yang memang murah kalau korang nak beli souvenir...sila baca tiap entry aku kalau korang nak tau kat mana tempat tu.

Lagi satu kat Thailand ni kalau kita bergambar kat foto Raja diaorang, kita mesti beradap tak leh memain hokay. Kena tegak macam nak nyanyi lagu negaraku...kui2.





Paling tidak 2 jam korang kena ada kat Floating Market ni kalau ramai orang sebab tempat nak bergambar pun take turn.

Lagi satu aku tak pasti diaorang ni datang dengan perahu dan terus park situ atau perahu tu memang dah ada kat situ, diaorang just hangkut barang jualan je. Kebanyakan rasa makanan kat situ sedap. Tapi jangan tengok warna air sungai tu, confirm korang tak kan beli apa yang dijual. Bayangkan air terpercik dalam makanan tu, apa korang rasa? Haha...







Sebelum balik sempat bergambar dengan pak supir hakak kat sana. Ensem tak? Muahahhaa....




Ok korang, jumpa di lain entry jalan-jalan Hatyai, bye....


Agak-agak ada yang nak beli tak...?
Cerita Saya Yang Korang Mesti Baca Jugak :)






Meed-Disney Store @ Shopee


Kacip Fatimah Phyto Plus Keluaran UTM Skudai      Tongkat Ali Phyto Plus Keluaran UTM Skudai

Virgin Coconut Oil (VCO) Keluaran UTM Skudai     Dermags Skincare Trial Set Keluaran UTM Skudai